szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Garri Kaszparov, a világhírű orosz sakkozó mindenekelőtt politikai ambíciói miatt hagyja abba sportpályafutását.

Az okot maga Kaszparov közölte a The Wall Street Journal című amerikai napilap európai kiadásának (WSJE) hétfői számában. A volt világbajnok - aki a múlt héten jelentette be visszavonulásáról hozott döntését - cikkében emlékeztetett rá, hogy már évek óta rendszeresen szót emelt az oroszországi demokrácia érdekében. Hozzátette, mostantól ezt ugyanazzal az elszántsággal, szenvedéllyel teszi majd, mint ahogy eddig a sakktábla mezőin küzdött.

Kaszparov úgy fogalmazott: hisz abban, hogy képességei, tapasztalatai a politikában is hasznosak lehetnek, mert miközben számos politikus csak egy-egy problémára tud koncentrálni, a sakkozóknál természetes, hogy szélesebb összefüggéseikben, kölcsönhatásaikban tanulmányozzák a különböző helyzeteket.

Kaszparov szerint a világban eljött az ambiciózus programok ideje, hiszen az ukrajnai fordulat, vagy éppen a közel-keleti helyzet alakulása is mutatja, hogy mennyire dominánssá vált a mai világban a demokrácia mind gazdaságilag, mind katonailag, mind morálisan.

A világhírű sakkozó ugyanakkor sajnálkozott, hogy saját hazájában, Oroszországban még nem ilyen a helyzet. "Oroszországban válság van, s minden tisztességes személynek fel kell lázadnia, szembe kell szegülnie a putyini diktatúra megerősödésével. Oroszországban túl sok tábornok és ezredes van a politikában, s túl kevés gondolkodó... Remélem, elképzeléseim és hogy képes vagyok stratégiában gondolkodni - mindez segíthet szülőhazámnak. Most egyesülnünk kell, egy valódi, demokratikus ellenzéket létrehozva a Putyin-rendszerrel szemben. S ezentúl nem csak nevemet, illetve tanácsaimat, de aktív részvételemet is felajánlhatom ennek érdekében" - írta Garri Kaszparov, leszögezve egyszersmind, hogy nem azért vonult vissza a sakktól, mert elnök, vagy bármilyen más magas tisztség betöltője akarna lenni, hanem mert ellenzi az orosz tekintélyuralmi rendszert, s pozitív változásokat akar látni.

"Több millióan vannak Oroszországban, akik hozzám hasonlóan sajtószabadságot, jogállamiságot és tisztességes választásokat szeretnének. S új munkám éppen az, hogy ezekért az emberekért, ezekért a dolgokért küzdjek" - hangsúlyozta cikkében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tömegbaleset történt az M0-son

Tömegbaleset történt az M0-son

Rosszabbul alszunk a járvány miatt az alvásszövetség szerint

Rosszabbul alszunk a járvány miatt az alvásszövetség szerint

FAZ: Orbán dupla vagy semmit játszik Bidennel

FAZ: Orbán dupla vagy semmit játszik Bidennel