szerző:
MTI

Négyszázharmincöt túlélőt emeltek ki a mentőcsónakok a Vörös-tengerből annak az egyiptomi komphajónak az utasai közül, amely pénteken süllyedt el, miután újabb jelentések szerint tűz ütött ki rajta; félő, hogy a hajó mintegy 1400 főnyi utasának és személyzetének zöme a tengerbe veszett - közölte szombaton Szafaga egyiptomi kikötőváros rendőrsége.

Az egyiptomi szállítási minisztérium szóvivője ugyanakkor 327 túlélőről számolt be. Egyelőre nem ismert, hogy mivel magyarázható a két adat közötti különbség. A tengerből kiemelt halottak száma az eddigi jelentések szerint 185. Mohamed Junesz Manszur Lotfi Manszo egyiptomi szállítási miniszter közölte, hogy vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy van-e kapcsolat a hajón kiütött tűz és a később bekövetkezett katasztrófa között. Szerinte kis tűzről volt szó, és nem volt robbanás a hajón, amely pénteken virradat előtt süllyedt el.

Mintegy 140 hajótöröttet Hurghada egyiptomi kikötőbe vittek mentőcsónakokkal szombatra virradóra. Pokrócba burkolózva, fogvacogva, sokan mezítláb léptek a partra, ahonnan buszokkal azonnal kórházba szállították őket. A túlélők elmondása szerint indulás után másfél-két és fél órával tűz ütött ki a hajó belsejében, amely azonban ennek ellenére folytatta útját.

Eltérnek a beszámolók abban, hogy hol törtek fel a lángok, egyesek szerint egy raktárban, mások szerint a gépházban. A túlélők sűrű füstről számoltak be, elmondták, hogy a hajó személyzete azzal nyugtatta őket, hogy már oltják a tüzet, miközben a helyzet egyre rosszabb lett. A hajó még vagy két óra hosszat haladt tovább, mindinkább az oldalára dőlt, majd hirtelen, öt perc leforgása alatt elsüllyedt. Egyelőre nem ismeretes, hogy miért nem érkeztek mentőjelzések a hajóról a parti őrséghez, és miért döntött a személyzet úgy, hogy tovább hajóznak a Vörös-tengeren, bár nem voltak túl messze a szaúd-arábiai partoktól.

Az egyiptomi esz-Szalaam Maritime Transport hajózási társaság Szalaam 98 nevű kompja, főleg egyiptomi vendégmunkásokkal a fedélzetén, a Vörös-tenger partján fekvő szaúd-arábiai Dubából indult csütörtökön este. A hajónak péntekre virradóra kellett volna megérkeznie a Kairótól 600 kilométerre délkeletre fekvő Szafaga egyiptomi kikötőbe, azonban éjfél és hajnali két óra között, alig 90 kilométerre Dubától (s megközelítőleg ugyanekkora távolságra az egyiptomi Hurghadától) elsüllyedt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Közel kétszáz halálos áldozata van a hajóbalesetnek

Száznyolcvanöt halálos áldozata és kétszázhatvanhárom túlélője van a legfrissebb adatok szerint a vörös-tengeri hajóbalesetnek. A hajó 1272 utassal és 96 főnyi személyzettel a fedélzetén péntekre virradó éjjel süllyedt el.

Március 14-én jöhet a közszolgálati dolgozók sztrájkja

Március 14-én jöhet a közszolgálati dolgozók sztrájkja

Évtizedes csúcson a korai iskolaelhagyók aránya Magyarországon

Évtizedes csúcson a korai iskolaelhagyók aránya Magyarországon

Kézilabda-vb: súlyosak a sérülések, cserére kényszerül a válogatott

Kézilabda-vb: súlyosak a sérülések, cserére kényszerül a válogatott

Hont: Bayer Zsolt gyötrő igazsága és az O1G alkonya

Hont: Bayer Zsolt gyötrő igazsága és az O1G alkonya

Spermát fecskendezett egy férfi az alkarjába, mert annyira fájt a háta

Spermát fecskendezett egy férfi az alkarjába, mert annyira fájt a háta

A Fidelitas-alelnök is beszólt a köztévének a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt

A Fidelitas-alelnök is beszólt a köztévének a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt