szerző:
MTI

Az új főbíró lemondását szabták feltételül Szaddám Huszein bukott iraki diktátor ügyvédei, hogy visszatérjenek a tárgyalóterembe.

A per tervezett kezdete előtt néhány órával kiadott közleményében a Halil al-Dulaimi vezette ügyvédcsoport azt írta, hogy mindaddig bojkottálják a pert, amíg a kijelölt új főbíró, Rauf Rasid Abdel Rahman nem mond le, mivel a törvényszék feje szerintük személyes ellenszenvet táplál Szaddám Huszein iránt.

Az ügyvédek további tíz feltételt  szabtak a perben való részvételükhöz. Ezek egyike, hogy a per színhelyét helyezzék át „egy biztonságot nyújtó országba”. A közleményről a sajtónak nyilatkozva Dulaimi azt mondta, hogy a főbíró nem tekinthető pártatlannak, minthogy Szaddám Huszein uralma alatt távollétében kétszer is elítélték, és tagja volt egy ellenzéki kurd nacionalista pártnak.

A kurd származású Abdel Rahman szülőfaluja, Halabdzsa ellen Szaddám Huszein biztonsági erői 1988-ban gáztámadást hajtottak végre, amelynek következtében mintegy ötezer polgári személy életét vesztette, köztük a főbíró több rokona. Rahman a támadás után segélyszervezeteket hozott létre, hogy új életre keltse az elpusztított települést. A halabdzsai mészárlás az egyik fő vádpont a volt iraki diktátor ellen indított perben.

Az új, a perben immár harmadik főbíróra nagy nyomás nehezedik, miután a per első bíráját, a szintén kurd Rizkar Amint a kormány azzal vádolta, hogy a per során nem volt elég határozott a rendkívül harcosan fellépő Szaddámmal és a hét többi vádlottal szemben.

Utódának, a síita Szajjid al-Hamasinak pedig azért kellett lemondania, mert állítólag Szaddám Huszein egykori Baasz Pártjának volt a tagja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Szaddám Huszein a golyó általi halált választaná

Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátor elárulta két ügyvédjének, hogy inkább szeretne golyó által meghalni, mint hogy felakasszák, ha háborús bűnökért halálra ítélik az ellene folyó perben - jelentette kedden a The Washington Times című amerikai napilap.

MTI Világ

Veszélyben a Szaddám ügyét tárgyaló bíróság függetlensége

A Human Rights Watch emberi jogi szervezet szerint veszélybe került a Szaddám Huszein volt iraki diktátor ügyét tárgyaló bíróság függetlensége. Több heti vita és a vezető bíró személye körüli fordulatok után vasárnap folytatódik a bukott iraki diktátor pere.

A Momentum megmutatta a Legfőbb Ügyészségnek, melyek azok az ügyek, amelyekkel foglalkoznia kellene

A Momentum megmutatta a Legfőbb Ügyészségnek, melyek azok az ügyek, amelyekkel foglalkoznia kellene

Az MSZP ügyvédje képviseli Nagy Blankát

Az MSZP ügyvédje képviseli Nagy Blankát

Orosz városokban tüntettek a Kuril-szigetek visszaadása ellen

Orosz városokban tüntettek a Kuril-szigetek visszaadása ellen

A világ leggazdagabb 26 emberének vagyona annyi, mint a legszegényebb 3,5 milliárdnak

A világ leggazdagabb 26 emberének vagyona annyi, mint a legszegényebb 3,5 milliárdnak

Szánkókat osztott a Momentum

Szánkókat osztott a Momentum

Ránéztek Trump Facebook- és Instagram-fotóira, és kiderült, hogy többet számítógéppel manipuláltak

Ránéztek Trump Facebook- és Instagram-fotóira, és kiderült, hogy többet számítógéppel manipuláltak