szerző:
hvg.hu

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szombaton utasította kereskedelmi miniszterét: vizsgálja meg a gazdasági kapcsolatok megszakításának lehetőségét Dániával és mindazon országokkal, ahol leközölték a Mohamed-prófétáról készült karikatúrákat, így Magyarországgal is.

"Felül kell vizsgálni és semmissé kell a gazdasági szerződéseket azokkal az országokkal, amelyek elkezdték ezt az utálatos cselekedetet, és azokkal, amelyek folytatták azt" - idézte Ahmadinezsád szavait az Isna iráni egyetemi hírügynökség. A muszlimokat sértő rajzokat a Magyar Hírlap és a Népszabadság is átvette.

2004-ben a magyar kivitel értéke (20,3 millió amerikai dollár) a feldolgozott termékek, valamint a gépek és gépi berendezések exportjának jelentős növekedése következtében 25 százalékkal volt magasabb, mint 2003-ban. Legfontosabb export termékeink továbbra is a közúti járműalkatrészek, gyógyszerek, fényforrások, vegyipari termékek, gépek, elektromos, elektronikai és mechanikus berendezések és a textilipari termékek - derül ki a Külügyminisztérium honlapján található tájékoztatóból.  

Importunk 16,2 millió dollár értékű volt, így továbbra is jelentős a magyar mérleg aktívum, 2004-ben elérte a 13,4 millió dollár értéket. Legfontosabb importcikkeink: friss és szárított gyümölcsök, bőr- és textilipari termékek, szőnyegek.

Érdekelt magyar cégek

A magyar vállalatok továbbra is érdekeltek az iráni üzleti kapcsolatok fejlesztésében. Főbb projektekben érdekelt magyar vállalatok: az Agrometál Kft. (tejfeldolgozó gépek, berendezések), a Multimarketing Kft. (datolya-feldolgozó üzem, élelmiszer-csomagoló üzem és üdítő-, ásványvíz-palackozó üzem), az Ostertrade Kft. (rézüzem), a Transelektro (a Hamadan-i erőmű vízhűtésű erőmű száraz üzemmódúvá történő átalakítása), az IKR Bábolna Rt. (folyékony műtrágya üzemek és takarmánygyárak), a Korona Egyesület (gombatenyésztő üzem), a GE Hungary (lámpa-gyártósor installálása), Olajterv Rt., valamint a Rába Motor Kft. (gázmotor beszállítása).

Magyarország az 1939-ben létesített diplomáciai kapcsolatokat 1951-ben újította fel Iránnal és nyitott nagykövetséget Teheránban. A császárság 1979. évi megdöntését követően Magyarország az elsők között ismerte el az újonnan létrejött Iráni Iszlám Köztársaságot.  Dr. Venczel István nagykövet megbízólevelét 2003. október 28-án adta át.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Mohamed-karikatúrák magyar napilapokban

A szolidaritás kifejezésének célzatával tette közzé a muzulmán világban ellenérzést kiváltó Mohamed-karikatúrákat előző napi számában a Népszabadság és a Magyar Hírlap - közölte a két orgánum főszerkesztője pénteken.

MTI Világ

Véresen elfajulhat a Mohamed-gúnyrajz esete

Palesztin fegyveresek bejelentették csütörtökön, hogy átkutatják a ciszjordániai Náblusz várost és túszul ejtik az európaiakat, bosszúból a nyugat-európai sajtóban közölt Mohamed-karikatúrákért.

MTI Világ

„Harag napja” ma a Mohamed-karikatúrák miatt

A "harag nemzetközi napjának" pénteki megtartását indítványozta Juszuf al-Kardavi egyiptomi származású, Katarban élő muzulmán főpap a Mohamed prófétáról megjelent sajtókarikatúrák miatt.

MTI Világ

Libération: bugyutának tartja, de közölte a Mohamed-rajzokat

A muzulmán világban tiltakozást kiváltó Mohamed-karikatúrák kapcsán a francia napilapok szerkesztőségi cikkekben foglaltak állást a véleménynyilvánítás szabadsága mellett, valamint az eredeti és újabb rajzokat közöltek az iszlám vallás alapítójáról.

Hét gól Liverpoolban, ebből a hazaiak hármat kaptak

Hét gól Liverpoolban, ebből a hazaiak hármat kaptak

Fáklyás vonulással tiltakoznak Kecskeméten a túlóratörvény ellen

Fáklyás vonulással tiltakoznak Kecskeméten a túlóratörvény ellen

A lengyelországi havazás segíthet a vergődő magyar almatermelőkön

A lengyelországi havazás segíthet a vergődő magyar almatermelőkön

Debrecen megmondta, mennyit szán a főpályaudvarra, de annyiért senki sem vállalta

Debrecen megmondta, mennyit szán a főpályaudvarra, de annyiért senki sem vállalta

Hat hónap kényszerszünet után győzelemmel tért vissza a magyar atlétika csillaga

Hat hónap kényszerszünet után győzelemmel tért vissza a magyar atlétika csillaga

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből