szerző:
hvg.hu

Lassan halad az Európai Unió intézményeinek feltöltése az új uniós tagállamok munkavállalóival. Az Európai Bizottság célkitűzéséhez képest 30 százalékos az elmaradás – írja a Napi Gazdaság.

Az EU brüsszeli bizottsága a tervezett 1529 helyett csak 1081 alkalmazottat vett fel az új EU-tagállamokból, noha összesen 2700-an feleltek meg a különféle kategóriákban a meglehetősen magas követelményeknek. Siim Kallas, az adminisztrációért felelős biztos a folyamat felgyorsítását ígérte.

A jelentkezők száma minden tagállamban messze felülmúlta a rendelkezésre álló helyek számát, előfordult, hogy a nemzeti kvótára százszoros volt a túljelentkezés. A sikeres jelölt pályázatát fél éven keresztül őrzi meg az EU-rekrutációt végző ESPO.

Siim Kallas tegnapi sajtótájékoztatóján erősen fogadkozott, hogy felgyorsítják a folyamatot, hiszen a bizottság működőképessége is kockán forog. Elsősorban tolmácsokban és fordítókban van hiány, de nagy szükség volna jogászokra is, mert ezeket sok területen be lehet vetni. Számviteli szakértőből is több kellene, miután a bizottsági munkának tetemes részét teszi ki a könyvvitelek ellenőrzése. A magyarok elhelyezkedése az átlagnál jobb, eddig 173 állást kaptak.

Ami a legmagasabb szintű vezetői posztokat illeti, minden tagállamnak legalább egy, a biztos után következő főigazgatói vagy helyettesi posztra van joga; Magyarország ezt már betöltötte, de öt új tagállam még nem. A rangban ezután következő igazgatói posztok közül Magyarország eddig hármat töltött be a rá jutó hatból, beleértve egy kabinetfőnöki posztot is, míg Lengyelország például a rá jutó 16 posztból egyet sem – írja a Napi Gazdaság

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Karrier

EU-állásokra pályázhatnak májusban a magyar vezetők

Kizárólag az újonnan csatlakozó országok állampolgárai számára ír ki pályázatokat középvezetői állásokra az EU-intézmények egyesített személyzeti felvételi hivatala (EPSO). A 189 állás betöltőire biztos karrier és havi 6,5 – 9,3 ezer eurós kezdő fizetés vár. A kiírások megjelenése májusban várható.

Karrier

Vizsgáznak az EU-állásokra pályázók

Több mint 12 ezer jelentkező tesz vizsgát csütörtökön és pénteken az EU profi személyzetisei előtt. Valamennyien a jövőre csatlakozó országok állampolgárai, s tolmácsnak vagy titkársági munkatársnak szegődnének az EU központjaiba.