szerző:
MTI/hvg.hu

Stockholmban hétfőn hirdettek ítéletet az Ericsson számítógépes hálózatába behatoló magyar cracker ügyében. A 26 éves fiatalemberre 3 év börtönbüntetést szabott ki a bíróság ipari kémkedésért. A bíróság szerint a magyar férfi tette a svéd nemzetbiztonságra veszélyes cselekedet volt, tekintettel arra, hogy a megszerzett információ rossz kezekbe is kerülhetett volna.

Az ítélet nem jogerős, az elítéltnek három hét áll rendelkezésére a fellebbezésre.

A 26 éves férfit bűnösnek találták abban, hogy behatolt a svéd óriásvállalat, illetve a Sony Ericsson számítógépes rendszerébe és onnan törvénytelenül titkos ipari, illetve részben hadászati információkhoz jutott. Nem találtak bizonyítékot arra, hogy azokat továbbadta volna, és a vádlott együttműködő magatartást folytatott az eljárás alatt - közölték illetékesek. A bíróság szerint a számítógépes kalóz azonban tettével veszélyeztette az ország biztonságát, tekintettel arra, hogy az információk avatatlan kezekbe is kerülhettek volna.

Szintén kimondta a bíróság, hogy az elítélt felajánlotta eladásra a birtokába jutott információkat, és hogy másolatot készített róluk. Magyarországi lakásán DVD- és CD-lemezeket találtak a két cég szervereiről származó információkkal - mondta el Tomas Lindstrand vezető ügyész.

A fiatalember azzal védekezett, hogy a számítógépes behatolással le akarta leplezni a számítógépes rendszer hiányosságait, s ily módon kívánt állást szerezni az Ericssonnál. Állítása szerint nem tudta, hogy titkos információkhoz jutott hozzá.

A teljes sztori (Oldaltörés)

A magyar férfi még enyhe ítéletet kapott, 2002-ben ugyanis az Ericsson egyik alkalmazottját 8 év börtönre ítélték, miután kiderült, hogy bizalmas vállalati információkat adott el – emlékeztet a HWSW informatikai hírmagazin, amely a magyar fiatalember akciójáról részletesen beszámolt.

Eszerint a magyar cracker 2004. október elsején a Wizzair repülőtársaság gépén érkezett Malmöbe, válltáskájában egy kézi számítógéppel és CD-kkel. A férfit a titkosrendőrség a repülőtéren letartóztatta, majd Stockholmba szállították, ahol még aznap este sor került az első kihallgatásra. A kihallgatók tolmács jelenlétében közölték a cracker jogait, tudatták vele, hogy kihallgatások sora következik és hogy házkutatást tartanak magyarországi otthonában – írja a HWSW.

Házkutatás otthon

A cracker vallomásában azt állította, hogy állásinterjúra érkezett Svédországba, az Ericssonhoz. A férfi az első kihallgatáson tagadta, hogy betört volna a vállalat számítógépes rendszerébe, hogy valaha járt volna Bécsben, és azt is, hogy az Ericsson képviselőivel informatikai biztonsági kérdésekről levelezett volna. A HWSW szerint időközben, október 7-én a magyar rendőrség házkutatást tartott a cracker szüleinek vidéki lakásában. A kivizsgálás anyagához csatolt jegyzőkönyv szerint négy számítógépet és mintegy 400 CD-t foglaltak le. A merevlemezeket megvizsgálva a szakértők több, nagy méretű, kódolt fájlra lettek figyelmesek. Az egyik merevlemezt egyáltalán nem lehetett olvasni.

A kihallgatók ezután egy Timo Gelb nevű személy által írt levelet mutattak a crackernek, amelyben az áll, hogy az Ericssonnak komoly biztonsági problémái vannak. A férfi tagadta, hogy Timo Gelb néven az Ericsson alkalmazottainak e-mailt írt volna. Szerinte valaki a bolondját járatja vele, tönkre akarja tenni az életét – írja a hírmagazin.

"Ericssonra ártalmas fájlok"

A HWSW beszámolója szerint másnap a cracker - az ügyvédje tanácsára - minden átmenet nélkül elismerte, hogy ő írta az előző kihallgatás során bizonyítékként megmutatott e-mailt. Elmondta, hogy 2003-ban a Google-n keresgélve egy olyan fájlt talált, amelyről közelebbi vizsgálat után kiderült, hogy az Ericsson tulajdona. A magyar férfi felfedezett egy biztonsági rést az Ericsson rendszerében, ekkor vette fel Timo Gelb néven a kapcsolatot a céggel. A kihallgatás során a cracker biztosította a kihallgatóit arról, hogy az "Ericssonra ártalmas fájlok" sehol máshol, csak a magával hozott tenyérgépen és CD-ken vannak.

A cracker azt is beismerte, hogy 2004 februárjában már járt Bécsben. "Ericssonos kapcsolatával", Mr. Brownnal a Bécsi Műszaki Egyetem épületében találkozott. A találkozás színhelyét a magyar férfi választotta meg, tanulmányozta az épület tervrajzát és feltérképezte a kijáratokat. A számításba azonban hiba csúszott, ugyanis az egyetemen éppen téli szünet volt így alig lézengett valaki az épületben.

Csapda Bécsben

Az egyetem épületében a crackert két férfi szólította meg, akik németül beszéltek, aztán jött maga Mr. Brown, akinél egy laptop és egy borítékban pénz volt. A magyar férfi a magával hozott UV-lámpával megvizsgálta a bankjegyek eredetiségét, majd átadott 5 CD-t, rajtuk a Sony Ericssontól és az Ericssontól származó forráskódokkal. Mr. Brown elvonult megvizsgálni a CD-tartalmát, a cracker pedig lement az utcára sétálni. Nem jutott messzire, mert két osztrák titkosrendőr letartóztatta, megbilincselték, majd beszállították a rendőrségre.

A titkosrendőrök a Mr. Brown-nak adott CD-k olvasáshoz szükséges jelszóról kérdezték, amit a cracker – a HWSW szerint némi pofozás után - készségesen megmondott. Kis idő múlva az osztrákok abbahagyták a molesztálást és kidobták őt az utcára.

A titkos adatok miatt az egyharmadára csökkentett kihallgatási jegyzőkönyv anyagából indirekt következtetve, a bécsi malőr után Mr. Brownnak írt leveleiben a cracker a Counter nevű programmal fenyegetőzött és azzal zsarolta az Ericssont, hogy nyilvános, mindenki által elérhető weboldalakra küldi a kényes adatokat. "Ha nem tesztek úgy, ahogy azt én mondom, akkor borzasztó dolgok fognak történni" – írta a HWSW beszámolója szerint.

Különleges képességű

A kihallgatások során a cracker elmondta, hogy ezt csupán fenyegetésnek szánta, amiért Bécsben nagyon megverték. A célja az volt, hogy kapcsolatba lépjen az Ericssonnal, munkát szerezzen és felhívja a figyelmüket a biztonsági rendszerükben előforduló hiányosságokra. "Boldoggá tett, amikor végre valahára valaki hajlandó volt tárgyalni velem, mert addig senkit sem érdekelt. Sajnos azt kell gondolnom, hogy az Ericssonnál sok inkompetens, buta ember dolgozik. Csupán azért fenyegetőztem, mert a bécsi bánásmód miatt nagyon mérges lettem. Hülye az, aki segíteni akar" -- vallotta a magyar cracker.

A hírmagazin szerint a 26 éves magyar férfi különleges tehetségű gyerekeknek való, speciális iskolába járt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Hogyan dolgoznak az ipari kémek?

Ellopott számítógépek, lehallgatott telefonok és kutatás a szemeteskonténerben - ezek a módszerek mind beletartozhatnak a céges titkok után vadászó ipari kémek eszköztárába. A vállalatokra leselkedő veszély a szakértők szerint egyre nagyobb, és már a magyar cégek sincsenek biztonságban.

Hét nap

LEBUKOTT MAGYAR HACKER

Jövő hétfőn állítják bíróság elé Svédországban azt a 25 éves budapesti informatikust, akit a stockholmi hatóságok...

Három gyerek is van a szajoli lovasbaleset sérültjei között

Három gyerek is van a szajoli lovasbaleset sérültjei között

Éremesővel zárták a magyar úszók a világkupát

Éremesővel zárták a magyar úszók a világkupát

Merjünk kicsit álmodni: Z4-es BMW-ket eresztettünk össze egy spéci Mazda MX-5-tel

Merjünk kicsit álmodni: Z4-es BMW-ket eresztettünk össze egy spéci Mazda MX-5-tel

Tovább folytatódik az Open Arms kálváriája

Tovább folytatódik az Open Arms kálváriája

Spanyolország engedélyezi az Open Arms kikötését

Spanyolország engedélyezi az Open Arms kikötését

A rajongók kiakadtak, de azért volt, aki örült a Trónok harca végének

A rajongók kiakadtak, de azért volt, aki örült a Trónok harca végének