szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felbomlik a szlovák kormánykoalíció, mert a szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) hétfő este bejelentette: kilép a kormányból.

Pavol Hrusovsky kereszténydemokrata házelnök már a hét végén jelezte: ha a kormány szerdán nem szentesíti a Vatikánnal megkötendő, a lelkiismereti aggályoknak helyet adó egyezményt, akkor a KDH kilép a koalícióból.
   
Mikulás Dzurinda miniszterelnök pártja, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió - Demokrata Párt (SDKÚ-DS) nem hajlandó azonosulni a Vatikánnal megkötendő szerződés tervezetével. A Szentszék, a szlovák keresztény egyházak és a kormánypárti KDH hosszú ideje olyan egyezmény szentesítését szorgalmazza, amely megengedhetővé tenné, hogy Szlovákiában az egyházak alapította egészségügyi intézmények személyzete lelkiismereti aggályokra
hivatkozva megtagadja az abortuszt, vagy a művi megtermékenyítésben
való részvételt.
   
A szerződés megkötéséhez ragaszkodó KDH régen fenyegetőzik a koalícióból való kilépéssel, de eddig senki sem vette komolyan. Hétfő este megtörtént a kenyértörés: Dzurinda (szintén keresztény) pártja bejelentette, hogy nem hajt fejet a KDH követelése előtt, mire a KDH is közölte, hogy a történtek miatt elszánta magát a kilépésre.
   
Mikulás Dzurinda 2002-ben felállt második kormánya kezdetektől igen csak törékenynek bizonyult, mégis súlyos koalíciós válságok sorozatát tudta eddig túlélni. Az eredetileg négypárti koalíció nyár óta igen csak rendhagyó szerkezetet mutat, hiszen a kormányból távoznia kellett a liberális erőt megjelenítő Új Polgári Szövetség (ANO) elnökének, a politikában csúfos kudarcot vallott egykori médiamágnásnak, Pavol Rusko gazdasági miniszternek, akinek a pártja kettészakadt, ám a tőle elhatárolódott három miniszter tovább maradt a kormányban, pártot azonban egyelőre nem jelenítenek meg.
   
A Magyar Koalíció Pártja (MKP) is többször fenyegetőzött kilépéssel, de mindig maradt a koalícióban. A most előállt válságra reagálva Bugár Béla, az MKP elnöke azt mondta: pártja nem tud örülni az előállt helyzetnek, amelybe a koalíciós partnerei juttatták, de az MKP minden erővel küzdeni kíván azért, hogy elejét lehessen venni az alkotmányos válságnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Meglőtte magát a volt szlovák gazdasági miniszter

Vadászfegyverével meglőtte magát Pavol Rusko, a szeptemberben menesztett szlovák gazdasági miniszter, az Új Polgári Szövetség (ANO) elnöke. Valószínűleg véletlen, fegyvertisztítás közben bekövetkezett baleset történt - közölte hétfőn a szlovák rendőrség szóvivője.

MTI Gazdaság

Szlovákia az euró előszobájában

Az euró bevetésére 2009-től készülő Szlovákia péntekről szombatra virradóra belépett az "euró előszobáját" jelentő ERM-2 rendszerbe, amit az ország vezetői rendkívüli lelkesedéssel üdvözöltek.

Hét nap

SZLOVÁKIA BEELŐZÖTT

Javította Szlovákia adóskockázati besorolását kedden a világ vezető hitelminősítői közé tartozó Fitch Ratings, és...

MTI Gazdaság

Az S&P is felminősítette Szlovákiát

A Fitch Ratings után a Standard & Poor's is a magyar osztályzat fölé emelte az elsőrendű befektetői sávban Szlovákia szuverén adóskockázati besorolását. Az ország a gyors közfinanszírozási reformok révén három éven belül az euróövezet tagja lehet.