szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hét lélekvesztőn több mint félezer illegális bevándorló érkezett szerdára virradó éjjel a dél-olaszországi Lampedusára, ahol a helyi menekültközpontban jelenleg is háromszáz, az elmúlt napokban befutott menekült várja, hogy döntsenek sorsáról.

Négy bárkát még éjfél előtt kísértek be a parti őrség és a pénzügyőrség naszádjai Lampedusa kikötőjébe, összesen 379 fővel a fedélzetükön, majd újabb három csónak érkezett, összesen 151 fővel a tuniszi, illetve a líbiai partok irányából.

A menekültek elsősorban afrikaiak, illetve arabok, de egyre jelentősebb az ázsiaiak száma is, akik az elég kockázatos tengeri úton próbálnak bejutni Olaszországba, illetve Itálián keresztül az Európai Unió más országaiba.

A menekültáradat Lampedusára március elejétől egészen októberig tart, ebben az időszakban a Földközi-tenger a kisebb lélekvesztők számára is járható. Tavaly csaknem 20 ezer menekült érkezett Lampedusára, volt hogy naponta több mint ezer.

A Róma és Tripoli közötti megállapodásnak köszönhetően tavaly légi hidat is kényszerültek létesíteni az olasz hatóságok a gazdasági indíttatásból érkező afrikai illegális menekültek visszatoloncolására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
eurohirek.hu Világ

Újabb EU-segély a menekülteknek

51 millió euróval egészíti ki a szudáni konfliktus áldozatainak szánt támogatást Brüsszel, ebből mintegy 31 millió eurót a darfuri övezetnek szánnak.

MTI Itthon

Modellprogram segíti a menekültek boldogulását

"Szociális segítségnyújtás, pszichoterápiás tanácsadás, álláskereső klubok létrehozása, egyéni képességfejlesztés szerepelnek a képzésben" - mondta Kováts András, a migránsokat segítő egyesület igazgatója.

MTI Világ

A brit toryk bevándorlásellenes vezére maga is menekültek gyermeke

Michael Howard brit konzervatív vezér felmenői jó eséllyel nem telepedhettek volna le Nagy-Britanniában azon drákói intézkedések alapján, amelyekkel Howard ígéri megválasztása esetére megszigorítani a brit bevándorlási szabályokat - ezt maga a toryk miniszterelnök-jelöltje ismerte el, miután kiderült, hogy Erdélyből menekült édesapja annak idején hamis adatokkal folyamodott brit állampolgárságért.

Észak-Korea

Kína fél az észak-koreai menekültektől

A kínai kormány felszólította a pekingi nagykövetségeket: ne adjanak menedékjogot észak-koreai menekülteknek, mert ők illegális bevándorlók, akiket "hátsó gondolatoktól" vezérelt aktivisták irányítanak.

Világ

Tíz év alatt felére csökkent a menekültek száma az EU-ban

Fel kell hagyni az olyan kijelentésekkel, miszerint Európát elárasztják a menekültek - nyilatkozta a The Guardiannak Ruud Lubbers, az ENSZ menekültügyi főbiztosa. Míg 1992-ben 680 ezren kértek menedékjogot az EU tagországaiban, addig tavaly csupán 350 ezren.

Év végén már új utascentrumban vehetjük a vonatjegyeket a Keleti pályaudvaron

Év végén már új utascentrumban vehetjük a vonatjegyeket a Keleti pályaudvaron

Anne Applebaum: Trump az élete hátralévő részét bíróságokon tölti

Anne Applebaum: Trump az élete hátralévő részét bíróságokon tölti

Kockáztat a Mol-vezér, új választottja a neurobiológia

Kockáztat a Mol-vezér, új választottja a neurobiológia