szerző:
MTI

Felmondta Irán szombaton este az atomsorompó szerződés kiegészítő jegyzőkönyvét, amely a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) számára lehetővé tette az iráni atomlétesítmények előzetes bejelentés nélküli ellenőrzését.

A teheráni állami televízió késő este arról számolt be, hogy Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök írásban tájékoztatta a bécsi székhelyű ügynökséget, hogy a kiegészítő jegyzőkönyvet Irán vasárnaptól érvénytelennek tekinti.

A bejelentés néhány órával azt követően hangzott el, hogy a NAÜ kormányzótanácsa úgy határozott: az iráni atomválság ügyét az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalja. 

A szóban forgó jegyzőkönyvet még a korábbi, mérsékeltebbnek tartott iráni kormány fogadta el, a teheráni parlament azonban nem ratifikálta. A szerződésben foglaltakat azonban Irán mostanáig betartotta, s lehetővé tette a NAÜ általi ellenőrzéseket. 

Irán a nap folyamán már bejelentette, hogy nem hajlandó együttműködni a NAÜ-vel, felújítja az urándúsítást, s elutasítja az uránjának Oroszországban történő dúsítására tett, korábbi moszkvai javaslatot

Amerika nem hagyja

A világ nem fogja megengedni, hogy Irán atomfegyver birtokába jusson - hangoztatta George Bush. Az amerikai elnök texasi birtokáról kiadott közleményében hangsúlyozta: "ez a fontos döntés azt a világos üzenetet küldi az iráni rendszernek, hogy a világ nem fogja megengedni, hogy az iráni rendszer atomfegyver birtokába jusson".

Az amerikai elnök egyúttal kiemelte, hogy a NAÜ-döntés nem az iráni atomprogram körüli vita diplomáciai rendezésének a végét, hanem inkább egy olyan "élénk diplomáciai erőfeszítés kezdetét" jelenti, amelynek célja megakadályozni, hogy Irán atomfegyvert állítson elő.

Előzőleg Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter közleményben reményét fejezte ki, hogy Irán "jól figyel majd erre a világos üzenetre". Hangsúlyozta azt is, hogy a nemzetközi közösség nem marad tétlen szemlélő, ha Teherán tovább halad előre az atomfegyver előállítására való képesség megteremtéséhez vezető úton.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Iráni atomügy: Teherán magabiztos

Az iráni atomdossziénak az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalását kéri az Európai Unió nevében Iránnal tárgyaló három ország a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) benyújtandó határozattervezetében – közölte egy meg nem nevezett uniós diplomata.

MTI Világ

A NAÜ megerősítette, hogy Irán felújította atomprogramját

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kedden megerősítette, hogy Irán felújította atomprogramját. Az osztrák tömegtájékoztatás a szervezet kormányzótanácsa elé kerülő bizalmas jelentésre hivatkozva adta hírül, hogy Irán megkezdte az urándúsítás előkészítését, de uránt még nem dúsított.

MTI Világ

Szaúd-Arábia a nyugatot hibáztatja az iráni atomügyért

A Közel-Kelet atomfegyvermentes övezetté tételét javasolta hétfőn Londonban a szaúdi külügyminiszter, aki - az izraeli atomütőerő kiépítésének engedélyezése miatt - közvetve a nyugatot tette felelőssé az Iránnal kialakult atomvitáért.

Kézilabda-vb: óriásit küzdött, de kikapott a svédektől a válogatott

Kézilabda-vb: óriásit küzdött, de kikapott a svédektől a válogatott

Kiraknák a kastélyokból a fogyatékkal élőket

Kiraknák a kastélyokból a fogyatékkal élőket

Szmájlival küldte át a Századvég a legújabb közvélemény-kutatását

Szmájlival küldte át a Századvég a legújabb közvélemény-kutatását

Varázslatos színekkel búcsúzott a szerda

Varázslatos színekkel búcsúzott a szerda

Nem volt válogatós a tolvaj, fűkaszát, jelzőtáblát és biciklit is lopott, utóbbihoz sör is járt

Nem volt válogatós a tolvaj, fűkaszát, jelzőtáblát és biciklit is lopott, utóbbihoz sör is járt

Mobiltelefonért cserébe pénzt ajánlott a börtönőrnek egy rab Szegeden

Mobiltelefonért cserébe pénzt ajánlott a börtönőrnek egy rab Szegeden