szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Európai országok hatóságai vizsgálatot folytatnak annak kiderítésére, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) terroristagyanús személyekre vadászva megsértette-e az illető országok törvényeit.

A The Washington Post értesülése szerint CIA-ügynökök terrorizmussal gyanúsított szélsőségeseket kerítettek kézre Európában és olyan országokba vitték őket, ahol a kínzás bevett gyakorlat a vallatás során. Az amerikai lap tudomása szerint Németországban, Olaszországban és Svédországban folytat vizsgálatot az ügyészség annak megállapítására, hogy a CIA ügynökei megsértették-e az illető ország törvényeit és az emberi jogokat ezzel a vitatható eljárással. A nyomozást a lap szerint megnehezíti, hogy az ügynökök feltehetően diplomáciai mentességet élveznek és álnéven tevékenykednek. Az olasz és a német hatóságok nem zárják ki a vádemelés lehetőségét.

Az amerikai sajtó már korábban is hírt adott arról, hogy a CIA bevett gyakorlata a „fogolyáthelyezés". Olyan országok titkosszolgálataival működik együtt ebben, mint az emberi jogi bizonyítványáért elmarasztalt Egyiptom, Jordánia és Pakisztán. Amerikai illetékesek a minden részletben titokban tartott együttműködés mellett azzal érvelnek, hogy az hatékony és törvényes módja a megelőzésnek a terrorizmus elleni harcban.

A lap szerint 4 személy ügyében folyik nyomozás az említett három országban. Olaszországban 2003 februárjában egy Abu Omar nevű radikális egyiptomi vallási méltóság a milanói mecsetbe igyekezett a déli imára, amikor két férfi megragadta, vegyi anyagot fújt az arcába és egy autóba tuszkolta. Azóta nincs semmi hír róla, az olasz nyomozók azonban már közel vannak ahhoz, hogy azonosítsák elrablóit. A nyomozók nemrég az észak-itáliai avianói légitámaszponton jártak és követelték a dokumentumokat, hogy a kérdéses időpontban milyen amerikai gépek szálltak föl vagy érkeztek a közös amerikai-olasz bázisra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A Pentagon új hírszerző részleget hozott létre

Új hírszerzési részleget hozott létre az amerikai védelmi minisztérium, hogy csökkentse a Központi Hírszerző Ügynökségtől (CIA) való függőségét - jelentette vasárnap a The Washington Post.

MTI/hvg.hu Világ

Szupertitkos hírszerzőket küld terepre a Pentagon

Az amerikai védelmi minisztérium az első cáfolatok után hétfőn elismerte, hogy titkos hírszerzési részleget hozott létre. Az új alakulat feladata, hogy információkkal lássa el a hadsereg alakulatait és különleges műveleti erőit.

Világ

USA: kongresszusi bírálat a hírszerző szolgálatoknak

Súlyos bírálatokkal illette az amerikai hírszerző szolgálatokat, mindenekelőtt a Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA) és a Szövetségi Nyomozó Hivatalt (FBI) az a csütörtökön közzétett kongresszusi jelentés, amely a több mint háromezer halálos áldozatot követelő, 2001. szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrortámadásokat vizsgálta.

Tömegbaleset történt az M0-son

Tömegbaleset történt az M0-son

Fa dőlt egy iskolás csoportra egy vasi kalandparkban, egy gyerek meghalt

Fa dőlt egy iskolás csoportra egy vasi kalandparkban, egy gyerek meghalt

Régóta várt funkciót tesztel a YouTube, segíthet spórolni a mobilnettel

Régóta várt funkciót tesztel a YouTube, segíthet spórolni a mobilnettel