szerző:
MTI

Az EBESZ sajtószabadság-képviselője szerint a sajtónak joga van arra, hogy szatirikus rajzokat jelentessen meg még akkor is, ha azok vallási személyeket ábrázolnak.

Haraszti Miklós, az 55 országot tömörítő Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet sajtószabadság-képviselője pénteken Bécsben közzétett állásfoglalásában ugyanakkor a hagyományok kölcsönös tiszteletére szólított fel.

Hangsúlyozta, megérti azoknak az érzékenységét, akik úgy érzik, hogy sértik a hagyományaikat azok a karikatúrák, amelyek eredetileg egy dán újságban jelentek meg. Azonban a demokratikus társadalomban mindenfajta meggyőződés megkérdőjelezésének a joga is hagyomány. Ha a tradíciók iránti tisztelet ajánlott, akkor annak kölcsönösnek kell lennie - fejtette ki.

Haraszti Miklós felhívta a figyelmet arra, hogy ellentétes lenne az EBESZ-tagországok alapvető kötelezettségvállalásaival, ha az állam beavatkozna a sajtó munkájába, ahogyan azt sok tüntető és néhány kormány követeli. A sajtószabadság-képviselő leszögezte: az EBESZ az újságírás felelőssége mellett tesz hitet, azonban úgy véli, hogy a kormányoknak nincs szerepük az újságírásban. Hangsúlyozta, hogy a társadalom bizonyos csoportjait bántó publikációkkal a minőségi sajtó önszabályozó etikai testületeinek, például a sajtótanácsoknak kellene foglalkozniuk.

A sajtószabadság-képviselő emlékeztetett arra, hogy hivatala a véleményszabadság részeként mindig védelmezte az ideológiák kifigurázásának a jogát, még azokban az esetekben is, amikor a szatíra provokatív volt.

Haraszti Miklós emlékeztetett Gerhard Haderer osztrák karikatúristára, akit 2005-ben Görögországban börtönbüntetésre ítéltek Jézus Krisztus-karikatúrái miatt, valamint Jerzy Urban lengyel szerkesztőre, akit ugyancsak tavaly ítéltek el a pápa méltóságának a megsértése vádjával. Hangsúlyozta: az EBESZ-nek a sajtószabadság kérdéskörével foglalkozó hivatala mindkét esetben - anélkül, hogy a bepereltek nézeteinek a pártját fogta volna - tiltakozott annak ténye miatt, hogy az állam bíróság elé citálta ezeket az embereket, és követelte a más véleményhez való joguk tiszteletben tartását.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

„Harag napja” ma a Mohamed-karikatúrák miatt

A "harag nemzetközi napjának" pénteki megtartását indítványozta Juszuf al-Kardavi egyiptomi származású, Katarban élő muzulmán főpap a Mohamed prófétáról megjelent sajtókarikatúrák miatt.

MTI Világ

A Mohamed-karikatúrák miatt nem utazik a dán főkülügyér

Elhalasztotta afrikai útját egy dán lapban megjelent, Mohamed prófétáról készült karikatúrák kiváltotta diplomáciai válság miatt Per Stig Moeller dán külügyminiszter – közölte szerdán este a koppenhágai külügyminisztérium.

MTI Világ

Meghátrált a Mohamed-karikatúrát közlő újság

A Mohamed prófétáról készített szatirikus rajzokat közlő dán lap főszerkesztője mai nyilatkozatában azt mondta: elvesztették a véleményszabadságért folytatott harcot. Az Arab Liga tagállamainak belügyminiszterei kedden felszólították a dániai kormányt, hogy büntesse meg keményen a karikatúrák készítőit. Eközben bombariadó miatt kiürítették az egyik érintett dániai napilap székhelyét, valamint szerkesztőségét.

Hét nap

KARIKATÚRAHÁBORÚ

Szinte vallásháború robbant ki a muszlim világ és Dánia, illetve Norvégia között, miután a Jyllands-Posten című...

Felkészülten várják az EU-s vezetők May új ötleteit

Felkészülten várják az EU-s vezetők May új ötleteit

Már négy demokrata pályázik Trump helyére

Már négy demokrata pályázik Trump helyére

Éveken át vett fel családi pótlékot egy férfi Szegeden, pedig nem is járt volna neki

Éveken át vett fel családi pótlékot egy férfi Szegeden, pedig nem is járt volna neki

Még napokig kutathatnak a kútba zuhant spanyol kisfiú után

Még napokig kutathatnak a kútba zuhant spanyol kisfiú után

A Ripost szerint bukásra áll "a mocskos szájú diáktüntető", a lány ezt cáfolja

A Ripost szerint bukásra áll "a mocskos szájú diáktüntető", a lány ezt cáfolja

Márki-Zay: Volt olyan önkormányzati dolgozó, akinek ezernél is több kifizetetlen túlórája volt

Márki-Zay: Volt olyan önkormányzati dolgozó, akinek ezernél is több kifizetetlen túlórája volt