szerző:
MTI

A magyar kormány 150 ezer euróval támogatja a Vajdaságban élő nemzeti közösségek közötti toleranciát elősegítő tartományi kormányprogramot - az erről szóló megállapodást írta alá Újvidéken Gémesi Ferenc, a magyar Külügyminisztérium helyettes államtitkára és Korhecz Tamás vajdasági kormányalelnök, a kisebbségügyi titkárság vezetője.

A megállapodás aláírásával kapcsolatosan Szabó Vilmos, a magyar Miniszterelnöki Hivatal kisebbségi ügyekért felelős politikai államtitkára - aki jelen volt a szerződés aláírásakor - emlékeztetett arra, hogy Gyurcsány Ferenc tavalyi szerbia-montenegrói látogatása alkalmával felkereste Újvidéket is, a tartományi vezetők tájékoztatták őt a kormány által beindított toleranciaprogramról, a magyar miniszterelnök pedig támogatást ígért ennek végrehajtásához.

"A jogsértések, a kisebbségek és a többség szembenállása az elmúlt hónapokban meglehetősen nehéz helyzetet teremtett, amelynek rendezését a toleranciát elősegítő hosszabb távú programokkal, közös sportrendezvényekkel, kiállításokkal, a közös múltat felmutató rendezvényekkel lehet elősegíteni. Ehhez kész a magyar állam anyagi támogatást nyújtani" - mondta Szabó Vilmos, aki szerint a szerdán aláírt szerződésben nincs megszabva az, hogy mire költhető a támogatás, a tartományi végrehajtó szervekre van bízva, hogyan rendelkezik a pénz felett.

Korhecz Tamás emlékeztetett arra, hogy a minisztériuma által beindított toleranciaprogram keretében tavaly öt vajdasági városban tartottak "Tolerancia Kupát", amelyen különféle nemzetiségű sportkedvelők mérték össze tudásukat különféle sportokban.

A toleranciaprogram keretében hétfőtől a Vajdasági Múzeumban nyílik multimédiás kiállítás, amely a szerb-magyar közös történelmet, a két nemzet kulturális és politikai kötődéseit mutatja be. A tárlatra ötvenezer vajdasági diákot várnak. Korhecznek olyan elképzelése van, hogy a toleranciaprogram keretében beindított rendezvények állandó iskolai programokká nőnék ki magukat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

A vajdasági kormányfő elutasítja a magyar területi autonómiát

Elutasítja a délvidéki magyarok területi autonómiáját Bojan Pajtics, a vajdasági végrehajtó tanács (kormány) elnöke, és nem ért egyet azokkal a vajdasági magyar politikusokkal, akik párhuzamot vonnak az észak-szerbiai tartományban élő magyarok és a koszovói szerbek helyzete között.

MTI Világ

Autonómiát akar három vajdasági magyar párt

Budapestet, Belgrádot, Brüsszelt és Martti Ahtisaari koszovói ENSZ-különmegbízottat keresi fel autonómiakoncepciójával három kisebb vajdasági magyar párt, amely úgy véli, hogy a koszovói rendezés folyamatában időszerű lenne foglalkozni a magyar autonómia kérdésével is. Az elképzelést Borisz Tadics szerb elnök máris elvetette.

MTI Világ

Lesz magyar Tanítóképző Kar a Vajdaságban

Az Újvidéki Egyetem tanácsa döntést hozott az intézmény keretein belül működő szabadkai magyar Tanítóképző Kar megalakításáról, a tanítás az ősszel kezdődő tanévtől indulhat meg benne.

MTI Itthon

Nem lesz négypárti vajdasági magyar találkozó

Nem lesz vajdasági magyar pártvezetői csúcstalálkozó, mivel a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) szerdán közölte, hogy a közelmúlt tapasztalatainak fényében ennek nem sok értelmét látja.

A portás vette át a kormányhivatalban a szegedi közszolgák petícióját

A portás vette át a kormányhivatalban a szegedi közszolgák petícióját

Más támadásokra is készült a gdanski polgármester gyilkosa

Más támadásokra is készült a gdanski polgármester gyilkosa

Zacher: Már nem kellek

Zacher: Már nem kellek

Ez a módszer véget vethet a TAJ-kártyás csalásoknak és a kilométeróra-visszatekeréseknek

Ez a módszer véget vethet a TAJ-kártyás csalásoknak és a kilométeróra-visszatekeréseknek

Brutális sor áll a Corvin Mozi előtt, mindenki széket akar venni – fotó!

Brutális sor áll a Corvin Mozi előtt, mindenki széket akar venni – fotó!

A legtöbb Facebook-felhasználó nem tudja, miket tud róla a Facebook – és ön?

A legtöbb Facebook-felhasználó nem tudja, miket tud róla a Facebook – és ön?