Ehud Olmert izraeli ügyvezető kormányfő szerint Irán "nagy árat fog fizetni" azért, hogy felújítja urándúsító tevékenységét. Irán legfőbb katonai parancsnokának vasárnapi nyilatkozata szerint az iráni hadsereg "alaposan megleckéztet" mindenkit, aki kezet mer emelni az országra.

"Irán végső soron nagy árat fog fizetni, ha folytatja urándúsítási próbálkozásait, amelyek azt célozzák, hogy képessé váljék nem hagyományos fegyverek gyártására" - mondta Olmert a heti kabinetülés kezdetén egy izraeli rádiónak. Az ügyvezető kormányfő nem részletezte, milyen következményekkel kell számolnia Iránnak.

Olmert hangsúlyozta, hogy Izraelnek nagy szerepe volt azokban a diplomáciai erőfeszítésekben, amelyek révén sikerült a Biztonsági Tanács elé utalni Irán atomprogramjának ügyét.

Nyilatkozatával nagyjából egy időben, de attól valószínűleg függetlenül, az iráni vezérkari főnökök egyesített bizottságának feje kijelentette, hogy az ország hadserege "örök időkre emlékezetes leckét adna" bármely támadónak, ha agresszió érné az országot. Abdulrahim Muszavi vélhetőleg arra célzott nyilatkozatában, hogy az Egyesült Államok és Izrael nem zárta ki katonai eszközök alkalmazását Irán ellen, ha minden diplomáciai rendezési kísérlet meghiúsulna az iráni atomprogram ügyében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

A BT elé kerül az iráni ügy, Teherán "berágott"

Több fronton is elutasította Irán szombaton a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) határozatát, amelynek keretében az ügynökség az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalta Teherán atomprogramjának ügyét.

MTI Világ

Az EU elégedetlen Iránnal

Semmi újat nem hozott az iráni atomprogramról az Európai Unió nevében tárgyaló három tagállam, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország, valamint az iráni tárgyalóküldöttség közötti hétfői brüsszeli találkozó Philippe Douste-Blazy francia külügyminiszter szerint.

MTI Világ

A NAÜ megerősítette, hogy Irán felújította atomprogramját

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kedden megerősítette, hogy Irán felújította atomprogramját. Az osztrák tömegtájékoztatás a szervezet kormányzótanácsa elé kerülő bizalmas jelentésre hivatkozva adta hírül, hogy Irán megkezdte az urándúsítás előkészítését, de uránt még nem dúsított.

hvg.hu Világ

A rajzok miatt lőttek a magyar-iráni gazdasági kapcsolatoknak?

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szombaton utasította kereskedelmi miniszterét: vizsgálja meg a gazdasági kapcsolatok megszakításának lehetőségét Dániával és mindazon országokkal, ahol leközölték a Mohamed-prófétáról készült karikatúrákat, így Magyarországgal is.

MTI Világ

Orosz és kínai diplomaták győzködik Iránt

Orosz és kínai diplomaták utaznak a közeljövőben Teheránba, hogy az ENSZ Biztonsági Tanács (BT) öt állandó tagállamának nevében a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) való együttműködésre buzdítsák az iráni vezetőket - közölte kedden az orosz külügyminiszter.

Halálos tűz pusztított egy francia síterep központjában

Halálos tűz pusztított egy francia síterep központjában

A Margitszigeten misézik Erdő Péter Szent Margit tiszteletére

A Margitszigeten misézik Erdő Péter Szent Margit tiszteletére

Nagy Blanka a színpadról is beolvasott a Fidesz publicistájának

Nagy Blanka a színpadról is beolvasott a Fidesz publicistájának

Elromlott a kerekesszéke, hazatolták a rendőrök a mozgássérült nőt

Elromlott a kerekesszéke, hazatolták a rendőrök a mozgássérült nőt

A tüntetés alatti lezárásokra figyelmeztet a BKK

A tüntetés alatti lezárásokra figyelmeztet a BKK

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli