szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elhagyta a Gemelli Klinikát vasárnap este a pápa, aki visszatért palotájába a 18 napos kórházi kezelés, a február 24-én végrehajtott gégemetszés után.

II. János Pál pápa ezúttal nem a szokásos pápamobilján utazott, hanem egy különleges, egyterű Mercedes gépkocsin, amely röviddel este fél hét előtt gördült ki a katolikus kórház mentőbejáratán. Az egyházfő jó hangulatban, híveinek folyamatosan áldást osztva távozott; furcsa módon székét a vezetőülés mellett helyezték el – valószínűleg azért, hogy a hívek számára jól látható legyen –, de a vatikáni hivatalos tv-csatorna a gépkocsi belsejéből is folyamatosan képeket sugárzott.

A pápa kezelőorvosaival való egyeztetés után hagyta el a kórházat és tért vissza palotájába, ahol folytatja a lábadozást és a beszédkészség visszatérését elősegítő gyakorlatokat. Ez azt is valószínűvé teszi, hogy húsvétig minimálisra csökkentik hivatalos nyilvános szerepléseit.

A Vatikán a múlt héten még óvakodott pontosan meghatározni, mikor térhet vissza a Vatikánba Karol Wojtyla a hosszas orvosi kezelés után. Joaquín Navarro-Valls szóvivő korábban csak azt erősítette meg, hogy a húsvéti nagyhetet már a Vatikánban tölti az egyházfő, vagyis virágvasárnapig, március 20-ig elhagyja a kórházat. A pápa márciusi programjaiban ugyanakkor csak a húsvét vasárnapi Urbi et Orbi áldás szerepel egyelőre, amelyet a Szent Péter téren összegyűlt hívek előtt mondana el.

A pápa pénteken tanzániai püspököket fogadva már mondott néhány szót a vatikáni tv tudósítása szerint, vasárnap az úrangyala imádság kapcsán pedig néhány mondatra is futotta erejéből, bizonyítva ezzel is a kezelés eredményességét. Ezt követően jelentette be a vatikáni szóvivő, hogy II. János Pál már este visszatér a Vatikánba.

A pápa február elején már kilenc napot a római katolikus klinikán töltött heveny gége- és légúti görcsökkel, magas lázzal, influenzás tünetekkel. Karol Wojtyla alig két hét múltán, február 24-én került be ismét a római kórházba, s még aznap este gégemetszést hajtottak végre rajta. Betegségének kiújulása, az influenzás és fulladásos tünetek visszatérése tette szükségessé ismételt kórházi kezelését és a gégemetszést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MI Világ

Nő a pápai trónon?

A nőpápa botrányos és tragikus története annak ellenére is halhatatlan, hogy napjaink tudósai egyértelműen elvetik a létezését. A legenda, amelyet az idők folyamán mindenki a maga érdekei és szája íze szerint próbált eladni, a művészek érdeklődését is felkeltette – a legutolsó bestsellerből már készül a legfrissebb filmes feldolgozás.

Világ

Ki lehet a pápa utódja?

A pápa egészségi állapotának újbóli rosszabbodása ismét felvetette azt a kérdést: ki fogja követni II. János Pált a pápák között.

MTI Világ

A pápa nem mond le, az egyház nem a Coca-Cola

A súlyosan beteg II. János Pál pápa nem mond le, mert a katolikus egyház "nem hasonlítható a Coca-Cola vagy a General Motors céghez, ahol a vezetők lemondanak, amikor egészségük hanyatlik" - fejtette ki egy vasárnapi lapinterjúban Julian Herranz spanyol bíboros, a Vatikán jogi szakértője.

MTI Világ

A pápa nagy veszélyben van

Nyugodtan telt a pápa műtét utáni negyedik éjszakája a római Gemelli klinikán, ugyanakkor 10. emeleti kórtermei ablakaiban hétfőn napkeltéig égett a villany az olasz sajtó beszámolói szerint.

Visszakerült a helyére a Nyugati pályaudvar első kupolája – fotók

Visszakerült a helyére a Nyugati pályaudvar első kupolája – fotók

Valószínűleg a világ legapróbb hajóját sikerült elkészíteniük holland tudósoknak

Valószínűleg a világ legapróbb hajóját sikerült elkészíteniük holland tudósoknak

2,6 másodperc alatt 0-ról 100-ra, ezt tudja a 710 lóerős új Porsche

2,6 másodperc alatt 0-ról 100-ra, ezt tudja a 710 lóerős új Porsche