szerző:
MTI

Pokolgép robbant szerdán egy magas rangú palesztin biztonsági illetékes háza előtt a Gázai övezetben, növelve a feszültséget Mahmúd Abbász palesztin elnök Fatah pártja és a Hamász radikális palesztin mozgalom között.

A robbanószerkezet az övezet déli részén fekvő Rafahban (más források szerint Hán-Júniszban) lépett működésbe Szuleiman Abu Mutlek, az úgynevezett Gázai Megelőző Biztonsági Ügynökség vezérigazgatójának háza előtt, de sebesülést nem, csupán anyagi károkat okozott.

Ez volt az első támadás a Fatah-irányítás alatt álló palesztin biztonsági szolgálatok egyik vezetője ellen, amióta január 25-én a Hamász elsöprő győzelmet aratott a palesztin parlamenti választásokon. Mutlak szerint a merénylet, amelyért a Hamászt tette felelőssé, az ő személye ellen irányult. A Fatah más illetékesei szerint is a Hamász áll a támadás mögött, a radikális mozgalom szóvivője viszont cáfolta, hogy a szervezetnek köze lenne a robbantáshoz.

A helyi idő szerint szerda hajnali fél ötkor végrehajtott robbantás után palesztin biztonsági illetékesek érkeztek a helyszínre, és lezárták a környéket. Közölték, hogy a 3 kilogrammos pokolgépet az elkövetők távirányítással robbantották fel.

A Gázai Megelőző Biztonsági Ügynökséget a radikális palesztin csoportok tevékenységének megfékezésére hozták létre. Az ügynökség Jasszer Arafat néhai palesztin elnök parancsára 1996-ban a Hamász több tagját letartóztatta a radikális csoportok ellen indított leszámolás során.

A Hamász választási győzelme óta növekedett a feszültség a Gázai övezetben, mert a palesztin biztonsági erők attól tartanak, hogy a szervezet át akarja venni a Palesztin Hatóság 60 ezer fős biztonsági erőinek ellenőrzését. Hétfőn egy elhaladó autóból rálőttek ismeretlen merénylők a Hamász fegyveres szárnya, az Ezzeddin el-Kasszám Brigádok egyik magas rangú vezetőjére, és súlyosan megsebesítették. A Hamász szóvivője szerint szerdán egy másik Hamász-tagra is rálőttek ismeretlen tettesek.

A Fatah fegyveres szárnyához, az al-Aksza Mártírjainak Brigádjaihoz tartozó aktivisták a szerdai robbantás helyszínén a levegőbe lövöldöztek, és fogadkoztak, hogy a Hamász vezetői elleni pokolgépes támadásokkal fogják megbosszulni a robbantást.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Kilőttek hat rakétát a Gázai övezetből izraeli területre

Feltehetően palesztin szélsőségesek kilőttek hat rakétát pénteken a Gázai övezet északi részéből izraeli területre. A hatból kettő felrobbant a zsidó állam területén, de sem személyi sérülést, sem anyagi kárt nem okozott - közölte az izraeli hadsereg szóvivője.

MTI Világ

Nincs Hamász kormány, ha nem ismerik el Izraelt

Mahmúd Abbász palesztin elnök nem bízza meg kormányalakítással a választásokon győztes Hamász mozgalmat, ha az nem ismeri el Izraelt, és nem mond le az erőszakról - jelentette ki Omar Szuleiman, az egyiptomi hírszerző szolgálatok vezetője.

MTI Világ

Roham és káosz a gázai parlamentben

Mintegy harminc, a Hamász radikális palesztin szervezet választási győzelme miatt felbőszült palesztin rendőr elfoglalta hétfőn a gázai parlament épületét; a támadók a levegőbe lövöldöztek - közölték szemtanúk.

MTI Világ

Palesztin rendőrök elfoglalták a gázai parlamentet

Mintegy 30, a Hamász radikális palesztin szervezet választási győzelme miatt felbőszült palesztin rendőr elfoglalta hétfőn a gázai parlament épületét; a támadók a levegőbe lövöldöztek - közölték szemtanúk.

Róna Péter: Az elvett pénz helyett nemzeti büszkeséget kapnak a szegények

Róna Péter: Az elvett pénz helyett nemzeti büszkeséget kapnak a szegények

Nyomozás a génadatbankban: forradalom vagy totális indiszkréció?

Nyomozás a génadatbankban: forradalom vagy totális indiszkréció?

Ferihegyi fejlesztések: közepesnek jó lesz

Ferihegyi fejlesztések: közepesnek jó lesz

Felrobbant egy megcsapolt üzemanyag-vezeték Mexikóban - sok a halott

Felrobbant egy megcsapolt üzemanyag-vezeték Mexikóban - sok a halott

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

Meghalt Andy Vajna

Meghalt Andy Vajna