szerző:
MTI

Azonnal kivonták a forgalomból a Vajdaságban a frissen megjelent magyar nyelvű középiskolai feladatgyűjteményt, miután a Bunyik Zoltán vezette vajdasági oktatási titkárság (minisztérium) éles hangon tiltakozott amiatt, hogy a kötet borítóján nacionalista üzenetként értelmezhető kifejezések vannak.

A magyar nyelvű középiskolákba felvételiző diákoknak szánt feladatgyűjtemény borítóján jól látható helyen és nagy betűkkel két kifejezés szerepel: "elmehetnél" és "el fogtok süllyedni". Bunyik Zoltán minisztériuma közleményében leszögezte, hogy "az ilyen durva hiba nem lehet véletlen műve", ezért a tárca követeli a szerbiai oktatási minisztériumtól, derítsen fényt arra, hogy ki felelős a történtekért, és azonnal vonja ki a forgalomból a feladattárt.

Nem először...
Tavaly november végén abból kerekedett botrány Szerbiában, hogy a belgrádi irodalmi és szépművészeti intézet - állítólag ugyancsak merő véletlenből - az UNESCO-nak benyújtandó pályázatban a világirodalom szerb remekei közé sorolt olyan hőskölteményeket is, amelyek a világ két legkeresettebb feltételezett háborús bűnösét, Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnököt és Ratko Mladics hadseregparancsnokot dicsőítették. Vuk Draskovics szerbia-montenegrói külügyminiszter közbelépésének köszönhetően utolsó percben sikerült elkerülni a világraszóló botrányt.
Elfoglaltsága miatt Bunyik Zoltán elérhetetlen volt, a miniszter saját helyettesét, Danica Sztefanovicsot hatalmazta fel arra, hogy nyilatkozzon az ügyről. Sztefanovics szerint a minisztériumban megdöbbentek a címlap láttán. "Nem szeretném azt hinni, hogy szándékos provokációról van szó, mert az rettenetes lenne. A címoldalon e két kifejezés valóban úgy hat, mint egy rossz üzenet. Amennyiben ezt tréfának szánták, akkor ez nagyon rosszízű vicc volt" - mondta a helyettes.

Biljana Sztupár, a Proszvetni Pregled nevű belgrádi tankönyvkiadó igazgatója közölte a szerbiai állami rádióval, hogy nem rosszindulatú tréfáról, hanem csak egy "grafikai megoldásról" van szó. "A grafikusunk a kötet feladatai között található kifejezéseket tette a címlapra. A 97-es feladatban e két kifejezés szerepelt. Sajnos sem ő, sem mi nem tudunk magyarul" - mondta Stupar, aki sajnálatát fejezte ki a történtek miatt, és azonnal visszavonta a forgalomból a könyveket, amelyeket kedden és szerdán továbbították a vajdasági iskolákba.

A szerbiai oktatási minisztérium közleményében úgy foglalt állást, hogy "technikai hiba" történt, amely annak a következménye, hogy a szerkesztő nem tudott magyarul, és a borítóra találomra kiválasztott kifejezéseket tett a feladattárból, "amelynek szerzői egyébiránt a magyar nemzeti kisebbség képviselői". A minisztérium bocsánatot kért a magyar gyerekektől, szülőktől és az oktatóktól.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Autonómiát akar három vajdasági magyar párt

Budapestet, Belgrádot, Brüsszelt és Martti Ahtisaari koszovói ENSZ-különmegbízottat keresi fel autonómiakoncepciójával három kisebb vajdasági magyar párt, amely úgy véli, hogy a koszovói rendezés folyamatában időszerű lenne foglalkozni a magyar autonómia kérdésével is. Az elképzelést Borisz Tadics szerb elnök máris elvetette.

MTI Világ

Lesz magyar Tanítóképző Kar a Vajdaságban

Az Újvidéki Egyetem tanácsa döntést hozott az intézmény keretein belül működő szabadkai magyar Tanítóképző Kar megalakításáról, a tanítás az ősszel kezdődő tanévtől indulhat meg benne.

MTI Világ

Százötvenezer eurót adunk a vajdasági toleranciaprogramra

A magyar kormány 150 ezer euróval támogatja a Vajdaságban élő nemzeti közösségek közötti toleranciát elősegítő tartományi kormányprogramot - az erről szóló megállapodást írta alá Újvidéken Gémesi Ferenc, a magyar Külügyminisztérium helyettes államtitkára és Korhecz Tamás vajdasági kormányalelnök, a kisebbségügyi titkárság vezetője.

MTI Világ

A vajdasági kormányfő elutasítja a magyar területi autonómiát

Elutasítja a délvidéki magyarok területi autonómiáját Bojan Pajtics, a vajdasági végrehajtó tanács (kormány) elnöke, és nem ért egyet azokkal a vajdasági magyar politikusokkal, akik párhuzamot vonnak az észak-szerbiai tartományban élő magyarok és a koszovói szerbek helyzete között.

Ferihegyi fejlesztések: közepesnek jó lesz

Ferihegyi fejlesztések: közepesnek jó lesz

Tovább nőtt a mexikói vezetékrobbanás halálos áldozatainak száma

Tovább nőtt a mexikói vezetékrobbanás halálos áldozatainak száma

Meghalt Andy Vajna

Meghalt Andy Vajna

Federer kiesett az Australian Openen

Federer kiesett az Australian Openen

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak

A lengyelországi havazás segíthet a vergődő magyar almatermelőkön

A lengyelországi havazás segíthet a vergődő magyar almatermelőkön