szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elhagyták péntek reggel a Lufthansa német légitársaság Frankfurt és Brüsszel között közlekedő járatát azok az iráni "gépfoglalók", akik a brüsszeli landolás után 15 órán át nem voltak hajlandóak kiszállni - közölte a belga rendőrség.

Egy szóvivő szerint mind az 58 tüntető békésen hagyta el a gépet, de akadtak néhányan, akiket úgy kellett levinni a repülőről. Ugyanakkor a többi utast nem akadályozták a gép elhagyásában. Nyugodtan zajlottak a velük való tárgyalások is, amelyeket a belga külügyminisztérium vezetett.

Kiszállásuk után azonnal tájékoztatták őket "adminisztratív őrizetbe vételükről", amely személyazonossági és szükség esetén más ellenőrzéseket von maga után. Fegyvert nem találtak náluk a hatóságok.

A "gépfoglalók" azért demonstráltak ilyen módon, hogy követeljék a monarchia visszaállítását hazájukban és hogy az Európai Unió ne támogassa a jelenlegi, általuk diktatórikusnak tekintett teheráni rendszert.

Egy Belgiumban élő fiatal iráni csütörtök este megjelent a repülőtéren és újságírók előtt elmondta, hogy az akcióra immár öt hónapja készült az Azarahs nevű, londoni székhelyű monarchista szervezet. Mohzen-Behzad Karimi, aki magát az Iráni Alkotmánypárt képviselőjének mondta, leszögezte: nem kérnek egyetlen országot sem arra, hogy segítsenek az iráni rendszer megváltoztatásában, "erre önmaguk is képesek". Ugyanakkor hozzátette: az ő szervezete nem vett részt a gépfoglalás megszervezésében.

A rendőrség szerint a tüntetők valamennyien EU-tagállamokból származó útlevéllel rendelkeztek, de iráni származásúaknak vallották magukat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem árulják el, mennyibe kerül a budapesti MTV European Music Awards

Nem árulják el, mennyibe kerül a budapesti MTV European Music Awards

Szétnézett Csernobilban az egyik legjobban működő robot

Szétnézett Csernobilban az egyik legjobban működő robot

Novembertől több weboldalt is nehezebben lehet majd megnyitni az Explorerben

Novembertől több weboldalt is nehezebben lehet majd megnyitni az Explorerben