szerző:
hvg.hu

Razvan Ungureanu román külügyminiszter felhívta telefonon Condoleezza Rice-t, hogy magyarázatot kérjen, amiért az amerikai katonai törvényszék bizonyítékok hiányában felmentette Cristopher VanGoethem tengerészgyalogost Teo Peter megölésének vádja alól.

2004. december 4-én hajnalban VanGoethem a bukaresti amerikai nagykövetség Ford Expedition autójával nagy sebességgel belerohant egy taxiba, amelyben Teo Peter, a Compact együttes basszusgitárosa ül. A karambol nyomán a zenész azonnal életét vesztette. A szemtanúk és a román rendőrség helyszínelői szerint a taxis szabályosan közlekedett, az amerikai katona viszont bűzlött az italtól. Az alkoholszonda 0,09 mg/liter alkoholt mutatott, ám a vérvételre elvitt tengerészgyalogos megtagadta, mondván, nem a nagykövetség által rendelkezésre bocsátott eszközökkel végzik a vizsgálatot.

VanGoethemet az amerikaiak még aznap egy európai katonai bázisra menekítették, s nagykövetség hivatalos nyilatkozatában bejelentette, külön vizsgálatot folytatnak az ügyben. Az amerikai katonai törvényszék végül a héten felmentette VanGoethemet, alakulatától pedig mindössze egy írásbeli megrovást kapott.

A zenész halálával kapcsolatos ítélet a román közvélemény mellett a politikusok felháborodását is kiváltotta. Traian Basescu államfő kijelentette, „20 millió román látta, amit az amerikai bírák nem vettek észre”. A kedélyeket tulajdonképpen a tengerészgyalogos védőügyvédjének cinizmusa váltotta ki, miután védbeszédét arra alapozta, „nincs bizonyíték arra, hogy Teo Peter a taxiban ült”.

Rice őszinte részvétet nyilvánított a férfi családjának és kijelentette, az amerikai katonai törvényszék határait ő sem tudja átlépni. A részvéttel viszont Bukarest távolról nem tekinti lezártnak az ügyet, Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök arra kérte a zenész családját, indítsanak polgári pert az Egyesült Államokban, a költségeket átvállalja a kormány. Ily módon elképzelhető, hogy Marian Chiru taxis, aki saját bevallása szerint most félt megjelenni a katonai törvényszék előtt, polgári perben már vallomást tesz a tengerészgyalogos ellen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mi vár ránk a jövőben? Jóindulatú diktátor, oltalmazó isten vagy valami más?

Mi vár ránk a jövőben? Jóindulatú diktátor, oltalmazó isten vagy valami más?

Debrecen megmondta, mennyit szán a főpályaudvarra, de annyiért senki sem vállalta

Debrecen megmondta, mennyit szán a főpályaudvarra, de annyiért senki sem vállalta

Megkapta a spanyol behívót Sterbik Árpád, aki már bizonyított bravúros beugróként

Megkapta a spanyol behívót Sterbik Árpád, aki már bizonyított bravúros beugróként

Nagy Blanka nem bánt meg semmit

Nagy Blanka nem bánt meg semmit

Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi

Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi

Ez történt: elkezdték bekapcsolni a traffipax-figyelmeztetéseket a Google Térképen

Ez történt: elkezdték bekapcsolni a traffipax-figyelmeztetéseket a Google Térképen