szerző:
MTI

Kész tárgyalni a tűzszünetről a nemzetközi közösséggel a Hamász - jelentette ki szerdán a radikális palesztin mozgalom egyik vezetője Damaszkuszban.

"A tűzszünet a Hamász és Izrael között az egyik választási lehetőség, és megtárgyalhatjuk a nemzetközi közösséggel... Megértjük, hogy (a Nyugat) békés térséget szeretne, konfliktusok nélkül, s tudjuk, hogy el lehet érni ezt a célt" - mondta Musza Abu Marzuk, a mozgalom politikai bizottságának az egyik tagja, és emlékeztetett rá, hogy a Hamász március óta tartja magát a tűzszünethez.

Abu Marzuk elutasította, hogy bármiféle feltételhez kössék az új palesztin kormány megalakítását. "Nem ésszerű, hogy egy arab vagy palesztin vezető, aki szereti a békét és a demokráciát, feltételeket szabjon a palesztin népnek. Ez azt jelenti, hogy arra kéri a Hamászt, hogy mondjon le az elveiről, és ez nehéz dolog" - mondta. Abu Marzuk az egyiptomi hírszerző szolgálatok vezetőjének, Omar Szuleimannak a szavaira reagált, aki szerint a Hamász nem kap kormányalakítási megbízatást a palesztin elnöktől, ha az nem ismeri el Izraelt és nem mond le az erőszakról.

A Hamász szóvivője szerdán köszönetet mondott Moszkvának, amiért az hajlandó együttműködni a leendő palesztin kormánnyal. Üdvözöljük Vlagyimir Putyin orosz elnök álláspontját, hogy a nyugati fenyegetések dacára kész segíteni népünket - mondta a szóvivő Gázában. Putyin kedden azt a véleményét hangoztatta, hogy a nemzetközi közösségnek folytatnia kell a palesztinok támogatását, még ha a Hamász is nyerte meg a választásokat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A perek legtöbbjét elbukta a kormány az Európai Bíróság előtt

A perek legtöbbjét elbukta a kormány az Európai Bíróság előtt

Nemsokára újra leszakad a hó, a fél országra kiadják a figyelmeztetést

Nemsokára újra leszakad a hó, a fél országra kiadják a figyelmeztetést

Kézilabda-vb: így akár még ötödik is lehet a válogatott

Kézilabda-vb: így akár még ötödik is lehet a válogatott

Mi értelme van ennek az egésznek?

Mi értelme van ennek az egésznek?

Gyászol a TV2

Gyászol a TV2

Most a Westendben videózták le Gruevszkit

Most a Westendben videózták le Gruevszkit