szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai elnök pénteken figyelmeztette a kongresszust, hogy vétót fog emelni az egyesült államokbeli őssejtkutatás korlátainak lazítása ellen.

Az elnök újságíróknak nyilatkozva az őssejtkutatás támogatójának nevezte magát, majd hangsúlyozta, nem engedi meg, hogy szövetségi költségvetésből, az adófizetők pénzéből áldozzanak olyan tudományos kutatásra, amelynek célja: életét pusztítsanak el azért, hogy életet mentsenek meg.

A képviselőház kedden kezd vitát a törvénytervezetről, amely az eddigieknél bőkezűbben mérné a szövetségi pénzeket az őssejtkutatás céljára. Bush elnök 2001-ben rendeleti úton lehetővé tette ugyan az őssejtkutatás támogatását szövetségi költségvetésből, de annak felhasználását szigorúan csak a már meglévő őssejttörzsek továbbtenyésztésére korlátozta. Ez a megkötés volt az a kompromisszum, amelyet a tudósok elvárásai és a konzervatív szavazótábora között kialakított.

Az őssejteket néhány napos embrióból vonják ki és ezért a vallásos konzervatívok az őssejtkutatásban az abortuszhoz hasonlóan az emberi élet kioltását látják, míg a tudósok az eddig gyógyíthatatlan betegségek, így a rák, a Parkinson- és az Alzheimer-kór elleni küzdelem ígéretes eszközének tekintik.

A törvénytervezet feloldaná a szövetségi finanszírozás korlátozását. A megszorítás enyhítését támogatja a demokrata párti ellenzék és a republikánus párti törvényhozók egy része is. A korlátozás megszüntetéséért emelte fel a szavát többek között Nancy Reagan, Ronald Reagan volt elnök özvegye.

Dél-koreai tudósok nemrég klónozással állítottak elő embriókat, és abból vontak ki őssejteket. Bush elnök pénteken hangsúlyozta, hogy aggódik a klónozás miatt és aggodalommal tölti el egy olyan világ lehetősége, amely elfogadja a klónozást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: Már szét is szedték a Samsung Galaxy S21-et, így néz ki belülről

Videó: Már szét is szedték a Samsung Galaxy S21-et, így néz ki belülről

Leáll a termelés tíz napra a kecskeméti Mercedes-gyárban

Leáll a termelés tíz napra a kecskeméti Mercedes-gyárban

Visszahozta a Volkswagen a legőrültebb Polót

Visszahozta a Volkswagen a legőrültebb Polót