szerző:
MTI

Húsz halálos áldozata és száz túlélője van eddig a vörös-tengeri hajóbalesetnek, amelyben 1272 utassal és 96 főnyi személyzettel a fedélzetén péntekre virradó éjjel elsüllyedt egy főleg egyiptomi vendégmunkásokat Szaúd-Arábiából hazaszállító egyiptomi komphajó - jelentette az egyiptomi állam televízió tengerészeti forrásokra hivatkozva.

Hivatalos egyiptomi források szerint azonban a túlélők száma csak 14 és 20 közötti. A kairói magyar nagykövetség szerint nem valószínű, hogy lennének magyar áldozatok.

Az egyiptomi esz-Szalaam Maritime Transport hajózási társaság Szalaam 98 nevű kompja a Vörös-tenger partján fekvő Dubából indult csütörtökön este. A hajónak péntekre virradóan kellett volna megérkeznie a Kairótól 600 kilométerre délkeletre fekvő Szafaga kikötőjébe, azonban éjfél és hajnali két óra között, alig 90 kilométerre Dubától (70 kilométerre az egyiptomi Hurghadától) elsüllyedt. A legtöbb utast álmában érte a baleset. A Vörös-tenger vize februárban átlagosan 19 Celsius-fokos. A kompról vészjelzés nem érkezett, egyszer csak eltűnt a radarernyőről.

Instabil komp

Elsőként négy egyiptomi mentőhajó érkezett a helyszínre, de ezek is csak mintegy 10 órával a baleset után. Eddig 20 holttestet emeltek ki a vízből, öt olyan mentőcsónakból pedig, amely a komphoz tartozott, biztonságba helyeztek mintegy száz túlélőt - közölte a szuezi tengerhajózási hatóság tisztségviselője, aki kérte neve elhallgatását, mert nem volt engedélye a sajtónak nyilatkozni.

A Mena egyiptomi hírügynökség szerint a komp 1272 utast szállított, köztük 1158 egyiptomit, 99 szaúdit, 6 szíriait, 4 palesztint, valamint egy-egy ománi, egyesült arab emírségekbeli, kanadai, jemeni és szudáni állampolgárt.

A baleset oka egyelőre nem ismert, annyit viszont tudni lehet, hogy Szaúd-Arábia nyugati partvidékén erős szél és homokvihar dúlt az éjszaka. David Osler, a Lloyds List londoni székhelyű hajózási újság munkatársa elmondta: ez a komptípus nagyon instabil, az elsüllyedt kompok között nagyon sok ilyen volt. Elég, ha csak egy kis víz kerül a fedélzetére, máris felborul - tette hozzá.

Farid ad-Dúadi, a kompjárat szaúdi felelőse elmondta, hogy a jármű 220 gépkocsit is szállított. A tényleges utasszám messze nem érte el a megengedett maximális 2500 főt - tette hozzá. Korábban Mohammed Lotfi Manszúr egyiptomi szállítási miniszter is azt mondta, hogy a komp megfelelt a biztonsági előírásoknak, és utaskapacitása nem volt kihasználva.

Októberben már volt egy balesetük

Az egyiptomi mentőhajók után szaúdiak is a helyszínre siettek. A brit admiralitás Londonban bejelentette: a Bulwark hadihajót a baleset körzetébe vezényelték, hogy részt vegyen a mentésben, de csak másfél nap múlva érkezik oda. A Bahreinben állomásozó ötödik amerikai tengeri flotta illetékese közölte: az egyiptomi hatóságok elutasították felajánlásukat, hogy a komphoz vezényelnek egy P3-Orion típusú tengeri mentőrepülőgépet.

Duba és Szafaga a Vörös-tenger északi csúcsán található majdnem egymással szemben, közel a Szuezi csatornához. A tengernek ezen a részén jelentős a hajóforgalom.

A hajó tulajdonosa még a Szalaam 98 elsüllyedésének bejelentése előtt közölte, hogy a hajó több mint 35 éves, és Panamában jegyezték be. Többet nem volt hajlandó közölni. Ugyancsak az esz-Szalaam cég egy hajója ütközött össze októberben a Szuezi-csatorna déli bejáratánál egy teherszállító hajóval. A süllyedő kompon, amely főleg zarándokokat szállított, a menekülők egymást taposták le, ketten meghaltak, negyvenen megsérültek.

Nem valószínű, hogy a Szalaam 98 hajótörésének lennének magyar áldozatai - közölte az MTI-vel Csulák Péter, a kairói magyar nagykövetség első beosztottja.

1991 decemberében hasonló baleset történt egy, a szaúd-arábiai Dzsidda és Szafaga között közlekedő hajóval. Az akkori szerencsétlenségben, amely a hivatalos vizsgálat szerint a kapitány navigációs hibájából történt, mintegy 500-an vesztették életüket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megérkezett az új Hyundai Ioniq

Megérkezett az új Hyundai Ioniq

Európa-bajnok lett a miskolci fényvillamos

Európa-bajnok lett a miskolci fényvillamos

Busszal ütközött egy autó Bátonyterenyén, egy ember meghalt

Busszal ütközött egy autó Bátonyterenyén, egy ember meghalt

Családi történet: amikor a Maffiózók átírta a sorozatok történelmét

Családi történet: amikor a Maffiózók átírta a sorozatok történelmét

Több mint 3000 dolgozótól válik meg a Tesla

Több mint 3000 dolgozótól válik meg a Tesla

Itt az új Fiat Tipo Sport: Leheletnyi Ferrari-életérzés a széles közönségnek

Itt az új Fiat Tipo Sport: Leheletnyi Ferrari-életérzés a széles közönségnek