szerző:
MTI

Palesztin fegyveresek bejelentették csütörtökön, hogy átkutatják a ciszjordániai Náblusz várost és túszul ejtik az európaiakat, bosszúból a nyugat-európai sajtóban közölt Mohamed-karikatúrákért.

Pár hónap alatt kiszúrták
A Jyllands-Posten című dániai napilap 2005. szeptember 30-án közölt tizenkét szatirikus rajzot Mohamed arcai címen, majd január 10-én a Magazinet című norvég újságban jelentek meg a karikatúrák. Február 1-jén számos európai lap jelentette meg a karikatúrákat, főleg a sajtószabadság védelmére hivatkozva.  

A Mohamed-karikatúrák éles haragot és tiltakozást váltottak ki az arab országokból, elítélő közlemények hada, a dán árucikkek fogyasztói bojkottja, az utcai tüntetések és immár erőszakba átcsapó akciók jelzik a helyzet súlyosságát. Iránban bekérették a külügyminisztériumba a soros EU-elnök Ausztria nagykövetét, hogy Teherán tiltakozásának adjon hangot az európai sajtóban szerdán tömegesen közölt karikatúrák miatt. Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök telefonon beszélt Abdallah szaúdi királlyal annak szükségességéről, hogy keményen kell fellépni a Mohamed prófétát megsértők ellen.
A Fatah mozgalomhoz kötődő szélsőséges fegyveres szervezet, az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai egyik, névtelen telefonáló tagja elmondta, hogy több európai ország polgárai után kutattak négy szállodában, de nem találtak egyet sem. Egyúttal felszólították a szállodák tulajdonosait, hogy ne lássák vendégül több európai állam, köztük Dánia és Franciaország állampolgárait. A szélsőséges csoport három napot adott a külföldieknek, hogy önszántukból elhagyják Nábluszt.

Gáza városban - ahol tucatnyi palesztin fegyveres vette körül csütörtökön az Európai Unió képviseletét és követelte annak bezárását -, arra készülnek, hogy bezáratják Franciaország, Norvégia, Dánia és Németország sajtóképviseleteit. 

"Ezeknek az országoknak a Gázában jelenlévő állampolgárai veszélybe sodorják magukat" - jelentette ki az Európai Bizottság gázai képviselete előtt álló egyik, a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalom fegyverese, aki arra figyelmeztetett, hogy ha az érintett európai kormányok nem kérnek bocsánatot csütörtök estig, állampolgáraikat célkeresztbe állítják. A palesztin biztonsági szolgálatok viszont közölték, hogy megpróbálják megvédeni Gázában a külföldieket.  

Külföldi újságírók csütörtökön el is kezdték a kivonulást Gázából, és töröltek minden további tervezett utazást. Norvégia felfüggesztette a ciszjordániai ar-Ram városban működő képviseletének munkáját, Dánia pedig két diplomata kivételével - már napokkal ezelőtt - mindenkit evakuált Ciszjordániából és a Gázai övezetből. 

Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnök péntekre meghívta a Dániában akkreditált nagyköveteket, hogy Per Stig Moller külügyminiszterrel közösen tájékoztassa őket a dán kormány álláspontjáról és szerepéről az ügy kapcsán. Még néhány héttel ezelőtt a dán kormányfő elutasította tizenegy arab ország nagykövetének azon kérését, hogy találkozzon velük a tiltakozó levelük elolvasása után. 

Erkki Tuomioja finn külügyminiszter és Göran Persson svéd miniszterelnök bírálta csütörtökön Rasmussent az ügyben tanúsított, szerintük passzív magatartásáért. Tuomioja helytelenítette az arab nagykövetek kérésének elutasítását, Persson pedig a diplomáciai offenzívát hiányolta. A finn diplomácia vezetője felszólította az Európai Unió tagállamait, hogy egyhangúlag ítéljék el az ügyben érintett európai országok polgárait ért fenyegetéseket. Ezzel együtt arra figyelmeztetett, hogy nem a kölcsönös előítéletekből kell kiindulni, nem szabad egyik oldal fanatikusait sem hergelni. "A véleményszabadságot nem sértik az akár nem szándékosan elkövetett tettekért való sajnálkozások vagy bocsánatkérések" - tette hozzá.

Frattini túlzottnak tartja a reakciót, a francia főrabbi megérti (Oldaltörés)

Érzékenységükben megbántott pakisztániak
jelképes EU-bürokratát égetnek
© AP
Megérti a karikatúrák miatti muszlim méltatlankodást, de túlzottnak tartja az arra adott reakciót Franco Frattini, az Európai Bizottság jogi és igazságügyi felelőse Brüsszelben csütörtökön kiadott közleménye szerint. Frattini a közleményben értésre adta, az események szerinte a kultúrák közti párbeszédet és az Európai Unióban lakó közösségek egybekovácsolódását is akadályozzák. Hozzátette ugyanakkor, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága az EU alapvető elvei közé tartozik, beleértve a bírálat jogát is. Hasonló eszközöket alkalmazó viták sokszor még hivatalos fórumokon is előfordulnak, esetenként ezek helyettesíthetik az erőszakos konfliktusokat is - fejtette ki. 

Az olasz biztos leszögezte: nem tartja a karikatúrák miatti felháborodással igazolhatónak azokat a reakciókat, amelyek Dániát és az egész Európai Uniót sújtották. Az erőszak, a megfélemlítés, a bojkottra szólítás, a sajtószabadság korlátozása teljesen elfogadhatatlan, és nem hoz építő jellegű párbeszédet a közösségek között - húzta alá. Olyanokkal pedig egyáltalán semmilyen dialógus nem lehetséges, akik alapvető emberi jogokat fenyegetnek vagy a terror eszközéhez folyamodnak.

Emlékeztetett Frattini arra is, hogy a rajzok célja a figyelem felkeltése volt egy olyan eltorzított vallásértelmezés iránt, amelyet terroristák fiatalok beszervezésére és - sokszor öngyilkos merényletek vállalásához vezető - fanatizálására használnak fel.

A szatíra elviselésére szólította fel egy német parlamenti párt vezetője a világ muzulmánjait. Volker Beck, a Zöldek parlamenti ügyvezetője a netzeitung internetes újságnak nyilatkozva csütörtökön úgy vélte: aki egy Mohamed prófétát a turbánjában bombával ábrázoló rajzra pokolgépes merénylettel fenyegetőzve reagál, az azoknak ad igazat, akik az iszlámra jellemzőnek találják a karikatúrát.

A francia főrabbi megérti a muzulmánok indulatait

Franciaország főrabbija osztja a muzulmánok felháborodását a Mohamed prófétáról több európai újságban megjelent gúnyrajzok miatt. Joseph Sitruk csütörtökön Dominique de Villepin francia kormányfővel folytatott beszélgetés során hangoztatta, hogy helytelennek tartja a karikatúrák megjelentetését. Emlékeztetett arra, hogy annak idején egyike volt az első vallási vezetőknek, akik szót emeltek Martin Scorsese Krisztus utolsó megkísértése című filmje ellen, amelyben sértő szavakkal beszélnek Jézusról keresztény hite miatt.

A zsidó vallási vezető hasonlóképpen felemelte szavát a Korán-ellenes megnyilatkozások ellen, például Salman Rushdie Sátáni versek című művének megjelenése alkalmából. Nem nyerhet senki semmit azzal, ha becsmérli a vallást, megalázza vagy gúnyrajzokat készít. Ez az intellektuális tisztesség és a tisztelet hiányát mutatja - hangoztatta Sitruk. A főrabbi szerint a szatíra határa ott húzódik, ahol mások provokálása, megvetése elkezdődik. A karikírozás joga nem határtalan - vélekedik.

Jordániában le merték hozni a rajzokat, de a Le Soir főszerkesztőjét kirúgták miattuk (Oldaltörés)

Kirúgták, mert lehozta
© AP
Az eset érdekessége, hogy az európai lapok mellett a gúnyrajzokból hármat egy jordániai hetilap is közölt, szerkesztőségi cikkében józan észre intve a muzulmánokat. A Sihán című hetilapban megjelent, "Iszlám intifáda válaszul az iszlám elleni támadásra" című cikkben a támadás szó mindenütt idézőjelek között szerepel. A főszerkesztő vezércikket is közölt "Világ muzulmánjai, legyetek észnél!" címmel, feltéve a kérdést: "Mi az, ami súlyosabb előítéleteket kelt az iszlámmal szemben - ezek a karikatúrák vagy az a túszejtő, aki kamerák előtt vágja el áldozata nyakát, netán az a kamikáze, aki Ammánban felrobbantja magát egy esküvőn?" Dzsihád Momani főszerkesztő újságíróknak nyilatkozva elmondta: önszántából közölte a karikatúrákat, hogy az emberek tudják, mi ellen tiltakoznak.

Elbocsátották ugyanakkor a párizsi France-Soir című lap igazgató-főszerkesztőjét a Mohamed prófétáról készült karikatúrák miatt. A lapban szerdán jelentek meg a gúnyrajzok. Mint a lap munkatársai közölték, Jacques Lefranc főszerkesztőt a tulajdonos Raymond Lakah egyiptomi mágnás bocsátotta el. 

A karikatúrák közlése éles reakciót váltott ki a francia külügyminisztériumból. A tárca közleményében, bár hangsúlyozta, hogy a véleménynyilvánítási szabadság kedves Franciaországnak, leszögezte: a külügyminisztérium elítél mindent, ami sérti az egyének hitét vagy vallási meggyőződését. Az ügy különösen kényes Franciaországban, mivel itt él Nyugat-Európa legnagyobb, mintegy 5 milliós muzulmán közössége.

A BBC és a Le Monde is beszállt

Számos európai lap után a BBC televízió és a Le Monde francia napilap is képes összeállítással tájékoztatott csütörtökön a Mohamed-karikatúrák közzététele miatt kirobbant nemzetközi botrány legfrissebb fejleményeiről.

A brit közszolgálati televízió két csatornáján, a BBC 1-enés a BBC News 24 hírtelevízióban, bemutatta a muzulmán világ haragját előidéző szatirikus rajzokat arra hivatkozva, hogy így próbálja megértetni a nézőkkel az egész történet által kiváltott heves érzelmeket.   

A Le Monde című tekintélyes napilap azok táborához csatlakozott, akik szerint az embernek joga van a próféta lerajzolására vagy akár karikírozására. "Iszlám: a viszály karikatúrái" aláírással a csütörtök este utcára kerülő, pénteki keltezésű szám címlapjának felét foglalja el az a rajz, amelyet Plantu, a Le Monde és a L'Express híres rajzművésze készített Mohamedről.

"Egy muzulmánt megbotránkoztathat egy Mohamedről készült rajz, különösen ha az rosszindulatú. De egy demokrácia nem hozhat létre gondolatrendőrséget, ha csak lábbal nem tiporja az emberi jogokat" - áll az újság vezércikkében, amely Szabad karikatúrák címmel jelent meg. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Meghátrált a Mohamed-karikatúrát közlő újság

A Mohamed prófétáról készített szatirikus rajzokat közlő dán lap főszerkesztője mai nyilatkozatában azt mondta: elvesztették a véleményszabadságért folytatott harcot. Az Arab Liga tagállamainak belügyminiszterei kedden felszólították a dániai kormányt, hogy büntesse meg keményen a karikatúrák készítőit. Eközben bombariadó miatt kiürítették az egyik érintett dániai napilap székhelyét, valamint szerkesztőségét.

MTI Világ

Főrabbi bírálta, egy jordán lap lehozta a Mohamed-gúnyrajzokat

A Sihán című jordániai hetilap három karikatúrát vett át abból a tizenkettőből, amelyek eredetileg a Jyllands-Posten című dán lapban jelentek meg, köztük azt, amelyen a próféta egy bombát visel a fején turbán gyanánt. Franciaország főrabbija osztja a muzulmánok felháborodását a megjelent gúnyrajzok miatt.

Hét nap

KARIKATÚRAHÁBORÚ

Szinte vallásháború robbant ki a muszlim világ és Dánia, illetve Norvégia között, miután a Jyllands-Posten című...

MTI Világ

A Mohamed-karikatúrák miatt nem utazik a dán főkülügyér

Elhalasztotta afrikai útját egy dán lapban megjelent, Mohamed prófétáról készült karikatúrák kiváltotta diplomáciai válság miatt Per Stig Moeller dán külügyminiszter – közölte szerdán este a koppenhágai külügyminisztérium.

Lezuhant egy orosz szuperszonikus bombázó

Lezuhant egy orosz szuperszonikus bombázó

Íme a cuki apróság, amivel a Honda betör a villanyautók piacára

Íme a cuki apróság, amivel a Honda betör a villanyautók piacára

Olcsón nyer ki ivóvizet a levegőből Afrika egyik legígéretesebb feltalálója

Olcsón nyer ki ivóvizet a levegőből Afrika egyik legígéretesebb feltalálója

Nem kapta meg fizetését, markolóval esett neki az éppen elkészült szállodának az építőmunkás - videó

Nem kapta meg fizetését, markolóval esett neki az éppen elkészült szállodának az építőmunkás - videó

Börtönbe kell mennie az egyiptomi műsorvezetőnek, mert interjút készített egy meleg férfival

Börtönbe kell mennie az egyiptomi műsorvezetőnek, mert interjút készített egy meleg férfival

Orbán bejelentette, hogy egy teljes évig finanszírozzuk három szíriai kórház működését

Orbán bejelentette, hogy egy teljes évig finanszírozzuk három szíriai kórház működését