szerző:
MTI

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szerint hazája ellenáll a rá nehezedő nemzetközi nyomásnak, és nem adja fel a békés célú nukleáris programját.

„Mindazok, akik nukleáris fegyverkészlettel rendelkeznek, összegyűlnek, döntéseket hoznak, és azt hiszik, hogy az iráni nép aláveti magát a döntéseiknek. Azt mondom az állítólagos szuperhatalmaknak: az iráni nemzet 27 évvel ezelőtt függetlenné vált, önmaga dönt nukleáris ügyben, és ellenáll mindaddig, míg beteljesíti e jogát" - közölte az iráni elnök Busehr városában több ezer főnyi tömeg előtt mondott beszédében, amelyet az iráni állami televízió egyenes adásban sugárzott.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaira, az Egyesült Államokra, Nagy-Britanniára, Franciaországra, Oroszországra és Kínára utalva. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsa csütörtökön ül össze Bécsben az iráni nukleáris dosszié ügyében, és várhatóan a BT elé utalja azt.

Ahmadinezsád – válaszképpen az amerikai elnöknek az unió helyzetéről mára virradóra Washingtonban elhangzott beszédére – kijelentette, hogy „a közeljövőben a népek bírósága elé állítják” George Busht. Beszédében az amerikai elnök az iráni vezetést „egy kis klerikális elitnek” nevezte, amely „elszigeteli és elnyomja a népét”.

Az iráni államfő ezzel szemben azokat támadta, „akik könyékig mártják kezüket a népek vérében, akik mindenütt ott vannak, ahol elnyomó háborúk folynak, akik Ázsiában és Afrikában háborúkat robbantanak ki, és milliószámra ölik az embereket”. Ahmadinezsád azt állította, hogy az Egyesült Államok robbantotta ki a 60 millió halálos áldozatot követelő második világháborút is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Az EU elégedetlen Iránnal

Semmi újat nem hozott az iráni atomprogramról az Európai Unió nevében tárgyaló három tagállam, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország, valamint az iráni tárgyalóküldöttség közötti hétfői brüsszeli találkozó Philippe Douste-Blazy francia külügyminiszter szerint.

hvg.hu Világ

Az amerikaiak többsége katonai akciót sürget Iránban

Az iraki beavatkozást követő kiábrándultság ellenére az amerikaiak 57 százaléka támogatna egy katonai akciót Irán ellen, amennyiben az iszlám köztársaság tovább folytatja atombomba előállítását célzó nukleáris programját - derül ki a Bloomberg és a Los Angeles Times közös felméréséből.

MTI Világ

Irán üdvözli az orosz urándúsítási javaslatot

Irán kedvezően ítéli meg urániumának oroszországi dúsítására tett orosz kompromisszumos javaslatot, de fenntartja figyelmeztetését, hogy felújítja saját urándúsítási tevékenységét, amennyiben atomprogramját az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalják.

MTI Világ

A NAÜ megerősítette, hogy Irán felújította atomprogramját

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kedden megerősítette, hogy Irán felújította atomprogramját. Az osztrák tömegtájékoztatás a szervezet kormányzótanácsa elé kerülő bizalmas jelentésre hivatkozva adta hírül, hogy Irán megkezdte az urándúsítás előkészítését, de uránt még nem dúsított.

Kövér után a NATO-közgyűlés is törölte Demeter Márta tagságát

Kövér után a NATO-közgyűlés is törölte Demeter Márta tagságát

Súlyos vereséget szenvedett Theresa May a brit parlamentben, kérdéses, mi lesz a Brexittel

Súlyos vereséget szenvedett Theresa May a brit parlamentben, kérdéses, mi lesz a Brexittel

Összehajtható windowsos okostelefonok jöhetnek

Összehajtható windowsos okostelefonok jöhetnek

Olyan borotvát villantott a Gillette, amit gombnyomásra felfűthetünk

Olyan borotvát villantott a Gillette, amit gombnyomásra felfűthetünk

Hiába ad pénzt a kormány a falvaknak, ha nem engedi, hogy jól költsék el

Hiába ad pénzt a kormány a falvaknak, ha nem engedi, hogy jól költsék el

Ahmed H.: "Egy államgépezet akart eltaposni"

Ahmed H.: "Egy államgépezet akart eltaposni"