szerző:
MTI

Az Újvidéki Egyetem tanácsa döntést hozott az intézmény keretein belül működő szabadkai magyar Tanítóképző Kar megalakításáról, a tanítás az ősszel kezdődő tanévtől indulhat meg benne.

A Dnevnik című újvidéki lap mai cikke szerint kedden ülésezett az egyetemi tanács, és döntött arról, hogy a zombori Tanítóképző Kar nevet változtat, Pedagógiai Kar lesz. A kar kihelyezett szabadkai tagozata az egyetemen belül önállóan működő magyar nyelvű Tanítóképző Karrá növi ki magát.

A szabadkai Tanítóképző Kar nem lesz jogi személy, „felsőoktatási egység” státusza lesz, és magyar tanítókat fog képezni. Átveszi a zombori felsőoktatási intézmény tanárait, munkatársai és személyzetét, taneszközeit, illetve azokat a diákokat, akik eddig a szabadkai kihelyezett tagozaton tanultak. A tanács elfogadta a szabadkai Tanítóképző Kar megalapításának menetrendjét, előirányozta, hogy a kar szeptember végéig - az új tanév kezdetéig - megkapja a működési engedélyt, illetve azt is megszabta, hogy 2006-2007-es tanévtől iratkozhatnak be a diákok a felsőoktatási intézménybe.

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) évekkel ezelőtt kezdeményezte az önálló szabadkai Tanítóképző Kar - az első vajdasági magyar felsőoktatási intézmény - létrehozását az Újvidéki Egyetemen belül. A vajdasági parlament még 2004 tavaszán elfogadta az oktatási intézmény alapító okiratát, megtörtént a kar bírósági bejegyzése, és kinevezték a kar megbízott dékánját, Jeges Zoltánt. Részben a hatályos előírások félreértelmezése, részben a belgrádi vezetők kelletlensége miatt eddig nem sikerült beindítani a tanintézetet. 

Szabó Vilmos, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbségi ügyekért felelős politikai államtitkára és Kasza József, a VMSZ elnöke által tavaly decemberben aláírt memorandumban a magyar kormány vállalta, hogy szakmailag és anyagilag is hozzájárul a szabadkai magyar tanítóképző kar - illetve a majdani szabadkai multikulturális tudományegyetem - létrehozásához.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

A vajdasági kormányfő elutasítja a magyar területi autonómiát

Elutasítja a délvidéki magyarok területi autonómiáját Bojan Pajtics, a vajdasági végrehajtó tanács (kormány) elnöke, és nem ért egyet azokkal a vajdasági magyar politikusokkal, akik párhuzamot vonnak az észak-szerbiai tartományban élő magyarok és a koszovói szerbek helyzete között.

Egy Banksy-graffitit találhattak Tokióban, hitelesíteni szeretnék – fotó

Egy Banksy-graffitit találhattak Tokióban, hitelesíteni szeretnék – fotó

Roham indult a SZÉP-kártyákért

Roham indult a SZÉP-kártyákért

Akit a szesztilalom tett az alvilág császárává: 120 éve született Al Capone

Akit a szesztilalom tett az alvilág császárává: 120 éve született Al Capone

A VW meglepetése: itt az új szupersportos Golf

A VW meglepetése: itt az új szupersportos Golf

Mozgáskorlátozottakat átverő cégekre csapott le a GVH

Mozgáskorlátozottakat átverő cégekre csapott le a GVH

A lengyel kormánypárt nem állít jelöltet a meggyilkolt gdanski főpolgármester helyére

A lengyel kormánypárt nem állít jelöltet a meggyilkolt gdanski főpolgármester helyére