szerző:
MTI

Magyar kalózok fosztogatták a trafalgari csatában elsüllyedt hadihajók kincsét - írta a hétfői The Times, amely szerint a spanyol nemzeti gárda fülelte le a felfegyverzett tengeri tolvajokat.

A vezető brit napilap cikke szerint a hatóságok egy amerikai nőt és két magyar férfit vettek őrizetbe, miután a társaság Louisa nevű hajóján, illetve szárazföldi főhadiszállásán több százezer font értékű zsákmányt találtak. A lefoglalt régiségek között volt például olyan egykorú hadianyag, amely az éppen kétszáz éve megvívott, világtörténelmi kihatású brit győzelemmel végződött trafalgari tengeri ütközet hajótemetőjéből származik.

A beszámoló szerint a kalózzsákmány része volt XVII. századi gályákról felhozott számos ágyúgolyó is, három olyan római horgony, amely Krisztus születése előtt kétszáz évvel készült, valamint egy töredékes föníciai váza.

A spanyol hatóságok jelentős modern kori arzenált is lefoglaltak a rajtaütés során, például öt, csőre töltött M-16-os gépfegyvert, egy félautomata puskát és nagy mennyiségű muníciót. A felszereléshez tartozott emellett egy klasszikus, koponyával és keresztbe tett lábszárcsontokkal ékesített kalózlobogó is, valamint az elsüllyedt gályák helyét ábrázoló régi térképek sora, egy távvezérlésű merülő robot, nyolc fémdetektor, öt laptop, egy vízálló kamera és 65 oxigénpalack - írta a mai The Times.

A lap szerint a spanyol partok előtt elsüllyedt hajók kincsének kutatási joga egyébként is nemzetközi vita tárgya Nagy-Britannia, Spanyolország és az Egyesült Államok között. Egy amerikai szakértői csoport ugyanis a brit védelmi minisztérium engedélyével kutat egy 1694-ben elsüllyedt angol hadihajó, az HMS Sussex után, amely több száz millió font értékű arany- és ezüstszállítmányt vitt magával a hullámsírba.

A spanyol hatóságok jogot formálnak a kincs egy részére, azzal, hogy a hajó spanyol vizekben nyugszik, a brit kormány szerint ugyanakkor a nemzetközi jog azt mondja, hogy brit zászló alatt közlekedő hajók bármilyen relikviája Nagy-Britanniát illeti.

A Sussex tíz tonna aranyat és száz ezüsttömböt szállított; szakértők szerint ez a világ legnagyobb értékű elsüllyedt kincse.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Kalózok tartanak fogva egy ukrán teherhajót

Kalózok kerítettek hatalmukba egy ukrán teherhajót a kelet-afrikai Szomália partjainál és váltságdíjat követelnek érte - jelentette be pénteken az ukrán külügyminisztérium.

MTI Világ

Újra népszerű a tengeri kalózkodás

Az elmúlt héten öt hajót támadtak meg kalózok Szomália partjainál, ami a tengeri banditizmus gyors terjedését jelzi a térségben. A gyorsnaszádokkal támadó kalózokat egy rejtélyes anyahajóról irányítják.

A hazai légi forgalmat is egyre jobban zavarják a drónok

A hazai légi forgalmat is egyre jobban zavarják a drónok

Jógaközpontot épített a Daganatos.hu Alapítvány a rákos gyerekek nevében gyűjtött felajánlásokból

Jógaközpontot épített a Daganatos.hu Alapítvány a rákos gyerekek nevében gyűjtött felajánlásokból

Gollam ismét belebújt Theresa Maybe, és elénekeltette vele a Bohemian Rhapsodyt

Gollam ismét belebújt Theresa Maybe, és elénekeltette vele a Bohemian Rhapsodyt

Ez de jó: jelezni fog a Google Maps, ha traffipaxot lát

Ez de jó: jelezni fog a Google Maps, ha traffipaxot lát

Pestises vaddisznóktól tartanak a Felvidéken

Pestises vaddisznóktól tartanak a Felvidéken

Zsebből vennének tankönyvet a szülők, ha nem elég jó az állami

Zsebből vennének tankönyvet a szülők, ha nem elég jó az állami