szerző:
MTI

Élesen elítélte az Európai Bizottság, hogy az európai lapokban közölt Mohamed-karikatúrák miatt tiltakozók több muzulmán országban is az erőszak eszközéhez nyúltak.

„Az Európai Bizottság tudatában van annak a ténynek, hogy a karikatúrák számos muzulmánt sértettek szerte a világon” - közölte Johannes Laitenberger, a bizottság szóvivője, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy „az igazságtalanság érzete, akár valós, akár nem, semmiképpen sem igazolhat olyan erőszakos cselekedeteket, amelyeket a hét végén követtek el”. A hét végén tüntetők megrohamozták, és felgyújtották Dánia és Norvégia damaszkuszi, illetve Dánia bejrúti külképviseletét.

A tájékoztatás szerint Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke délelőtt telefonon tárgyalt az ügyről Wolfgang Schüssellel, a soros EU-elnök Ausztria kormányfőjével. Az Európai Bizottság teljes mértékben egyetért Ausztria szombat este közzétett állásfoglalásával. A szóban forgó osztrák közleményben a bécsi külügyminisztérium elítélte az európai polgárok és az európai tulajdon elleni támadások és fenyegetések hullámát.

Barroso a hét végén beszélt a dán és a svéd kormányfővel is, szolidaritását fejezve ki mindkét EU-tagállam kormányának. A tagállamok EU-nagykövetei délután Brüsszelben összeülnek, hogy megvitassák az erőszakos tiltakozó akciók nyomán előállt helyzetet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Tovább gyűrűzik a Mohamed-karikatúrák körüli botrány

A norvég kormányfő kártérítést követel Szíriától, a felgyújtott nagykövetségért. Párizsban közel ezren tüntettek a megjelent rajzok miatt. Indonéziában is újfent tiltakozók vonultak az utcára. Kofi Annan aggodalmát fejezte ki az események miatt. Dán vállalatok eközben máris érzik az arab országokkal megromlott kapcsolatok gazdadági hatásait.

MTI Világ

Libération: bugyutának tartja, de közölte a Mohamed-rajzokat

A muzulmán világban tiltakozást kiváltó Mohamed-karikatúrák kapcsán a francia napilapok szerkesztőségi cikkekben foglaltak állást a véleménynyilvánítás szabadsága mellett, valamint az eredeti és újabb rajzokat közöltek az iszlám vallás alapítójáról.

MTI Világ

Muzulmán tüntetők a jakartai dán nagykövetségre támadtak

Mintegy 300 felbőszült indonéz muzulmán behatolt abba a jakartai toronyépületbe, amelyben a dán nagykövetség is található, és törtek-zúztak az előcsarnokban, tiltakozva a Mohamed prófétáról több európai lapban megjelent karikatúrák miatt.

MTI Világ

Véresen elfajulhat a Mohamed-gúnyrajz esete

Palesztin fegyveresek bejelentették csütörtökön, hogy átkutatják a ciszjordániai Náblusz várost és túszul ejtik az európaiakat, bosszúból a nyugat-európai sajtóban közölt Mohamed-karikatúrákért.

MTI Világ

„Harag napja” ma a Mohamed-karikatúrák miatt

A "harag nemzetközi napjának" pénteki megtartását indítványozta Juszuf al-Kardavi egyiptomi származású, Katarban élő muzulmán főpap a Mohamed prófétáról megjelent sajtókarikatúrák miatt.

MTI Világ

Mohamed-karikatúrák magyar napilapokban

A szolidaritás kifejezésének célzatával tette közzé a muzulmán világban ellenérzést kiváltó Mohamed-karikatúrákat előző napi számában a Népszabadság és a Magyar Hírlap - közölte a két orgánum főszerkesztője pénteken.

MTI Világ

Felgyújtották Dánia damaszkuszi és bejrúti követségét

Megrohamozta és felgyújtotta Dánia és Norvégia damaszkuszi nagykövetségét szombaton az elsőként dán és norvég lapokban megjelent Mohamed-karikatúrák miatt tüntető több száz fős tömeg; az incidens nyomán a két ország Szíria haladéktalan elhagyására szólította fel állampolgárait. Vasárnap a bejrúti dán követséget érte támadás, az épületet itt is felgyújtották. Az Európai Unió soros elnöksége elítélte a cselekedetet.

Felgyújtotta magát egy férfi a prágai Vencel téren

Felgyújtotta magát egy férfi a prágai Vencel téren

Matolcsyék félmilliárdért vettek festményt

Matolcsyék félmilliárdért vettek festményt

Korcsolyapálya épül a Récsei Center helyén Zuglóban

Korcsolyapálya épül a Récsei Center helyén Zuglóban

Szankciókat szeretne 67 szegedi professzor a Botkát támadó rektorhelyettes ellen

Szankciókat szeretne 67 szegedi professzor a Botkát támadó rektorhelyettes ellen

Megérkezett a havazás az országba

Megérkezett a havazás az országba

A fehérsapkás magyarokkal mutatja be a Guardian a populizmus elleni mozgalmat

A fehérsapkás magyarokkal mutatja be a Guardian a populizmus elleni mozgalmat