szerző:
MTI

Összecsapott a rendőrökkel és katonákkal Afganisztán több városában a Mohamed prófétáról készül karikatúrák ellen tiltakozó több ezer tüntető. Négyen meghaltak, tizenkilencen megsebesültek.

A legsúlyosabb összecsapás Bagram közelében történt, ahol a legnagyobb afganisztáni amerikai katonai támaszpont található. A rendőrök rálőttek a mintegy 2000 tüntetőre, aki megpróbált behatolni a szigorúan őrzött bázisra. Két tüntető meghalt, öten megsebesültek, az összecsapásban nyolc rendőr is megsebesült.

Tüntetések voltak a közép-afganisztáni Mehtarlám városában – ahol a dániai afgán nagykövetség bezárását, a dán nagykövet visszahívását és az afganisztáni nemzetközi erőkben szolgáló 170 dán katona visszahívását követelték –, az észak-afganisztáni Mazari-Sarifban, a déli Kandahárban, a Kabul tartománnyal szomszédos Kapisza tartományban, és a fővárosban is.

Kabulban a tüntetők megpróbáltak betörni Dánia diplomáciai képviseletének épületébe. A rendőrség később botokkal és puskatussal akadályozta meg, hogy a tüntetők az elnöki palota elé vonuljanak. Három tüntető megsebesült, legkevesebb hét embert a rendőrség őrizetbe vett. Kövekkel dobálták meg az amerikaiak fő kabuli támaszpontját és a NATO-békefenntartóknak a főváros központjában leállított három járművét is.

Hamid Karzai afgán elnök vasárnap elítélte a karikatúrákat, de nyugalomra szólította fel a muzulmánokat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Felgyújtották Dánia damaszkuszi és bejrúti követségét

Megrohamozta és felgyújtotta Dánia és Norvégia damaszkuszi nagykövetségét szombaton az elsőként dán és norvég lapokban megjelent Mohamed-karikatúrák miatt tüntető több száz fős tömeg; az incidens nyomán a két ország Szíria haladéktalan elhagyására szólította fel állampolgárait. Vasárnap a bejrúti dán követséget érte támadás, az épületet itt is felgyújtották. Az Európai Unió soros elnöksége elítélte a cselekedetet.

MTI Világ

Főrabbi bírálta, egy jordán lap lehozta a Mohamed-gúnyrajzokat

A Sihán című jordániai hetilap három karikatúrát vett át abból a tizenkettőből, amelyek eredetileg a Jyllands-Posten című dán lapban jelentek meg, köztük azt, amelyen a próféta egy bombát visel a fején turbán gyanánt. Franciaország főrabbija osztja a muzulmánok felháborodását a megjelent gúnyrajzok miatt.

MTI Itthon

A magyar kormány elhatárolódását kérik a karikatúra-kampánytól

A Magyarországi Muszlimok Egyháza és az Iszlám Egyház arra kéri a magyar kormányt: határolódjon el az iszlám vallást és a muszlimokat sértő sajtókampánytól - tartalmazza egyebek között a két egyház közleménye. Londonban a karikatúrák elleni tüntetés részvevőinek őrizetbe vételét követelték a brit konzervatívok, akik szerint a megmozduláson gyilkosságra uszító felhívások hangzottak el.

MTI Itthon

Nálunk egyelőre nem lesz karikatúra-tüntetés

A magyar titkosszolgálatoknak nincs olyan információjuk, amely arra utalna, hogy tüntetésekre készülnének a magyarországi muszlimok a Mohamed-karikatúrák ügyében - közölte Juhász Ferenc, a kormány nemzetbiztonsági kabinetjének vezetője.

MTI Világ

Muzulmán tüntetők a jakartai dán nagykövetségre támadtak

Mintegy 300 felbőszült indonéz muzulmán behatolt abba a jakartai toronyépületbe, amelyben a dán nagykövetség is található, és törtek-zúztak az előcsarnokban, tiltakozva a Mohamed prófétáról több európai lapban megjelent karikatúrák miatt.

MTI Itthon

Magyar külügy a karikatúraügyről

A magyar kormány nem azonosul olyan megnyilvánulásokkal, amelyek alkalmasak bármely nép, vallás követői érzéseinek, meggyőződésének megsértésére - szögezi le a külügyi szóvivő közleménye.

MTI Világ

Az EB is elítélte a muzulmán tüntetéseket

Élesen elítélte az Európai Bizottság, hogy az európai lapokban közölt Mohamed-karikatúrák miatt tiltakozók több muzulmán országban is az erőszak eszközéhez nyúltak.

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét

Százból még mindig csak kicsit több mint két új autó elektromos a világon

Százból még mindig csak kicsit több mint két új autó elektromos a világon

Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi

Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi

Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás

Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás

Gyászol a TV2 a

Gyászol a TV2 a

Rátámadt a saját családjára, és megölte a kisbabájukat is az oregoni férfi

Rátámadt a saját családjára, és megölte a kisbabájukat is az oregoni férfi