szerző:
MTI

Milorad Dodik ellenzéki pártvezetőt bízta meg kormányalakítással Dragan Cavic, a boszniai Szerb Köztársaság (RS) elnöke.

Vasárnapi belgrádi híradások szerint Cavic egy nappal az alkotmányban megszabott határidő lejárta előtt bízta meg kormányalakítással a mérsékelt Független Szociáldemokraták Szövetségének (SNSD) elnökét.

Pero Bukeljovic kormánya január 26-án bukott meg a Dodikék által kezdeményezett bizalmi szavazáson. A nacionalista Szerb Demokrata Párt (SDS) vezette kormány bukása várható volt, mivel előzőleg kilépett a kormányból a középutas Demokratikus Haladás Pártja  (PDP), mert elégedetlen volt a kabinet teljesítményével, a lassan zajló reformokkal, miközben  korrupciós botrányok tarkították privatizációs folyamatot. 

A Bukeljovic-kormány bukása után Milorad Dodik rögtön bejelentette, hogy pártja kész átvenni a hatalmat, és amennyiben ez megtörténik, hadat üzen a szervezett bűnözésnek és a korrupciónak, és új gazdasági programot indít. Dodik mögé felsorakozott a PDP, illetve több kisebb párt, közöttük a nemzeti alapon szerveződő bosnyák és horvát párt is, ami összesen 42 fős többséget jelentene a 83 fős parlamentben.

Dodik azonnal megkezdte a kormányalakítási tárgyalásokat, negyven nap áll rendelkezésre. Amennyiben a parlament megválasztja kormányfőnek a mérsékelt politikust, ez lesz a második mandátuma a kormány élén. A 47 éves Milorad Dodik 1998-2001 között volt az RS miniszterelnöke. A 2002-ben tartott választás óta a Dodik-kormány lenne a harmadik a boszniai Szerb Köztársaságban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

A boszniai szerb hadsereg űzött bosnyákokat Magyarországra

A boszniai szerb hadsereg utasítására történt 1992-ben a kelet-boszniai Zvornik környékén élő muzulmánok deportálása Magyarországra. Az erről szóló katonai parancsot bemutattá a kitelepítést levezénylő szerb félkatonai osztag tagjainak belgrádi perén.

MTI Világ

Békefenntartók megölték egy boszniai háborús bűnös feleségét

Az Európai Unió boszniai békefenntartó haderejének (Eufor) katonái egy rajtaütésben Kelet-Boszniában kioltották egy háborús bűnökkel gyanúsított boszniai szerb férfi feleségének életét, a körözött személyt és kisfiát pedig életveszélyesen megsebesítették.

MTI Világ

Megbukhat a boszniai szerb kormány

A belgrádi média szerint nagyon valószínű, hogy még a nap folyamán megbukik a boszniai Szerb Köztársaság (RS) kormánya, mivel a parlamenti képviselők többsége nem kívánja megszavazni a jövő évi költségvetést.

Halott csecsemőt találtak az Amazon raktárának egyik mosdójában

Halott csecsemőt találtak az Amazon raktárának egyik mosdójában

14,5 millió forintért szemléz ötéves brit tanulmányt a kormányközeli elemző friss cége

14,5 millió forintért szemléz ötéves brit tanulmányt a kormányközeli elemző friss cége

"Felelősségérzetből" a 82 éves Berlusconi is indul az EP-választáson

"Felelősségérzetből" a 82 éves Berlusconi is indul az EP-választáson

Európa utolsó diktátora meghívta magához Orbánt

Európa utolsó diktátora meghívta magához Orbánt

„Az ostobaság nem mentség” – Lakner Zoltán reagált a köztévé melegek „kigyógyításáról” készült műsorára

„Az ostobaság nem mentség” – Lakner Zoltán reagált a köztévé melegek „kigyógyításáról” készült műsorára

Busszal ütközött egy autó Bátonyterenyén, egy ember meghalt

Busszal ütközött egy autó Bátonyterenyén, egy ember meghalt