szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Többéves börtönbüntetésre ítéltek magát Robin Hoodnak tekintő négy számítógépes kalózt pénteken Angliában.

A csoport tagjai - akik között vállalati igazgató, egyetemi alkalmazott és rendszergazda is akad - illegálisan hozzájutottak drágán kifejlesztett szoftverekhez, majd azokat ingyen osztogatták a világhálón. Ténykedésükkel több millió dolláros kárt okoztak olyan hatalmas informatikai vállalatoknak, mint például a Microsoft.

Tettükért kettejüket két és fél, illetve két év letöltendő szabadságvesztésre ítélték, a csapat másik két tagja másfél-másfél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

A vád az ügyben eljáró londoni bíróság előtt előadta, hogy az óriás szoftvercégek iránti gyűlölettől fűtött négy férfi a világ talán legdörzsöltebb világhálós kalózcsoportjának, a DrinkorDie.com hálózatnak fontos alakja.

A vádlottak - az ingyenes letöltést lehetővé téve - gyakran még azelőtt feltették az internetre az új szoftvereket, hogy azokat kifejlesztőik piacra dobták volna. A Windows 95 operációs rendszert például két héttel a hivatalos megjelenés előtt elérhetővé tették a világhálón böngészők számára. Nem kímélték a számítógépes játékok és a tervezőprogramok elkészítőit sem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Háló

Kalózhálók

Éppen tíz évvel ezelőtt egy Sting-korong adásvétele volt az első kiskereskedelmi tranzakció, mely során a pénzmozgás az interneten keresztül, bankkártyás átutalás segítségével történt. Az online kereskedelmi és fizetési megoldások komoly fejlődésen mentek át egy évtized alatt, ám ezzel együtt megjelentek a netes tranzakciók vámszedői is.

Gazdaság

Négy és fél milliárdos üzlet a CD-kalózkodás

Kalózlemezekből az elmúlt évben több mint 1 milliárd illegális kópiát adtak el, csaknem négy és fél milliárd dolláros üzletet bonyolítva ezzel – állítja egy csütörtökön nyilvánosságra hozott tanulmány.

Meixner Zoltán (hvg.hu) Tech

Internetes kalóz ellopta a T-mobile ügyféladatait

A 21 éves „Ethics” (magyarul etikát jelent) nicknéven ismert férfiú „beépült” a T-Mobile számítógépes hálózatába, s közel egy évig elérte a mobilszolgáltató amerikai ügyfeleinek hangpostáit és e-mailjeit. A titkosszolgálat végül a nyomára akadt, s Kaliforniában letartóztatta.

hvg.hu Tech

Lebukott a legnagyobb hazai kalózszerver

Magyarország legnagyobb kalózszerverét foglalták le mely 4,4 terrabyte adat tárolására volt képes. Az akció következtében Magyarország legnagyobb fájlcserélő hálózatának működésében is fennakadások léptek fel.

hvg.hu Tech

AZ EU újabb büntetéssel fenyegeti a Microsoftot

Az Európai Unió újabb nagy összegű pénzbüntetés kiszabásával fenyegette meg a Microsoftot, amennyiben az nem könnyíti meg versenytársai számára a hozzájutást a szoftverei leírásához és nem teszi olcsóbbá azokat.

Folk György (hvg.hu) Tech

Kalózfilmek toplistája

Az Alien vs. Predator című amerikai filmet töltötte le illegálisan a legtöbb felhasználó a fájlcserélő programokon keresztül. Novemberben egész pontosan 34 700-an voltak kíváncsiak ingyen erre a filmre.

MTI Itthon

Az érdi piacon rendőrök csaptak le a DVD-kalózokra

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai az érdi használtcikk-piacon illegálisan árult filmeket és szoftvereket foglalt le. A rendőrség a szerzői jogok megsértésének megalapozott gyanúja miatt kezdett büntető eljárást az árusok ellen.

MTI Gazdaság

Microsoft fellendülés

A Microsoft Corp. növelte negyedéves adózott eredményét és eladását a személyi számítógépek vártnál nagyobb kereslete, valamint szoftverei és az Xbox játékkonzol iránt mutatkozó erős érdeklődésnek köszönhetően.

Müller: a lezárás és az oltás együtt megszakíthatja a fertőzési láncot

Müller: a lezárás és az oltás együtt megszakíthatja a fertőzési láncot

Versenypályán tökéletesítik a Maserati 630 lóerős új közúti sportkocsiját – fotók

Versenypályán tökéletesítik a Maserati 630 lóerős új közúti sportkocsiját – fotók

Jakab Péter: Tetszik az embereknek, hogy valaki odamegy, és belemondja az igazságot a kedves vezető arcába

Jakab Péter: Tetszik az embereknek, hogy valaki odamegy, és belemondja az igazságot a kedves vezető arcába