szerző:
MTI

Több fronton is elutasította Irán szombaton a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) határozatát, amelynek keretében az ügynökség az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalta Teherán atomprogramjának ügyét.

Irán már közvetlenül a határozat elfogadása előtt kilátásba helyezte, hogy mindenfajta együttműködést megszüntet a NAÜ-vel, és haladéktalanul felújítja nukleáris programját, ha az ügynökség kormányzótanácsa az ENSZ BT-hez fordul. Az iráni hatóságok ennek megfelelően előzetes írásbeli utasítást kaptak az addig felfüggesztett atomtevékenység folytatására. Mindezt megerősítette Dzsavad Vaidi, a NAÜ központjában tárgyaló iráni küldöttség vezetője, hangsúlyozva, hogy a határozat elfogadása miatt országa ismét hozzákezd az urándúsításhoz. Vaidi szerint a kormányzótanács határozata politikailag motivált, s nincs semmilyen jogi vagy műszaki alapja. A küldöttségvezető azzal vádolta az ügynökséget, hogy a határozattal megakasztotta a diplomáciát, és - mint fogalmazott - egyelőre nem világos, hogyan és mikor lehet majd visszatérni ahhoz.

Nem sokkal később a magas rangú iráni diplomata a teheráni televíziónak adott nyilatkozatában is megerősítette a korábban mondottakat. A Bécsből sugárzott interjúban az iráni küldöttségvezető mindehhez hozzátette: a határozat elfogadása nyomán

Irán halottnak nyilvánítja azt a moszkvai javaslatot is, amely szerint az iráni urándúsítást Oroszországban végezzék. Az orosz kormány a közelmúltban állt elő ezzel az indítvánnyal, remélve a kialakult nemzetközi válság enyhítését, továbbá az iráni urándúsítás átláthatóbbá tételét. Dzsavad Vaidi közölte, hogy a gazdasági célokat szolgáló urándúsítást Natanz városában haladéktalanul felújítják, összhangban azzal a határozattal, amelyet az iráni parlament a közelmúltban fogadott el. A diplomata a békés célokat szolgáló urándúsítás felújításáról beszélt, ugyanakkor a Nyugat attól tart, hogy a dúsított uránt Teherán nukleáris fegyver előállítására használhatja fel.

Hasonlóan fogalmazott a müncheni biztonságpolitikai fórumon részt vevő Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes is, aki az ENSZ Biztonsági Tanácsának bevonását a konfliktus eszkalálódásaként értékelte. A diplomata hangoztatta, hogy országa "három éve mindent megtett a jó együttműködés kialakítása és az ellenőrzés lehetővé tétele érdekében". A NAÜ által elfogadott határozat nyomán Teheránnak nem maradt más lehetősége, mint a nukleáris tevékenység felújítása - jelentette ki.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Az EU elégedetlen Iránnal

Semmi újat nem hozott az iráni atomprogramról az Európai Unió nevében tárgyaló három tagállam, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország, valamint az iráni tárgyalóküldöttség közötti hétfői brüsszeli találkozó Philippe Douste-Blazy francia külügyminiszter szerint.

MTI Világ

A NAÜ megerősítette, hogy Irán felújította atomprogramját

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kedden megerősítette, hogy Irán felújította atomprogramját. Az osztrák tömegtájékoztatás a szervezet kormányzótanácsa elé kerülő bizalmas jelentésre hivatkozva adta hírül, hogy Irán megkezdte az urándúsítás előkészítését, de uránt még nem dúsított.

hvg.hu Világ

Az amerikaiak többsége katonai akciót sürget Iránban

Az iraki beavatkozást követő kiábrándultság ellenére az amerikaiak 57 százaléka támogatna egy katonai akciót Irán ellen, amennyiben az iszlám köztársaság tovább folytatja atombomba előállítását célzó nukleáris programját - derül ki a Bloomberg és a Los Angeles Times közös felméréséből.

MTI Világ

Orosz és kínai diplomaták győzködik Iránt

Orosz és kínai diplomaták utaznak a közeljövőben Teheránba, hogy az ENSZ Biztonsági Tanács (BT) öt állandó tagállamának nevében a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) való együttműködésre buzdítsák az iráni vezetőket - közölte kedden az orosz külügyminiszter.

Jön egy új funkció a Spotify-ba, bármelyik előadót letilthatjuk

Jön egy új funkció a Spotify-ba, bármelyik előadót letilthatjuk

Kilenc megyére adtak ki figyelmeztetést a hó miatt

Kilenc megyére adtak ki figyelmeztetést a hó miatt

Teherhajók gyulladtak ki a Kercsi-szorosnál, halottak is vannak

Teherhajók gyulladtak ki a Kercsi-szorosnál, halottak is vannak

Schmidt Mária közalapítványa kezelheti továbbra is Kertész Imre hagyatékát

Schmidt Mária közalapítványa kezelheti továbbra is Kertész Imre hagyatékát

A brit vállalatvezetőknek nagyon nem tetszene a megegyezés nélküli Brexit

A brit vállalatvezetőknek nagyon nem tetszene a megegyezés nélküli Brexit

A kérdés, ami tízezreket tart lázban a neten: ön hogyan írja le az X-et?

A kérdés, ami tízezreket tart lázban a neten: ön hogyan írja le az X-et?