szerző:
MTI

A muzulmán világban tiltakozást kiváltó Mohamed-karikatúrák kapcsán a francia napilapok szerkesztőségi cikkekben foglaltak állást a véleménynyilvánítás szabadsága mellett, valamint az eredeti és újabb rajzokat közöltek az iszlám vallás alapítójáról.

Bár a legtöbb francia napilap elfogadja, hogy a szeptember 30-án a Jyllands-Posten nevű dán napilapban megjelent gúnyrajzok sérthetik a muzulmánokat, de a véleménynyilvánítás szabadságára hívja fel a figyelmet.

A Libération című újság a megtámadott sajtóorgánumokkal való szolidaritás jeléül a 12 karikatúrából két rajzot közölt, hozzátéve, hogy minőségük miatt nagy vita robbant ki a szerkesztőségben. "A rajzok többsége inkább ostoba, mintsem gonosz, de nem maradhatunk némák, amikor a válság nyugtalanító méretűvé duzzadt" – írta a baloldali újság a kirobbant botrányról készült hatoldalas összefoglalójában.

Antoine de Gaudemar szerkesztőségi cikke szerint az ügy az értékek szerint megkülönböztethető két rendszer közti konfliktusra mutat rá: a legradikálisabb, keresztény-ellenes megszólalásokat is toleráló világiasság és a politikai hatalmak és népek identitását meghatározó vallásosság között. "Ez az antagonizmus felnagyítja azt, ami a demokratikus társadalmak alapja: a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadsága".

A kolumnista szerint úgy tűnik, hogy Salman Rushdie 17 éve megjelent Sátáni versek című művének mostani publikálása még nehezebb lenne. "Muzulmánok milliói érthető módon érezhetik magukat megtámadva olyan rajzok által, amelyek az iszlámot a terrorizmussal egybemossák. De a szabadság és a demokrácia ereje abban rejlik, hogy a törvényt tisztelve hagyjuk megnyilvánulni még az ellenségeinket is" – véli a Libération.

A Le Figaro saját karikatúrát közöl, amelyen semmi nem utal arra, hogy Mohamedről lenne szó. A képen egy feketébe öltözött, turbános és szakállas férfi látható, aki egy olyan guillotine

kötelét tartja kezében, melynek éle alá egy tollat helyeztek. A konzervatív újság szerkesztőségi cikkében ugyanakkor úgy véli, "amit a törvény megenged, azt a lelkiismeret néha megtiltja. Néha használhatjuk rosszul is a sajtószabadságot". A prófétát terroristának ábrázolni inkább ostoba, mintsem hősi cselekedet.

A Le Parisien című párizsi újság szintén saját karikatúrát közölt, amelyben egy turbános ember egy valakinek a kezét éppen levágni készülő társa felé fordulva azt mondja: "Abbahagyjuk a tolvajok kezének levágását, elég dolgunk lesz a rajzolókkal".

Valamennyi francia tévécsatorna bemutatta hírműsoraiban a dán Mohamed-karikatúrákat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

A huszadik legkedveltebb brit név a Mohamed

Feljött a keresztnevek húszas élmezőnyébe a Mohamed Nagy-Britanniában, ami jól példázza a szigetország etnikai összetételének változását, nevezetesen a muzulmán bevándorlók számának növekedését.

MTI Világ

Véresen elfajulhat a Mohamed-gúnyrajz esete

Palesztin fegyveresek bejelentették csütörtökön, hogy átkutatják a ciszjordániai Náblusz várost és túszul ejtik az európaiakat, bosszúból a nyugat-európai sajtóban közölt Mohamed-karikatúrákért.

hvg.hu Világ

Mohamedán keresztes háborút ígér az al-Kaida

Az Al-Kaida második embereként ismert Zavahiri legújabb videójában ismét megfenyegette a nyugati világot „keresztes hadjáratával”, mely a figyelmeztetés szerint több tízezer áldozattal jár majd és tönkreteszi a gazdaságot.

MTI Világ

Meghátrált a Mohamed-karikatúrát közlő újság

A Mohamed prófétáról készített szatirikus rajzokat közlő dán lap főszerkesztője mai nyilatkozatában azt mondta: elvesztették a véleményszabadságért folytatott harcot. Az Arab Liga tagállamainak belügyminiszterei kedden felszólították a dániai kormányt, hogy büntesse meg keményen a karikatúrák készítőit. Eközben bombariadó miatt kiürítették az egyik érintett dániai napilap székhelyét, valamint szerkesztőségét.

MTI Világ

A Mohamed-karikatúrák miatt nem utazik a dán főkülügyér

Elhalasztotta afrikai útját egy dán lapban megjelent, Mohamed prófétáról készült karikatúrák kiváltotta diplomáciai válság miatt Per Stig Moeller dán külügyminiszter – közölte szerdán este a koppenhágai külügyminisztérium.

MTI Világ

Főrabbi bírálta, egy jordán lap lehozta a Mohamed-gúnyrajzokat

A Sihán című jordániai hetilap három karikatúrát vett át abból a tizenkettőből, amelyek eredetileg a Jyllands-Posten című dán lapban jelentek meg, köztük azt, amelyen a próféta egy bombát visel a fején turbán gyanánt. Franciaország főrabbija osztja a muzulmánok felháborodását a megjelent gúnyrajzok miatt.

MTI Világ

„Harag napja” ma a Mohamed-karikatúrák miatt

A "harag nemzetközi napjának" pénteki megtartását indítványozta Juszuf al-Kardavi egyiptomi származású, Katarban élő muzulmán főpap a Mohamed prófétáról megjelent sajtókarikatúrák miatt.

MTI Világ

Muzulmán tüntetők a jakartai dán nagykövetségre támadtak

Mintegy 300 felbőszült indonéz muzulmán behatolt abba a jakartai toronyépületbe, amelyben a dán nagykövetség is található, és törtek-zúztak az előcsarnokban, tiltakozva a Mohamed prófétáról több európai lapban megjelent karikatúrák miatt.

Ingyen megkaphatná a tízmilliós injekciót az izomsorvadásos kislány, de a NEAK visszadobta a kérelmet

Ingyen megkaphatná a tízmilliós injekciót az izomsorvadásos kislány, de a NEAK visszadobta a kérelmet

Megható, személyes posztban búcsúzik Vajnától az InterCom társalapítója

Megható, személyes posztban búcsúzik Vajnától az InterCom társalapítója

Beer Miklós szerint játszva megoldhatnánk a hajléktalankérdést, mégsem tesszük

Beer Miklós szerint játszva megoldhatnánk a hajléktalankérdést, mégsem tesszük

Hosszú Katinka klubja vízilabdacsapatot indít

Hosszú Katinka klubja vízilabdacsapatot indít

Világraszóló találmánnyal rukkolt elő, most visszavonultan él Csongrádon

Világraszóló találmánnyal rukkolt elő, most visszavonultan él Csongrádon

Nemsokára újra leszakad a hó, a fél országra kiadják a figyelmeztetést

Nemsokára újra leszakad a hó, a fél országra kiadják a figyelmeztetést