szerző:
Dezső András (hvg.hu)

A Külügyminisztérium honlapján található listán több olyan ország neve szerepel, ahová a minisztérium nem, vagy csak halaszthatatlan esetben javasolja az utazást, noha egyes utazók és szakemberek szerint ezek az országok valójában veszélytelenek. A tárca felülvizsgálja listáját.

Ha a világban bárhol olyan körülmények támadnak, amelyek miatt a Külügyminisztérium nem ajánlja az odautazást, akkor az utasnak a pénz (az előleg vagy a részvételi díj) teljes egészében visszajár – több mint egy hete ezzel egészítette ki az utazásról szóló rendeletet a kormány, amely várhatóan május második felében lép hatályba.

Mi a veszélyes?

Aceh - Indonézia
© AP
A Külügyminisztérium nemrég megújult honlapján a Biztonsági kockázatot rejtő országok, térségek címszó alatt több olyan ország is fel van tüntetve, amely számos független utazó, turisztikai szakember és útikönyv szerint nem veszélyes, vagy nem veszélyesebb más, a listán nem szereplő országoknál, térségeknél.

A külügyi tárca szerint a magyarok fokozott óvatosságát a listán szereplő államok, térségek esetében járványveszély, háborús, illetve polgárháborús fenyegetettség, terrorista támadások veszélye vagy más rendkívüli körülmény indokolhatja. A minisztérium szerint ide tartozhat az a körülmény is, hogy a magyar állampolgárok konzuli védelmét valamely okból egyáltalán nem vagy csak rendkívüli nehézségek árán képes ellátni a Magyar Köztársaság konzuli szolgálata.

A minisztérium például Irak és a Palesztin Nemzeti Hatóság területe mellett egyáltalán nem javasolja Indonéziát, noha annak csak az Aceh nevű tartománya tűnik veszélyesnek, ráadásul az ország egyes területein – például Balin – hemzsegnek a turisták. Ugyanakkor a külügyminisztérium felhívta a hvg.hu figyelmét arra, hogy a honlapjukon az egyes országokat külön ismertető részeknél - a listával ellentétben - részletezik, hogy az országon belül mely területek nem biztonságosak. Példának Indonéziát és Iránt említették.

A listán a nem ajánlott  kategóriába sorolják Pakisztánt is, amely a független utazók egyik kedvelt útikönyve, a Lonely Planet szerint néhány részét leszámítva biztonságos, vendégszerető ország. Érdekesség, hogy míg Szudán déli része szerepel a listán, aaddig az ország nyugat területe - köztük Darfúr - nincsen rajta.
 
Ugyanezen résznél van feltüntetve Bolívia, amely a hvg.hu egyik helyszínen járt munkatársa és több turisztikai szakember szerint biztonságos hely, ellentétben például a tárca egyik listáján sem szereplő Peruval, ahol – helyszíni beszámolók szerint - gyakorta megesik, hogy független utazókat rabolnak ki. 

Kell-e félni a diktatúrában?

De az egyáltalán nem javasolt kategóriában a legmeglepőbb mégiscsak Észak-Korea szerepeltetése. A kommunista államban legálisan tartózkodó külföldi turistákat komoly ellenőrzés alatt tartják, figyelik őket, ebből kifolyólag Észak-Korea jelenleg az egyik legbiztonságosabb helynek tekinthető a külföldiek számára. (Észak-Koreába egyébként már szervez utakat egy magyar utazási iroda, igaz, borsós áron.)

Észak-Koreában figyelnek a turistákra
© AP
Csak csoportos, szervezett út keretében javasolja az utazást a minisztérium Iránba, noha a már említett Lonely Planet és a hvg.hu által megkérdezett turisztikai szakemberek és utazók szerint is az ország az egyedül utazók számára biztonságos. Természetesen – teszik hozzá - vannak olyan területei az országnak, ahová csak csoportos utakat engedélyez az iráni kormány.

Ugyancsak kizárólag csoportos, szervezett útként javasolják a tárca illetékesei Etiópiát, Eritreát vagy például Kenyát is, noha a magyar internetes utazási fórumokból szerezhető információk szerint ezek a helyek sem veszélyesek egyéni utazók számára, akárcsak a szintén a listán feltüntetett Laosz vagy Kambodzsa. Ugyancsak „listás” Nepál, ahová az utazást a minisztérium csak halaszthatatlan esetben javasolja, noha oda is utaznak magyarok – derül ki a magyar nyelvű internetes utazási fórumokon szereplő beszámolókból.

Felülvizsgálják

A külügyminisztérium felülvizsgálja és ha szükséges, frissíti a listát – közölte a hvg.hu megkeresésére a tárca szóvivője, Polgár Viktor. Mint mondja, a listára egyes országok a magyar külképviseletek javaslatára kerülnek fel. Az illetékes magyar külképviseletek (már amelyik országokban vannak) konzultálnak a helyi hatóságokkal, akárcsak Magyarország szövetségeseivel, és a minisztérium ez alapján dönt az országok besorolásáról.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Világ

Észak-Koreába szervez turistautakat egy magyar cég

Egy újonnan alakult magyar utazási iroda áprilistól Észak-Koreába indít turistautakat – tudta meg a hvg.hu. A zártságáról, titkolózásairól ismert kommunista állam ugyan korlátozza az odalátogató turisták mozgásterét, de a magyar cég azt ígéri: klienseik akár az egész országot bejárhatják.

Dezső András (hvg.hu) Világ

Ausztriában raboskodik a legtöbb magyar

Évente több száz magyar állampolgár kerül összeütközésbe a törvénnyel külföldön - honfitársainkat leggyakrabban engedély nélküli tartózkodás vagy illegális munkavállalás miatt veszik őrizetbe. Legtöbbjük európai börtönökben tölti büntetését, de néhányan távoli országok fegyintézeteinek rabjai.

Kiszivárgott egy tervezet, elveszíthetik a szaktanárok a közalkalmazotti státuszukat

Kiszivárgott egy tervezet, elveszíthetik a szaktanárok a közalkalmazotti státuszukat

Újraválasztották a bajor CSU elnökét

Újraválasztották a bajor CSU elnökét

A buli csúcspontján már nincs semmi vicces

A buli csúcspontján már nincs semmi vicces

GKI: Lakhatási válság fenyeget Budapesten

GKI: Lakhatási válság fenyeget Budapesten

A Néppárt ismét megpróbálkozik a fideszes Hidvéghi Balázs jelölésével

A Néppárt ismét megpróbálkozik a fideszes Hidvéghi Balázs jelölésével

A Felcsút és a Debrecen is nyerni tudott az NB I-ben

A Felcsút és a Debrecen is nyerni tudott az NB I-ben