szerző:
MTI

Túl sok fegyver van a palesztin utcákon, s a rend helyreállítása érdekében a Hamász le akarja szerelni a lakosságot – mondta el Mahmúd az-Zahar, a Hamász egyik alapítója és vezetője a Libération című francia napilapnak.

A Hamász egyik utolsó, életben lévő alapítója elmondta: a szervezet programja két alapvető elkötelezettségen nyugszik; a gazdaságon és a biztonságon. A legfőbb problémának jelenleg a palesztinok megnyugtatását tartja Zahar.

"Túl sok fegyver van az utcákon, a családok és a biztonsági szervek kezében. Így nehéz a helyzetet megfékezni. A rend helyreállítása az egyik legfőbb prioritásunk. Nem fogjuk eltűrni sem a korrupciót, sem a protekcionizmust. Leszereljük a bandákat és a maffiákat, amelyek a káoszt okozzák" – állítja a Hamász-vezető.

Elmondása szerint a radikális mozgalomnak nem célja a fegyverviselés. "Minden egyes alkalommal, amikor békés megmozdulást akartunk szervezni, az izraeliek lőni kezdtek ránk, letartóztattak, bebörtönöztek, megkínoztak minket. Ezért 1987-ben úgy döntöttünk, hogy minden létező eszközt felhasználunk népünk megvédéséhez. Az Egyesült Államok és a cionista médiumok találták ki a mítoszt, miszerint egy olyan kis szervezet, mint a Hamász, el tud pusztítani egy olyan államot, mint Izrael, amelyik atombombával rendelkezik. Ez nevetséges" – hangsúlyozta Zahar.

A gázai befolyásos családból származó, sebész végzettségű palesztin vezető úgy gondolja, hogy Izrael elismerése a Hamász részéről akadályt jelentene a palesztinok jogainak érvényesítése előtt. Véleménye szerint az izraeliekkel tárgyaló Fatah semmit nem tudott elérni, s az 1967-es határok szerinti palesztin állam létrehozását követelő palesztinok újabb agresszióval találták magukat szembe. Ezért Zahar semmi értelmét nem látja az izraeliekkel való tárgyalások folytatásának.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Hamász: iszlám törvénykezést, de nem szigorúan

Az iszlám jogot fogja használni a Hamász a törvényhozás alapjául, de nem akar szigorú iszlám jogrendet bevezetni, így nem akarja megtiltani a nők és férfiak keveredését a nyilvános helyeken, sem betiltani az italméréseket - mondta vasárnap a szervezet egyik vezető tagja.

MTI Világ

Nincs Hamász kormány, ha nem ismerik el Izraelt

Mahmúd Abbász palesztin elnök nem bízza meg kormányalakítással a választásokon győztes Hamász mozgalmat, ha az nem ismeri el Izraelt, és nem mond le az erőszakról - jelentette ki Omar Szuleiman, az egyiptomi hírszerző szolgálatok vezetője.

MTI Világ

Pokolgép robbant Gázában, a Hamászt teszik felelőssé

Pokolgép robbant szerdán egy magas rangú palesztin biztonsági illetékes háza előtt a Gázai övezetben, növelve a feszültséget Mahmúd Abbász palesztin elnök Fatah pártja és a Hamász radikális palesztin mozgalom között.

MTI Világ

Beláthatatlanok a Hamász győzelmének következményei

A radikális iszlámista mozgalomként - Washingtonban és Brüsszelben terrorszervezetként - nyilvántartott Hamász átütő sikere a palesztinai parlamenti választásokon meglepetést keltett az egész világon, bár jó szereplése a belsőleg megosztott, korrupcióval vádolt Fatah-kormányzás fényében előre megjósolható volt. A következmények, főként a közel-keleti békefolyamatra nézve, ma még beláthatatlanok - akkor is, ha a Hamász győzelme mögött leginkább a Fatahnak szánt figyelmeztetés áll.

Vélemény

Hamász, hová mész?

Nem biztos, hogy rontja a közel-keleti béke esélyeit a Hamász gázai győzelme. Az Izrael felszámolására létrejött szervezet ellenzékben elég erős volt ahhoz, hogy megakadályozza az izraeli-palesztin megegyezést. Kicsi ugyan az esélye, mégis, talán, mint kormányzó párt, jobb belátásra jut, és békét köt az ellenséggel. Erre van precedens: ezt tette 1993-ban a Jasszer Arafat vezette PFSZ is.

Világ

Merkel: a Hamásznak el kell ismernie Izrael létezési jogát

A palesztin törvényhozási választásokon győztes Hamásznak el kell ismernie Izrael létezési jogát, valamint a korábban kötött izraeli-palesztin egyezményeket és le kell mondania az erőszakról - erősítette meg Angela Merkel német kancellár hétfőn az izraeli államfővel folytatott jeruzsálemi megbeszélése után.

MTI Világ

Saron pártja erősödött a Hamász győzelme óta

Az Ariel Saron izraeli kormányfő alapította Kadima (Előre) párt a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint erősödött a Hamász szélsőséges palesztin szervezet választási győzelme óta, ugyanakkor jelentősen csökkent azoknak a száma, akik a további egyoldalú izraeli kivonulásokat támogatják.

Tovább nőtt a mexikói vezetékrobbanás halálos áldozatainak száma

Tovább nőtt a mexikói vezetékrobbanás halálos áldozatainak száma

Meghalt Andy Vajna

Meghalt Andy Vajna

A brit vállalatvezetőknek nagyon nem tetszene a megegyezés nélküli Brexit

A brit vállalatvezetőknek nagyon nem tetszene a megegyezés nélküli Brexit

A tényállítások és a tények

A tényállítások és a tények

Karácsony és Horváth első előválasztási vitája: A Fidesz meg fog bukni

Karácsony és Horváth első előválasztási vitája: A Fidesz meg fog bukni

Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi

Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi