szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Túl sok fegyver van a palesztin utcákon, s a rend helyreállítása érdekében a Hamász le akarja szerelni a lakosságot – mondta el Mahmúd az-Zahar, a Hamász egyik alapítója és vezetője a Libération című francia napilapnak.

A Hamász egyik utolsó, életben lévő alapítója elmondta: a szervezet programja két alapvető elkötelezettségen nyugszik; a gazdaságon és a biztonságon. A legfőbb problémának jelenleg a palesztinok megnyugtatását tartja Zahar.

"Túl sok fegyver van az utcákon, a családok és a biztonsági szervek kezében. Így nehéz a helyzetet megfékezni. A rend helyreállítása az egyik legfőbb prioritásunk. Nem fogjuk eltűrni sem a korrupciót, sem a protekcionizmust. Leszereljük a bandákat és a maffiákat, amelyek a káoszt okozzák" – állítja a Hamász-vezető.

Elmondása szerint a radikális mozgalomnak nem célja a fegyverviselés. "Minden egyes alkalommal, amikor békés megmozdulást akartunk szervezni, az izraeliek lőni kezdtek ránk, letartóztattak, bebörtönöztek, megkínoztak minket. Ezért 1987-ben úgy döntöttünk, hogy minden létező eszközt felhasználunk népünk megvédéséhez. Az Egyesült Államok és a cionista médiumok találták ki a mítoszt, miszerint egy olyan kis szervezet, mint a Hamász, el tud pusztítani egy olyan államot, mint Izrael, amelyik atombombával rendelkezik. Ez nevetséges" – hangsúlyozta Zahar.

A gázai befolyásos családból származó, sebész végzettségű palesztin vezető úgy gondolja, hogy Izrael elismerése a Hamász részéről akadályt jelentene a palesztinok jogainak érvényesítése előtt. Véleménye szerint az izraeliekkel tárgyaló Fatah semmit nem tudott elérni, s az 1967-es határok szerinti palesztin állam létrehozását követelő palesztinok újabb agresszióval találták magukat szembe. Ezért Zahar semmi értelmét nem látja az izraeliekkel való tárgyalások folytatásának.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Hamász: iszlám törvénykezést, de nem szigorúan

Az iszlám jogot fogja használni a Hamász a törvényhozás alapjául, de nem akar szigorú iszlám jogrendet bevezetni, így nem akarja megtiltani a nők és férfiak keveredését a nyilvános helyeken, sem betiltani az italméréseket - mondta vasárnap a szervezet egyik vezető tagja.

MTI Világ

Nincs Hamász kormány, ha nem ismerik el Izraelt

Mahmúd Abbász palesztin elnök nem bízza meg kormányalakítással a választásokon győztes Hamász mozgalmat, ha az nem ismeri el Izraelt, és nem mond le az erőszakról - jelentette ki Omar Szuleiman, az egyiptomi hírszerző szolgálatok vezetője.

MTI Világ

Pokolgép robbant Gázában, a Hamászt teszik felelőssé

Pokolgép robbant szerdán egy magas rangú palesztin biztonsági illetékes háza előtt a Gázai övezetben, növelve a feszültséget Mahmúd Abbász palesztin elnök Fatah pártja és a Hamász radikális palesztin mozgalom között.

MTI Világ

Beláthatatlanok a Hamász győzelmének következményei

A radikális iszlámista mozgalomként - Washingtonban és Brüsszelben terrorszervezetként - nyilvántartott Hamász átütő sikere a palesztinai parlamenti választásokon meglepetést keltett az egész világon, bár jó szereplése a belsőleg megosztott, korrupcióval vádolt Fatah-kormányzás fényében előre megjósolható volt. A következmények, főként a közel-keleti békefolyamatra nézve, ma még beláthatatlanok - akkor is, ha a Hamász győzelme mögött leginkább a Fatahnak szánt figyelmeztetés áll.

Vélemény

Hamász, hová mész?

Nem biztos, hogy rontja a közel-keleti béke esélyeit a Hamász gázai győzelme. Az Izrael felszámolására létrejött szervezet ellenzékben elég erős volt ahhoz, hogy megakadályozza az izraeli-palesztin megegyezést. Kicsi ugyan az esélye, mégis, talán, mint kormányzó párt, jobb belátásra jut, és békét köt az ellenséggel. Erre van precedens: ezt tette 1993-ban a Jasszer Arafat vezette PFSZ is.

Világ

Merkel: a Hamásznak el kell ismernie Izrael létezési jogát

A palesztin törvényhozási választásokon győztes Hamásznak el kell ismernie Izrael létezési jogát, valamint a korábban kötött izraeli-palesztin egyezményeket és le kell mondania az erőszakról - erősítette meg Angela Merkel német kancellár hétfőn az izraeli államfővel folytatott jeruzsálemi megbeszélése után.

MTI Világ

Saron pártja erősödött a Hamász győzelme óta

Az Ariel Saron izraeli kormányfő alapította Kadima (Előre) párt a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint erősödött a Hamász szélsőséges palesztin szervezet választási győzelme óta, ugyanakkor jelentősen csökkent azoknak a száma, akik a további egyoldalú izraeli kivonulásokat támogatják.