szerző:
MTI

Az Európai Uniónak a tárgyalások felfüggesztésével kell nyomást gyakorolnia Szerbiára azért, hogy kiadja Hágának az országban tartózkodó legkeresettebb háborús bűnöst, Ratko Mladicsot - véli Carla Del Ponte, a volt Jugoszlávia területén elkövetett bűntettekben ítélkező Nemzetközi Törvényszék főügyésze a Le Figaro című francia napilapnak adott keddi interjújában.

Az Európai Unió február végére tervezi a tárgyalások újrakezdését Belgráddal. A hágai főügyész párizsi látogatása alkalmából elmondta az újságnak, európai körútja során meg akarja győzni az Európai Unió tagállamait arról, hogy ha nyomást gyakorolnak Szerbiára, Vojislav Kostunica szerb kormányfő hajlandó lesz kiadni a Del Ponte szerint az országban bújtatott Mladicsot. 

"Az Európai Unió jelenleg egy olyan országgal folytat tárgyalásokat, amely tömeggyilkosokat rejteget" - jelentette ki Del Ponte. "Az Európai Unió visszautasította a tárgyalások megkezdését Horvátországgal, mert Zágráb nem tartoztatta le Ante Gotovinát. Azt szeretném, hogy az unió Belgráddal szemben is hasonlóan viselkedjen".

A főügyész szerint mára egyértelművé vált, hogy a morális érvek nem járnak sikerrel. Del Ponte úgy véli, hogy az EU-val való tárgyalások megkezdése előtt csak az Egyesült Államok tudott nyomást gyakorolni Belgrádra, de a helyzet változott, és Európa ma már hatékonyabban tud fellépni.

"Az egyetlen eszköz kényszeríteni a szerb hatóságokat arra, hogy letartóztassák Mladicsot, az európai folyamat lefékezése vagy leállítása" - hangsúlyozta a főügyész, aki szeretné, ha a szerb tábornok jelen lenne Hágában a szrebrenicai mészárlásról jövő nyáron kezdődő perben.

Véleménye szerint Mladics letartóztatása megkönnyítené Radovan Karadzsics elfogását is, akiről nem tudni, hol van pontosan, mert jelenleg senki nem keresi.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Letartóztatták Mladics testőrparancsnokát

Letartóztatták Szerbiában Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregparancsnok testőrségének egykori parancsnokát azzal a gyanúval, hogy segítette a bujkálásban a srebrenicai népirtás fővádlottjának tartott hágai szökevényt. Jovo Djogo a boszniai szerb hadsereg nyugdíjazott ezredese.

Világ

Megjelenik Karadzsics önéletrajzi regénye

A hágai Nemzetközi Törvényszék letartóztatása elől kilenc éve bujkáló Radovan Karadzsics volt boszniai szerb vezető önéletrajzi ihletésű regénye hamarosan megjelenik Belgrádban.

Világ

Ultimátumot kapott Szerbia: ki kell adniuk Mladicsot!

Rendkívül súlyos következményei lesznek annak, ha Szerbiának húsz napon belül nem adja ki a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT) Ratko Mladicsot, a srebrenicai népirtás főfelelősének tartott volt boszniai szerb hadseregparancsnokot - figyelmeztetett Jovan Simic, a szerbiai elnök hágai ügyékért felelős tanácsadója.

Világ

Karadzsics Belgrádban van?

Radovan Karadzsics, a boszniai szerbek volt vezetője Belgrádban tartózkodik - jelentette ki szerdán Brüsszelben a törvényszék főügyésze. Belgrádban cáfolják Del Ponte állításait.

MTI Világ

Letartóztatták Karadzsics fiát

NATO-katonák csütörtökön letartóztatták Radovan Karadzic, a hágai felelősségre vonás elől bujkáló egykori boszniai szerb vezető fiát, Alekszandar Karadzsicsot Szarajevó melletti otthonában - közölték csütörtökön rendőrségi forrásból.

Hét nap

KERESIK KARADZSICSOT

A boszniai nemzetközi békefenntartó erők (SFOR) különleges egységeinek nem sikerült kézre keríteniük a hágai...

Világ

Boszniai szerb rendőri kísérlet Karadzsics elfogására

A boszniai szerb rendőrség szerdán sikertelen kísérletet tett Radovan Karadzsics, a boszniai szerbek volt politikai vezetője elfogására. Ez volt az első bejelentett boszniai szerb rendőri akció, amelyet a hágai Nemzetközi Törvényszék által körözött, háborús bűnökkel vádolt Karadzsics elfogására indítottak.

Világ

Megint nem fogták el Karadzsicsot

Ismét sikertelenül próbálták csütörtökre virradó éjjel elfogni a NATO katonái Radovan Karadzsics boszniai szerb vezetőt Paléban.

MTI Világ

Hajtóvadászat Mladics után

Akciót indított a boszniai szerb rendőrség szerdán Bosznia keleti részén a hágai Nemzetközi Törvényszék által háborús bűnökkel megvádolt, szökésben lévő Ratko Mladics, egykori boszniai szerb hadseregparancsnok elfogására.

MTI Világ

Megtalálták Ratko Mladicsot?

Belgrádi lapértesülés szerint a szerb hatóságok megtalálták a szrebrenicai népirtás főbűnösének tartott Ratko Mladics volt boszniai szerb katonai vezető rejtekhelyét, és a tábornok még az idén a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) börtönében lesz.

MTI Világ

A szerb elnök önfeladásra szólítja fel Mladicsot

Boris Tadics szerb elnök önkéntes feladásra szólította fel csütörtökön a háborús bűntényekkel vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnokot, Ratko Mladicsot, az állami szerveket pedig arra hívta fel, hogy a törvényeknek megfelelően "végezzék el a dolgukat".

MTI Világ

Karadzsics fel akarta adni magát, de elutasították

Önként fel akarta adni magát a Nemzetközi Törvényszéknek Radovan Karadzsics - állítja a vádlott volt ügyvédje, aki szerint a srebrenicai népirtással vádolt volt boszniai szerb elnök csak azért nincs most Hágában, mert Washington nem fogadta el az általa támasztott, teljesen elfogadható feltételeket.

MTI Világ

Belgrád átadta Hágának a Mladics-dosszié hiányzó oldalait

A szerbia-montenegrói hatóságok megtalálták és átadták pénteken a Nemzetközi Törvényszéknek (NT) Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok katonai dossziéjának hiányzó hét oldalát, amelyet idestova három éve követel Belgrádtól a hágai ügyészség.

MTI Világ

Tárgyalások folynak Mladic feladásáról

Egy szerb rendőrségi szakértő szerint „döntő szakaszba érkezett" tárgyalások folynak a szerb hatóságok és a szökésben lévő első számú háborús bűnös, Ratko Mladic tábornok között arról, hogy a gyanúsított önként feladja magát a hágai Nemzetközi Törvényszéknek.

MTI Világ

Feleségével látták ebédelni Karadzsicsot

Zlatko Miletics boszniai rendőrfőnök azt állítja, hogy a világ talán legkeresettebb feltételezett háborús bűnösét, Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnököt április elején feleségével látták ebédelni egy dél-boszniai étteremben, és a hír megbízható forrásból származik.

Világ

Hága elégedetlen a Mladics-dossziével, a tábornok sehol sincs

Miközben Belgrádban és Banja Lukában is cáfolják azokat a belgrádi lapértesüléseket, hogy a szerbiai hatóságok rábukkantak volna a srebrenicai népirtás főbűnösének tartott Ratko Mladics volt boszniai szerb katonai vezető rejtekhelyére, Hága elégedetlen a szökésben lévő tábornok katonai dossziéjával, melynek hiányzó oldalait Belgrád a minap adta át a Nemzetközi Törvényszéknek (NT).

Robbanás történt a legnagyobb olasz gázfinomítóban

Robbanás történt a legnagyobb olasz gázfinomítóban

Önkormányzati logóval kampányolt a fideszes alpolgármester – jogsértést követett el

Önkormányzati logóval kampányolt a fideszes alpolgármester – jogsértést követett el

Elértük az Orbán Ráhel-hasonmást: "Így sikerült a kép"

Elértük az Orbán Ráhel-hasonmást: "Így sikerült a kép"

7 forintot ugrik a benzin ára péntektől

7 forintot ugrik a benzin ára péntektől

27 millió forintot fizethet a nő, aki száznál is több kutyát tartott szörnyű körülmények között

27 millió forintot fizethet a nő, aki száznál is több kutyát tartott szörnyű körülmények között

Fideszes politikus kérte, hogy a Bomba energiaital perelje be Bomba Gábort

Fideszes politikus kérte, hogy a Bomba energiaital perelje be Bomba Gábort