szerző:
MTI

Irán egyedül is képes atomfegyvert előállítani - vélekedett hétfőn az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője, hozzátéve, hogy a teheráni vezetést ebben "minden eszközzel" meg kell akadályozni.

Robert Joseph, az amerikai külügyminisztérium fegyverzetellenőrzési és nemzetközi biztonsági ügyekért felelős államtitkár-helyettese washingtoni sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy Irán erőforrásai és pénzügyi lehetőségei adottak, tudósai és műszaki szakemberei pedig nagyon képzettek.

"Azt mondanám, hogy Irán rendelkezik az atomfegyverek kifejlesztéséhez szükséges kapacitással és az e fegyvereket célba juttató eszközökkel" - hangoztatta.

Robert Joseph hozzáfűzte, hogy a nemzetközi közösség minden szükséges intézkedést meg fog tenni annak érdekében, hogy Iránt meggyőzzék arról, neki sem áll érdekében, hogy atomfegyver birtoklására törekedjen.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) múlt szombaton úgy döntött, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjeszti a vitatott iráni atomprogram ügyét. Válaszul Teherán másnap bejelentette, hogy beszüntet minden olyan együttműködést a NAÜ-vel, amely túlmegy az - atomfegyverek terjedésének megakadályozására hivatott - atomsorompó-szerződés keretein. Irán korlátozni fogja atomprogramjának nemzetközi ellenőrzését és felújítja az urándúsítást. Ez utóbbi eljárás az atomerőművi fűtőelemek előállítását szolgálja, de további dúsítás révén nukleáris robbanófejek alapanyagának előállítására is felhasználható.

Irán váltig hangoztatja, hogy atomprogramja kizárólag békés jellegű, a nyugati országok viszont gyanítják, hogy Teherán a program leple alatt atomfegyver előállítására törekszik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

Izrael és Irán kölcsönös fenyegetést intézett egymás címére

Ehud Olmert izraeli ügyvezető kormányfő szerint Irán "nagy árat fog fizetni" azért, hogy felújítja urándúsító tevékenységét. Irán legfőbb katonai parancsnokának vasárnapi nyilatkozata szerint az iráni hadsereg "alaposan megleckéztet" mindenkit, aki kezet mer emelni az országra.

MTI Világ

A NAÜ megerősítette, hogy Irán felújította atomprogramját

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kedden megerősítette, hogy Irán felújította atomprogramját. Az osztrák tömegtájékoztatás a szervezet kormányzótanácsa elé kerülő bizalmas jelentésre hivatkozva adta hírül, hogy Irán megkezdte az urándúsítás előkészítését, de uránt még nem dúsított.

hvg.hu Világ

A rajzok miatt lőttek a magyar-iráni gazdasági kapcsolatoknak?

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szombaton utasította kereskedelmi miniszterét: vizsgálja meg a gazdasági kapcsolatok megszakításának lehetőségét Dániával és mindazon országokkal, ahol leközölték a Mohamed-prófétáról készült karikatúrákat, így Magyarországgal is.

MTI Világ

A BT elé kerül az iráni ügy, Teherán "berágott"

Több fronton is elutasította Irán szombaton a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) határozatát, amelynek keretében az ügynökség az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalta Teherán atomprogramjának ügyét.

Csodás képek születtek a hétfő hajnali holdfogyatkozásról

Csodás képek születtek a hétfő hajnali holdfogyatkozásról

David Attenborough: A következő pár év a következő pár ezer évet is meghatározhatja

David Attenborough: A következő pár év a következő pár ezer évet is meghatározhatja

Elődöntőbe jutottak Babosék az Australian Openen

Elődöntőbe jutottak Babosék az Australian Openen

Speciális szabályok szerint engedné a miniszter a föld öröklését

Speciális szabályok szerint engedné a miniszter a föld öröklését

A legjobb nyolcba jutottak Babosék Melbourne-ben

A legjobb nyolcba jutottak Babosék Melbourne-ben

Nagy puttonyos hibrid: beárazták a legújabb Ford Mondeót

Nagy puttonyos hibrid: beárazták a legújabb Ford Mondeót