szerző:
MTI

Hugo Chávez venezuelai államfő Hitlerhez hasonlította George Bush amerikai elnököt legutóbbi beszédében a Washingtonnal folytatott kölcsönös szitkozódás jegyében, és közölte: gondolkodik azon, hogy felfegyverzi a lakosságot egy esetleges amerikai megszállási kísérlet visszaverésére.

Chávez annak az 1992-es sikertelen puccskísérletnek az évfordulója alkalmából mondott beszédet szombaton egy caracasi tömeggyűlésen, amelyet ő vezetett mint alezredes. Kijelentette, hogy Washington Venezuela megszállását fontolgatja, és ennek kivédéséhez az országnak több fegyverre van szüksége. "A százezer orosz géppisztoly nem elég. Venezuelának egymillió jól felszerelt és
felfegyverzett férfira és nőre van szüksége" - mondta.

Washington és Caracas viszonya feszültté vált az utóbbi néhány hónapban, részben amiatt, hogy az Egyesült Államok bírálta Venezuelát fegyvervásárlásai miatt. A vásárolt fegyverek között volt 100 ezer Kalasnyikov géppisztoly is.

Chávez közölte az ujjongó tömeggel: kapcsolatba lépett olyan országokkal, amelyek további lőfegyvereket tudnának szállítani. A maratoni hosszúságú beszédben reagált Donald Rumsfeld egy csütörtöki megjegyzésére is, amellyel az amerikai védelmi miniszter Hitlerhez hasonlította őt, és populistának bélyegezte a venezuelaival szövetséges bolíviai és a kubai vezetést.

"Az amerikai elnök imperialista, tömeggyilkos, fasiszta magatartása határtalan. Szerintem Hitler kiscserkész volt George Bush-hoz képest" - jelentette ki Chávez. A beszédet megelőzően Chávez több tízezer támogatója vonult végig Caracas utcáin, és Amerika-ellenes jelszavakat kiabált. A chávezisták szerint az Egyesült Államok meg akarja dönteni az elnök hatalmát, és ennek érdekében amerikai kémek megpróbálnak elégedetlenséget szítani a hadsereg soraiban. Washington tagad minden ilyen és hasonló vádat.

Ugyancsak szombaton a főváros másik felén több ezer ember tüntetett Chávez ellen, mert szerintük az elnök egyre nagyobb önkénnyel irányítja az országot. Elítélték 14 évvel ezelőtti puccskísérletét, amelyben több mint 80 polgári személy és 17 katona vesztette életét. Az elnök 1999-es hivatalba lépése óta minden évben megünnepli a felkelés évfordulóját.

Ellenzéke szerint Chávez kubai stílusú kommunista diktatúra megteremtése felé halad, támogatói viszont üdvözlik az olajdollárokból finanszírozott, mélyre ható szociális intézkedéseit.

Az amerikai-venezuelai ellentét megnyilvánulásaként a washingtoni kormány az Egyesült Államokból való távozásra szólított fel pénteken egy venezuelai diplomatát, válaszul arra, hogy a caracasi hatóságok csütörtökön kémkedés vádjával kiutasították a dél-amerikai országból az amerikai nagykövetség haditengerészeti attaséját.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

Chávez győzött, de ez még nem biztos

Hugo Chávez venezuelai elnök nyerte a visszahívását célzó népszavazást - jelentette be hétfőn a venezuelai országos választási bizottság, amely egyúttal közölte azt is, hogy a testület ellenzéki tagjai nem hajlandók érvényesíteni a referendum eredményét. A választások halálos áldozatot is követeltek.

Világ

Washington inkább békülne Chávezzel

A Fehér Ház szerint nem utal semmi csalásra a vasárnapi venezuelai népszavazáson, amely megerősítette Hugo Chávez államfőt hivatalában. Közben a nyersolaj ára lefelé mozdult a hétfői újabb rekordszintről.

Világ

Chavez elnök leváltásáért tüntettek Venezuelában

Venezuela fővárosában tegnap hatalmas tüntetést szervezett az ellenzék, melynek során a demonstrálók Hugo Chávez elnök visszahívását követelték. Az ellenzék által az elnök leváltásáért indított aláírásgyűjtő akció azonban sikertelen lehet, mivel a kormány vitatja az aláírások hitelességét.

MTI Világ

Chávez: Amerikát „egy eszelős vezeti”

"Orgyilkosnak" nevezte George W. Bush amerikai elnököt Hugo Chávez venezuelai államfő, újabb mozzanattal gazdagítva a Washington és Caracas közötti nyilatkozatháborút.

MTI Világ

Ellenzék nélkül marad a venezuelai partlamentben

Az elnök által irányított pártkoalíció az előzetes eredmények szerint a szavazatok 89 százalékát szerezte meg. A koalíció ezzel 114 mandátummal rendelkezik majd a 167 fős törvényhozásban, de a többi képviselői helyet is az államfőt és általa előirányzott "változási programot" támogató pártok szerezték meg.

„Nem hiszek a tantervekben, nem ezek vezérlik az iskolákat”

„Nem hiszek a tantervekben, nem ezek vezérlik az iskolákat”

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

Kézilabda-vb: az olimpiai és az Afrika-bajnok vár a magyarokra

Kézilabda-vb: az olimpiai és az Afrika-bajnok vár a magyarokra

Megtalálták a két lopott pingvint

Megtalálták a két lopott pingvint

Jógaközpontot épített a Daganatos.hu Alapítvány a rákos gyerekek nevében gyűjtött felajánlásokból

Jógaközpontot épített a Daganatos.hu Alapítvány a rákos gyerekek nevében gyűjtött felajánlásokból

Keanu Reeves megint halomra öli az embereket

Keanu Reeves megint halomra öli az embereket