szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mintegy 300 felbőszült indonéz muzulmán behatolt abba a jakartai toronyépületbe, amelyben a dán nagykövetség is található, és törtek-zúztak az előcsarnokban, tiltakozva a Mohamed prófétáról több európai lapban megjelent karikatúrák miatt.

Muzulmán tüntetők Jakartábán.
Csak a saját szimbólum számít
© AP
Az Iszlám Védelmének Frontjához tartozó fehér ruhás tüntetők bambuszrudakkal verték le a lámpákat, felborították a székeket, és záptojással, paradicsommal dobálták meg a dán nagykövetség emblémáját az előcsarnokban. A nagykövetség az épület 25. emeletén található, s a biztonsági őrség megakadályozta, hogy a tüntetők feljussanak oda. Ötpercnyi rombolás után a tüntetők elhagyták az épületet, amely előtt még széttépték, majd elégették a dán követség zászlaját.

Mintegy száz indonéz rendőr figyelte a tüntetőket, akik felszólították a világ legnépesebb muzulmán országának kormányát, hogy szakítsa meg a diplomáciai kapcsolatokat Dániával, és utasítsa ki az ország nagykövetét.

A Közel-Keleten hatalmas felháborodást keltettek az eredetileg a Jyllands-Posten című dán lapban tavaly szeptemberben megjelent Mohamed-karikatúrák, amelyeket utóbb több más európai újság is közölt. Az iszlám tiltja a próféta bármilyen ábrázolását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Főrabbi bírálta, egy jordán lap lehozta a Mohamed-gúnyrajzokat

A Sihán című jordániai hetilap három karikatúrát vett át abból a tizenkettőből, amelyek eredetileg a Jyllands-Posten című dán lapban jelentek meg, köztük azt, amelyen a próféta egy bombát visel a fején turbán gyanánt. Franciaország főrabbija osztja a muzulmánok felháborodását a megjelent gúnyrajzok miatt.

MTI Világ

Meghátrált a Mohamed-karikatúrát közlő újság

A Mohamed prófétáról készített szatirikus rajzokat közlő dán lap főszerkesztője mai nyilatkozatában azt mondta: elvesztették a véleményszabadságért folytatott harcot. Az Arab Liga tagállamainak belügyminiszterei kedden felszólították a dániai kormányt, hogy büntesse meg keményen a karikatúrák készítőit. Eközben bombariadó miatt kiürítették az egyik érintett dániai napilap székhelyét, valamint szerkesztőségét.

MTI Világ

Véresen elfajulhat a Mohamed-gúnyrajz esete

Palesztin fegyveresek bejelentették csütörtökön, hogy átkutatják a ciszjordániai Náblusz várost és túszul ejtik az európaiakat, bosszúból a nyugat-európai sajtóban közölt Mohamed-karikatúrákért.

MTI Világ

A Mohamed-karikatúrák miatt nem utazik a dán főkülügyér

Elhalasztotta afrikai útját egy dán lapban megjelent, Mohamed prófétáról készült karikatúrák kiváltotta diplomáciai válság miatt Per Stig Moeller dán külügyminiszter – közölte szerdán este a koppenhágai külügyminisztérium.