szerző:
MTI

A 16 és 67 év közötti nők legalább 30-35 százaléka egyszer fizikai vagy szexuális erőszak áldozatává válik, a nőket fenyegető erőszak elkövetője pedig általában családtag vagy élettárs - áll ki Maria Carlshamre svéd képviselő saját kezdeményezésű jelentésében.

Maria Carlshamre svéd képviselő által kezdeményezett, a nők elleni erőszakkal foglalkozó jelentés szerint "a férfiak által nőkkel szemben elkövetett erőszak fontos tényező abban, hogy a nők és a lányok szexuális és egyéb célú emberkereskedelem és prostitúció áldozatává válnak".

A jelentésben az áll, hogy "kutatások szerint a prostituált nők 65-90 százaléka már gyermekkorában vagy valamikor később szexuális bántalmazás áldozatává vált", az anyákkal szemben elkövetett erőszak pedig "hosszú távon negatívan befolyásolja gyermekeik érzelmi és szellemi egészségét".

Az egybehangzó svéd, német és finn tanulmányokra hivatkozó jelentés utal Franco Frattini uniós biztos korábbi kijelentésére is, amely szerint "Európában a becslések szerint évente 700–900 nő veszti életét a hozzá közelálló személy által elkövetett erőszak következtében".

Maria Carlshamre jelentését brüsszeli plenáris ülésén 545-13-56 arányban fogadta el az Európai Parlament. A képviselők többek között azt szeretnék, hogy a tagállamok a nők elleni erőszakot tekintsék az emberi jogoknak "az egyenlőtlen nemi erőviszonyokból fakadó" megsértésének. Továbbá "állapítsanak meg összehangolt módszereket, definíciókat és feltételeket az uniós statisztikai hivatallal (Eurostat), az alapjogi ügynökséggel és a közeljövőben létrehozandó esélyegyenlőségi intézettel együttműködve, hogy összehasonlítható és összeegyeztethető adatokat gyűjtsenek az egész Európai Unió területén a férfiak által elkövetett, nők elleni erőszakra vonatkozóan".

A parlament azt is kéri a tagállamoktól, hogy tekintsék bűncselekménynek a házasságon belül elkövetett nemi erőszakot, és ne fogadják el enyhítő körülményként a kulturális szokásokra történő hivatkozást például a nők nemi szervének megcsonkítása, illetve a "becsületbeli gyilkosságok" esetében. A képviselők szerint szükség van arra is, hogy a tagországok "dolgozzanak ki a közvélemény érzékenységét fokozó és tájékoztató programokat a családon belül elkövetett erőszakról".

Jelentést fogadott el az EP a nők és férfiak közötti egyenlőségről is. Eszerint a parlament növelné a nők szerepét a döntéshozó testületekben, és megkönnyítené a nők foglalkoztatását is. A jelentés kéri a tagállamoktól, hogy biztosítsák, "a nyugdíjkonstrukciók ne alkalmazzanak hátrányos megkülönböztetést a nőkkel szemben", "oktatási rendszerükben ösztönözzék a fiatal nőket arra, hogy a nem hagyományos területeken folytassanak tanulmányokat".

A képviselők intézkedéseket sürgetnek a nők munkavállalásának és magánéletének összeegyeztethetősége érdekében is, "például gyermek-, idős-, és eltartottgondozási lehetőségek biztosításával, és rugalmasabb munkafeltételek kidolgozásával".
 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Erőszak a családban: a férfi is lehet áldozat

Bár több nő, mint férfi hal meg a partnerkapcsolatokon belül elkövetett gyilkosságok áldozataként, a családon belüli erőszak áldozatainak többsége férfi - hangsúlyozta Tamási Erzsébet, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kriminológiai Tanszékének munkatársa.

Itthon

A nők elleni erőszak ellen tüntettek Budapesten

Több mint százan vettek részt a nőket családon belül ért erőszak elleni - felvonulással egybekötött - budapesti tüntetésen vasárnap. Nagyon nehezen megfogalmazhatónak nevezett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy olyan távoltartó törvényt, amely büntetőjogi eljárás nélkül is garantálná a nők biztonságát.

Közjegyzőnek álcázott csalók kérnek pénzt a lakásvásárlóktól

Közjegyzőnek álcázott csalók kérnek pénzt a lakásvásárlóktól

Brexit: mától regisztrálhatnak a Nagy-Britanniában élő magyarok

Brexit: mától regisztrálhatnak a Nagy-Britanniában élő magyarok

Kormos Anett Andy Vajna haláláról: Elhunyton viccelődni „állati nagy parasztság”

Kormos Anett Andy Vajna haláláról: Elhunyton viccelődni „állati nagy parasztság”

Nem lesz több száguldozás a német autópályákon a klímaváltozás miatt

Nem lesz több száguldozás a német autópályákon a klímaváltozás miatt

A világ leggazdagabb 26 emberének vagyona annyi, mint a legszegényebb 3,5 milliárdnak

A világ leggazdagabb 26 emberének vagyona annyi, mint a legszegényebb 3,5 milliárdnak

Vajna Tímea az Instagramon üzent elhunyt férjének

Vajna Tímea az Instagramon üzent elhunyt férjének