szerző:
MTI

A vörös-tengeri kompszerencsétlenség túlélői arról számoltak be szombaton, hogy a hajó egyiptomi kapitánya egy mentőcsónakkal elmenekült az égő hajóról, sorsára hagyva utasait.

A mentőalakulatok szombat délig mintegy négyszáz túlélőt tudtak kimenteni a péntekre virradó éjjel elsüllyedt egyiptomi komphajó összesen 1415 utasa közül. Kétszáz holttestet is kiemeltek a tengerből, ám egyre kevesebb a remény, hogy az eltűnt nyolcszáz utas közül még bárkit is élve találnak.

A túlélők némelyike azt állítja, hogy a legénység tagjai azt mondták nekik, ne izguljanak a hajó belsejében kiütött tűz miatt, sőt rájuk parancsoltak, hogy vegyék le a mentőmellényeket. "Már rajtunk volt a mentőmellény, de ők azt mondták, hogy nincs semmi baj, vegyük le a mellényeket, és azokat el is vették tőlünk. Aztán a hajó süllyedni kezdett, s a kapitány mentőcsónakba szállt és távozott" - mondta az egyik egyiptomi túlélő, Sahata Ali a Reuters televíziónak.

"A kapitány elsőként hagyta el a hajót, minket pedig meglepetésként ért, hogy a komp süllyedni kezd" - tette hozzá egy másik túlélő, Háled Haszan. Más túlélők is hasonlóan számoltak be a hajó elsüllyedéséről. "Tűz volt odalenn" - mondta Nader Galal Abdel Safi, akit ugyanabból a mentőcsónakból emeltek ki. - A legénység azt mondta, ne izguljunk, majd eloltják. Aztán amikor a dolgok igazán rosszra fordultak, a legénység tagjai egyszerűen vízre szálltak a mentőcsónakokkal és otthagytak bennünket a fedélzeten."

A Szalaam 98 nevű kompot üzemeltető esz-Szalaam Maritime Transport hajózási társaság egyik tisztségviselője azt mondta, hogy Szajed Omar kapitány hollétéről egyelőre semmit nem tudnak.

A tűz nem sokkal azután ütött ki, hogy a hajó csütörtök este elindult a szaúd-arábiai Dubából, a komp ennek ellenére folytatta útját Egyiptom felé, s a két parttól egyformán 90-90 kilométerre volt, amikor elsüllyedt. Az egyiptomi szállítási minisztérium legutóbbi közlése szerint egy jármű gyulladt ki a komp gépkocsikat tároló, alsóbb szintjén, s a legénység abban a hitben volt, hogy sikerült a tüzet teljesen eloltani, a lángok azonban újra felcsaptak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Eltűnt egy hajó, holttestek a Vörös-tengeren

Eltűnt a radarernyőkről egy tengerjáró hajó a Vörös-tengeren, a szaúdi partok közelében, 1300 emberrel a fedélzetén - közölték pénteken egyiptomi tengerészeti tisztviselők. Helikopterekről holttesteket találtak Szafaga egyiptomi város partjainál.

MTI Világ

Húsz halálos áldozata van eddig a vörös-tengeri hajóbalesetnek

Húsz halálos áldozata és száz túlélője van eddig a vörös-tengeri hajóbalesetnek, amelyben 1272 utassal és 96 főnyi személyzettel a fedélzetén péntekre virradó éjjel elsüllyedt egy főleg egyiptomi vendégmunkásokat Szaúd-Arábiából hazaszállító egyiptomi komphajó - jelentette az egyiptomi állam televízió tengerészeti forrásokra hivatkozva.

MTI Világ

Közel kétszáz halálos áldozata van a hajóbalesetnek

Száznyolcvanöt halálos áldozata és kétszázhatvanhárom túlélője van a legfrissebb adatok szerint a vörös-tengeri hajóbalesetnek. A hajó 1272 utassal és 96 főnyi személyzettel a fedélzetén péntekre virradó éjjel süllyedt el.

MTI Világ

Tűz okozta az egyiptomi hajóbalesetet?

Négyszázharmincöt túlélőt emeltek ki a mentőcsónakok a Vörös-tengerből annak az egyiptomi komphajónak az utasai közül, amely pénteken süllyedt el, miután újabb jelentések szerint tűz ütött ki rajta; félő, hogy a hajó mintegy 1400 főnyi utasának és személyzetének zöme a tengerbe veszett - közölte szombaton Szafaga egyiptomi kikötőváros rendőrsége.

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?

Összetörték az értékes Zsolnay-szökőkutat Harkányban – videó

Összetörték az értékes Zsolnay-szökőkutat Harkányban – videó

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Farkas Flórián hosszú útja lassan elvezet a bukáshoz

Farkas Flórián hosszú útja lassan elvezet a bukáshoz

Együttesen verte meg az orvost a család, mert szerintük túl sokat kellett várni

Együttesen verte meg az orvost a család, mert szerintük túl sokat kellett várni