szerző:
MTI

Péntek reggelre egyértelművé vált, hogy a nyolc éve kormányzó brit Munkáspárt - 1997 és 2001 után - egymás utáni harmadik győzelmét aratta a parlamenti választásokon. Elnyert alsóházi mandátumainak száma elérte a minimális többséghez szükséges 324-et.

© AP
Az ellenzék vezére, Michael Howard elismerte a Labour győzelmét, és gratulált Tony Blair miniszterelnöknek, George Galloway, az egyik leghírhedtebb munkáspárti szakadár, aki komoly feltűnést keltve kiütötte egykori párttársát egy kelet-londoni kerületben, ugyanakkor gyakorlatilag tömeggyilkossággal vádolta volt pártját Irak miatt.
   
A brit baloldal vezető ereje eddig soha nem nyert sorozatban három választást, jóllehet az idei választásokból az előrejelzések szerint az eddiginél jóval kisebb többséggel került ki. A péntek hajnali becslések szerint a Munkáspárt többsége a többi frakció összlétszámához 66 és 77 között lesz az eddigi 161 után.
   
Tony Blair hajnalban azt mondta: nyilvánvaló számára, hogy a brit választók továbbra is munkáspárti kormányt akarnak, "de az eddiginél kisebb többséggel". Elismerte, hogy az iraki háború megosztotta a választókat, de kifejezte reményét, hogy az országot ismét egyesíteni lehet, és "el lehet indulni a jövő felé".
   
Michael Howard, a konzervatív ellenzék vezére péntek hajnalban gratulált a munkáspárti kormányfőnek, akit arra szólított fel, hogy "most már teljesítse ígéreteit" azokban a kérdésekben, amelyek valóban fontosak az országnak.
   
Howard közölte, hogy a Konzervatív Párt megerősödött ellenzéki pozícióból fog ezután politizálni.
   
A Munkáspárt az egyik legfigyelemreméltóbb helyi vereségét a 90 százalékban muszlim bevándorlók lakta kelet-londoni kerületben, Bethnal Greenben szenvedte el, ahol a brit belpolitika leghírhedtebb fenegyereke, a Szaddám Huszein volt iraki diktátorral személyes, baráti kapcsolatokat ápoló George Galloway győzött, kiütve a Labour eddigi képviselőjét, Oona Kinget.
   
Galloway - még a Munkáspárt tagjaként - annak idején komoly belpolitikai botrányokat kavart, amikor az iraki háború megvívására felvonult brit-amerikai erők elleni felkelésre szólította fel az arab népeket, a szövetséges katonákat pedig arra, hogy ne teljesítsék a tűzparancsot.
   
Galloway - aki több ízben látogatást tett Bagdadban Szaddám Huszeinnél, és aki a brit sajtó korabeli értesülései szerint több százezer font juttatást fogadott el a volt iraki elnöktől - péntek reggel kihirdetett győzelme után azt mondta: a brit Munkáspárt  "százezer iraki halott" vérével szennyezte be magát, és az áldozatok most "visszajöttek kísérteni" Tony Blairt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Brit választások: munkáspárti folytatást várnak

Helyi idő szerint reggel 7 órakor - közép-európai idő szerint 8 órakor - megkezdődtek a parlamenti választások Nagy-Britanniában, ahol 45 millió választó járulhat az urnákhoz 22 óráig. Elemzők a Labour (Munkáspárt) győzelmét várják.