szerző:
MTI

Irán beszüntette az együttműködést a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) - jelentette be vasárnap Teheránban az ország külügyminisztere.

Manusehr Mottaki az iráni államfő rendeletére hivatkozott, amely azután született meg, hogy szombaton a NAÜ kormányzótanácsa bécsi ülésén úgy határozott: az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalja az iráni atomprogram kérdését.

"Beszüntettünk az önként vállalt együttműködést, amelyet az utóbbi három évben folytattunk a NAÜ-vel. Immár semmiféle kötelezettségünk nincs az (atomsorompó-szerződés) kiegészítő jegyzőkönyvéből fakadóan" - hangoztatta Mottaki.

Az idézett jegyzőkönyv kötelezte Iránt többek között arra, hogy lehetővé tegye a NAÜ ellenőreinek váratlan, előre be nem jelentett látogatásait az ország nukleáris létesítményeiben.

Teherán a múltban rendre arra hivatkozott, hogy tiszteletben tartja az atomsorompó-szerződésben vállalt kötelezettségeit, de ugyanakkor joga van békés célú nukleáris programja megvalósításához.

"Az ellenállás politikája nem azt jelenti, hogy nem állunk szóba (partnereinkkel) vagy hogy nem működünk együtt - hangoztatta az iráni külügyminiszter. - Tegnap két lehetőségünk volt. Az egyik az ellenállás, a másik a megadás. Mi az ellenállást választottuk."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

A NAÜ megerősítette, hogy Irán felújította atomprogramját

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kedden megerősítette, hogy Irán felújította atomprogramját. Az osztrák tömegtájékoztatás a szervezet kormányzótanácsa elé kerülő bizalmas jelentésre hivatkozva adta hírül, hogy Irán megkezdte az urándúsítás előkészítését, de uránt még nem dúsított.

MTI Világ

A BT elé kerül az iráni ügy, Teherán "berágott"

Több fronton is elutasította Irán szombaton a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) határozatát, amelynek keretében az ügynökség az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalta Teherán atomprogramjának ügyét.

AusOpen: Babos és Fucsovics bejutott a vegyes páros második fordulójába

AusOpen: Babos és Fucsovics bejutott a vegyes páros második fordulójába

Hazug hatalom, elszánt tüntetők - magyaros hangulat Belgrádban

Hazug hatalom, elszánt tüntetők - magyaros hangulat Belgrádban

A csehek kétharmada a melegházasság mellett

A csehek kétharmada a melegházasság mellett

Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás

Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás

Ismét téliesebbre fordul az időjárás

Ismét téliesebbre fordul az időjárás

Újra jön a nagy havazás, hat megyére adják ki a figyelmeztetést

Újra jön a nagy havazás, hat megyére adják ki a figyelmeztetést