szerző:
MTI

Egy mecsetet a börtönnel összekötő alagúton keresztül szökött meg Jemenben az al-Kaida terrorszervezet 13 bebörtönzött tagja, köztük azok, akik 2000-ben és 2002-ben merényleteket szerveztek amerikai és francia hajók ellen.

Biztonsági források közlése szerint a foglyok a közeli mecsettől ásott, 140 méter hosszú alagúton keresztül oldottak kereket a múlt hét péntekén. Az alagút kijárata az imahely nőknek fenntartott részében volt.

A szökevények feltehetően Afganisztánba tartanak, hogy ott csatlakozzanak szervezetükhöz. Valószínűleg nincs kapcsolatuk a terrorszervezet szaúd-arábiai sejtjével, és Irakba is nehéz lenne eljutni ezekben az időkben.

Jemen, amely az Egyesült Államok szövetségese, egyben Oszama bin Laden al-Kaida-vezér őseinek otthona, sokat tett azért, hogy lecsapjon az országban lévő terroristákra. A szökéssel most folt esett az ottani hatóságokról alkotott képen. Kiábrándítónak minősítette a szökést hétfőn a washingtoni Fehér Ház is. Scott McClellan szóvivő ugyanakkor elmondta, hogy a jemeni hatóságokkal és nemzetközi partnereikkel együttműködve keresni fogják a veszélyes terroristákat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

Elengedték a Jemenben elrabolt osztrákokat

Elengedték osztrák túszaikat Jemenben szombaton az emberrablók, akik azért ejtettek túszokat, hogy a kormányra nyomást gyakorolva elérjék három társuk szabadulását a börtönből - közölték jemeni tisztviselők.

Világ

Elraboltak két svájci turistát Jemenben

Elraboltak két nyugati turistát hétfőn Jemenben egy törzs tagjai, és egy bebörtönzött hozzátartozójuk szabadon bocsátását követelik - mondták el hétfőn források a rendőrség és a törzs köréből.

MTI Világ

Jemenben tüzet nyitottak a tüntetőkre

Tüzet nyitottak olajáremelés miatt kitört zavargások résztvevőire a rendfenntartók csütörtökön Jemenben, három ember meghalt - közölték szemtanúk.

Hosszú Katinka többször is nemet mondott Kubatov Gábornak

Hosszú Katinka többször is nemet mondott Kubatov Gábornak

Meghalt a kórházban a megkéselt gdanski főpolgármester

Meghalt a kórházban a megkéselt gdanski főpolgármester

Budapesti járatokat is törölt a Lufthansa

Budapesti járatokat is törölt a Lufthansa

100 ezer forintra büntette a rendőrség a Momentum szombathelyi elnökét

100 ezer forintra büntette a rendőrség a Momentum szombathelyi elnökét

300 000 000 dollárt költ el a Facebook, hogy támogassa az újságírást

300 000 000 dollárt költ el a Facebook, hogy támogassa az újságírást

Országos sztrájkot hirdet a közszolgálati dolgozók szakszervezete

Országos sztrájkot hirdet a közszolgálati dolgozók szakszervezete