Izrael várhatóan felszabadítja a jövő héten a Palesztin Hatóságnak járó pénzeket, amelyeket a Hamász szélsőséges iszlám szervezet választási győzelme után fagyasztottak be - írta pénteki számában a Háárec izraeli napilap.

A lap úgy értesült, hogy izraeli védelmi illetékesek vasárnap ilyen értelmű javaslatot tesznek Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnöknek, mondván, "Izrael érdeke, hogy a Palesztin Hatóság biztosítani tudja az alapvető közszolgáltatásokat" Ciszjordániában és a Gázai övezetben.

Izrael múlt vasárnap jelentette be, hogy február 1-től befagyasztja azokat az adó- és vámbevételekből származó összegeket, amelyeket minden hónap elején átutalnak a Palesztin Hatóságnak, mert attól tart, hogy a pénz, amely általában 40-50 millió dollár körül mozog havonta, terrorista elemek kezébe kerül. Ennek értelmében a szerdán esedékes átutalás elmaradt.

Ahmed Korei leköszönő palesztin kormányfő csütörtökön közölte, a Palesztin Hatóság kapcsolatba lépett több arab országgal, hogy pótolják az izraeli befagyasztás miatt kieső pénzeket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

Merkel: a Hamásznak el kell ismernie Izrael létezési jogát

A palesztin törvényhozási választásokon győztes Hamásznak el kell ismernie Izrael létezési jogát, valamint a korábban kötött izraeli-palesztin egyezményeket és le kell mondania az erőszakról - erősítette meg Angela Merkel német kancellár hétfőn az izraeli államfővel folytatott jeruzsálemi megbeszélése után.

Világ

Izrael befagyasztja a palesztin pénzek átutalását

Izrael úgy döntött, hogy befagyasztja a Palesztin Hatóságot megillető pénzalapok átutalását, attól tartva, hogy azok esetleg "terrorista elemek" kezére juthatnak - jelentette be hétfőn az ügyvezető izraeli miniszterelnök. Eközben az EU külügyminiszterei hasonló kérdésben egyeztettek.

MTI Világ

Izrael: ne ismerjék el a Hamász-vezette palesztin kormányt!

Az izraeli külügyminiszter pénteken felhívta a nemzetközi közösséget, hogy ne ismerjen el olyan palesztin kormányt, amely a Hamász vezetése alatt alakulna meg. A választások "nem mossák tisztára" a terrorista csoportokat - nyilatkozott a posztot ügyvezető jelleggel betöltő Cipi Livni.

MTI Világ

Izrael felfüggesztheti az adók havi átutalását a palesztinoknak

A Hamász sokkoló választási győzelme miatt Izrael várhatóan felfüggeszti a palesztinok nevében beszedett adók rendszeres havi átutalását a Palesztin Hatóságnak - jelezték kedden Jeruzsálemben, palesztin részről pedig élesen bírálták a pénzügyi válsággal fenyegető intézkedést.

MTI Világ

A Hamász meglepte az izraeli titkosszolgálatokat

Az izraeli titkosszolgálatok, amelyek azzal dicsekedtek, hogy súlyos csapásokat mértek a Hamászra, igencsak meglepődtek a szélsőséges iszlám mozgalomnak a palesztin parlamenti választásokon aratott nagyarányú győzelme láttán.

MTI Világ

Nincs Hamász kormány, ha nem ismerik el Izraelt

Mahmúd Abbász palesztin elnök nem bízza meg kormányalakítással a választásokon győztes Hamász mozgalmat, ha az nem ismeri el Izraelt, és nem mond le az erőszakról - jelentette ki Omar Szuleiman, az egyiptomi hírszerző szolgálatok vezetője.

Nagy változás jön a YouTube-videóknál, könnyebb lesz a lejátszás

Nagy változás jön a YouTube-videóknál, könnyebb lesz a lejátszás

Elkezdték beidézni a decemberben igazoltatott tüntetőket a rendőrségre

Elkezdték beidézni a decemberben igazoltatott tüntetőket a rendőrségre

Elődöntőbe jutottak Babosék az Australian Openen

Elődöntőbe jutottak Babosék az Australian Openen

Vajna egyik legfontosabb vállalatában egy titokzatos amerikai cég lett a többségi tulajdonos

Vajna egyik legfontosabb vállalatában egy titokzatos amerikai cég lett a többségi tulajdonos

Elrabolták az Esterházy Alapítványok vezetőjének anyját Ausztriában

Elrabolták az Esterházy Alapítványok vezetőjének anyját Ausztriában

Videó: kicsit sok a hó Ausztriában, kétméteres hósapkát viselnek az autók

Videó: kicsit sok a hó Ausztriában, kétméteres hósapkát viselnek az autók