szerző:
MTI

Száznyolcvanöt halálos áldozata és kétszázhatvanhárom túlélője van a legfrissebb adatok szerint a vörös-tengeri hajóbalesetnek. A hajó 1272 utassal és 96 főnyi személyzettel a fedélzetén péntekre virradó éjjel süllyedt el.

Dühös hozzátartozók
© AP
A péntek esti veszteségmérleget Mohammed Lotfi Manszúr egyiptomi szállítási miniszter közölte a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva. A kairói magyar nagykövetség szerint nem valószínű, hogy lennének magyar áldozatok. Az egyiptomi esz-Szalaam Maritime Transport hajózási társaság Szalaam 98 nevű kompja a Vörös-tenger partján fekvő Dubából indult csütörtökön este. A hajónak péntekre virradóan kellett volna megérkeznie a Kairótól 600 kilométerre délkeletre fekvő Szafaga kikötőjébe, azonban éjfél és hajnali két óra között, alig 90 kilométerre Dubától elsüllyedt.

A Mena egyiptomi hírügynökség szerint a komp, amelyről nem érkezett vészjelzés, hanem egyszer csak eltűnt a radarernyőről, 1272 utast szállított, köztük 1158 egyiptomit, 99 szaúdit, 6 szíriait, 4 palesztint, valamint egy-egy ománi, egyesült arab emírségekbeli, kanadai, jemeni és szudáni állampolgárt. A legtöbb utast álmában érte a baleset.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök szóvivője azt mondta, a kompon nem volt elég mentőcsónak. Az egyiptomi szabályok értelmében ugyan minden kompon lennie kell mentőmellényeknek, ám a biztonsági előírásokat gyakran hanyagul tartják csak be.

Elsőként négy egyiptomi mentőhajó érkezett a helyszínre, de ezek is csak mintegy 10 órával a baleset után. Az egyiptomi mentőhajók után szaúdiak is a helyszínre siettek. A brit admiralitás Londonban bejelentette: a Bulwark hadihajót a baleset körzetébe vezényelték, hogy részt vegyen a mentésben, de csak másfél nap múlva érkezik oda. A Bahreinben állomásozó ötödik amerikai tengeri flotta illetékese szerint az egyiptomi hatóságok előbb elutasították felajánlásukat, majd később mégis elfogadták azt. A szaúdi partok mentén a királyság hajói járőröznek, esetleges túlélők után kutatva, de eddig egyet sem találtak.

A baleset oka egyelőre nem ismert, annyit viszont tudni lehet, hogy Szaúd-Arábia nyugati partvidékén erős szél és homokvihar dúlt az éjszaka. David Osler, a Lloyds List londoni székhelyű hajózási újság munkatársa elmondta: ez a komptípus nagyon instabil, az elsüllyedt kompok között nagyon sok ilyen volt.

1991 decemberében hasonló baleset történt egy, a szaúd-arábiai Dzsidda és Szafaga között közlekedő hajóval. Az akkori szerencsétlenségben, amely a hivatalos vizsgálat szerint a kapitány navigációs hibájából történt, mintegy 500-an vesztették életüket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szinte a felismerhetetlenségig roncsolódott az M2-es autóúton ütköző kamion és kisteherautó

Szinte a felismerhetetlenségig roncsolódott az M2-es autóúton ütköző kamion és kisteherautó

Gyarmathy Éva: Ez az, fiúk, először a lámpát!

Gyarmathy Éva: Ez az, fiúk, először a lámpát!

A "brazil Trump" megkönnyítette a fegyvervásárlást

A "brazil Trump" megkönnyítette a fegyvervásárlást

Felkészülten várják az EU-s vezetők May új ötleteit

Felkészülten várják az EU-s vezetők May új ötleteit

Dal született a veronai áldozatok emlékére

Dal született a veronai áldozatok emlékére

Kézilabda-vb: két meccset biztosan kihagy a válogatott egyik legjobbja

Kézilabda-vb: két meccset biztosan kihagy a válogatott egyik legjobbja