szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Alaptalannak bizonyult az amerikai hatóságoknak az a gyanúja, hogy terrorista juthatott fel az Air France Párizs-Boston járatára. A félreértést névhasonlóság és azonos születési dátum okozta.

A CNN televízió csütörtökön este arról számolt be, hogy az Egyesült Államok hatóságai a Bostontól északra lévő Maine állambeli Bangor repülőterére irányították át a francia légitársaság 332 számú járatát, mivel az egyik utas rajta van a terrorista gyanús személyek amerikai éberségi listáján.

A bangori repülőtéren az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei várták az Airbust, amelyet átkutattak, a gyanús utast, feleségét, valamint egy kisfiút és egy csecsemőt őrizetbe vették. Személyi adataik ellenőrzésével azonban tisztázták őket, és beengedték a családot az Egyesült Államokba. A gép és 169 utasa másfél óra után folytathatta útját Bostonba.

A téves riadót az okozta, hogy a férfinak megegyezett a születési dátuma egy veszélyes terroristával és a nevükben is csekély volt az eltérés. A repülőgép már felszállt Párizsban, amikor az amerikai hatóságok felfigyeltek a gyanús utasra. Yolanda Clark, az amerikai Közlekedésbiztonsági Hatóság (TSA) szóvivője úgy nyilatkozott, hogy az Air France légitársaságnak ki kellett volna szűrnie, hogy az illető esetleg azonos lehet az éberségi listán lévő terroristával.

A légitársaságok az Egyesült Államokba induló járataik utaslistáját megküldik az amerikai hatóságoknak, amelyet azt még egyszer egybevetik a különféle éberségi listákkal.

Bangorba parancsolták át tavaly ősszel az United Airlines London-Washington járatát is, amelyen Cat Stevens, a 70-es évek népszerű brit popénekese utazott. Az iszlám hitre áttért énekes neve felkerült a gyanús személyeket nyilvántartó amerikai listára. Cat Stevens, azaz Yusuf Islam Bangornál nem jutott tovább, mert kiutasították az országból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Terrorveszély Tunéziában

Az amerikai külügyminisztérium arra figyelmeztetett, hogy Tunéziában terrormerényletek várhatóak a közeljövőben.

hvg.hu Kult

Bútordivat és terrorfélelem

A milánói 44. Nemzetközi Bútorvásár a már-már követhetetlen trendekről, az ötletek sokféleségéről marad emlékezetes. S nekünk egy magyar származású tervező első nagy sikeréről. A fiatal művész az utcai biztonságtechnikát meglehetős iróniával szemléli és formálja emberibbé.

MTI Világ

A Világbankot is célba vették a terroristák

Vádat emeltek az Egyesült Államokban három férfi ellen azzal a gyanúval, hogy az illetők terrortámadásokat terveztek amerikai és nemzetközi pénzintézetek ellen - közölték kedden Ray Kelly, a New York-i rendőrség parancsnoka.

MTI Világ

Pusztító terror Irakban

Hetven ember halt meg két robbantásos öngyilkos merényletben pénteken az iraki Tikrítben, illetve a fővárostól 40 kilométerre délre fekvő Szuvajrában. Bagdadban kivégzett személyek holttestére bukkantak.

MTI Világ

Indul az egyetlen túlélő beszlani terrorista pere

Május 17-én kezdődik a dél-oroszországi Beszlan egyik iskolája ellen tavaly szeptemberben végrehajtott terrorista támadás egyetlen életben maradt elkövetőjének bírósági tárgyalása - határozott kedden egy rosztovi bíróság.

CEU: Van egy igen komoly hasonlóság az elméleti matematikusok és ön között

CEU: Van egy igen komoly hasonlóság az elméleti matematikusok és ön között

Végre megfejtették, miért fordul kelet felé a napraforgóvirág

Végre megfejtették, miért fordul kelet felé a napraforgóvirág

Menczer szerint Európa Kínában áll sorban vakcináért

Menczer szerint Európa Kínában áll sorban vakcináért