szerző:
MTI

A legfrissebb adatok szerint legkevesebb 88 halálos áldozata és 350 sérültje van a manilai stadion mellett szombaton kitört tömegpániknak.

A rendőrség közlése szerint ötven ember a helyszínen vesztette életét, a többiek a kórházba szállítást követően haltak bele sérüléseikbe. A kórházak zsúfolásig tele vannak sebesültekkel, még a parkolókban is helyeztek el sérülteket.

A Manila egyik külvárosában, Pasigban álló sportlétesítmény körül harmincezer fős tömeg tolongott, az emberek egy televíziós show-műsorra akartak bejutni a stadionba. A tömeg egyszerre elindult a kapuk felé, abban a hiszemben, hogy azokat kinyitották, hirtelen pánik tört ki, s az elöl lévők közül 88 embert halálra tapostak. Egy túlélő szerint a szervezők félig kinyitották, majd újra becsukták a kapukat.

Az izgalomnak az volt az oka, hogy a tombolajátékon részt vevő sorsjegyeket a kapuknál lehetett átvenni, így mindenki a lehető leghamarabb szeretett volna hozzájutni a sorsjegyhez - mondta el az egyik túlélő. A hátul lévők még akkor is nyomták előre a tömeget, amikor már sokan a földön feküdtek. A show-műsort a katasztrófa miatt lemondták.

A rendőrség illetékesei, valamint Pasig kerület polgármestere cáfolta azokat a korábbi értesüléseket, miszerint a pánikot az okozta volna, hogy valaki kiáltozni kezdett: pokolgép van a közelben.

Sok halott esetében vidékről érkezett idősebb nőről van szó. A kórházban ápolt sérülteket Glorian Macapagal Arroyo, az ország elnöke is meglátogatta, Noli di Castro alelnök pedig a helyszínen irányította a mentési munkálatokat. A Fülöp-szigeteki vöröskereszt helyi vezetője a szervezőket tette felelőssé a tragédiáért.

Az ABS-CBN televízió vetélkedőkkel elegyített szokásos show-műsora rendkívül népszerű a Fülöp-szigeteken, mert értékes nyereményeket, így gépkocsikat is kisorsolnak. Sokan már két nappal korábban kezdtek gyülekezni a stadionnál, hogy sorsjegyhez jussanak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
600 dollárt költött a világ legnagyobb O1G-jére a magyar pilóta

600 dollárt költött a világ legnagyobb O1G-jére a magyar pilóta

Még mindig nincs meg a kútba zuhant spanyol kisfiú, új módszerrel keresik

Még mindig nincs meg a kútba zuhant spanyol kisfiú, új módszerrel keresik

Figyelmeztette a BKV a lerobbant troli arrébb vontatását elfogadó vezetőt

Figyelmeztette a BKV a lerobbant troli arrébb vontatását elfogadó vezetőt

A Media Marktnál sem lesz 400 óra túlmunka

A Media Marktnál sem lesz 400 óra túlmunka

Halálra késeltek valakit a bécsi főpályaudvaron

Halálra késeltek valakit a bécsi főpályaudvaron

Árulkodó óriásplakát: ekkor mutatja be a Samsung az összehajtható telefont?

Árulkodó óriásplakát: ekkor mutatja be a Samsung az összehajtható telefont?