szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egykori Securitate iratait vizsgáló román országos bizottság (CNSAS) ma bejelentette, hogy Dan Voiculescu, a kormánykoalícióban lévő Konzervatív Párt (PC) elnöke, miniszterelnökhelyettes-jelölt a hírhedt politikai rendőrség, a Securitate besúgója volt, és jelentéseit Felix néven írogatta.

Amikor kiderült, hogy Traian Basescu román államfő csak a CNSAS állásfoglalását követően fogja aláírni Dan Voiculescu kinevezését, az enyhén szólva érdekes múltú pártvezér határozottan tagadta, hogy bármi köze lett volna a Securitatehoz. Amikor azonban egyre nyilvánvalóbbá lett, hogy besúgó volt, azzal védekezett, hogy sosem ártott senkinek.

Voiculescut, aki a pártállam idején az ICE Dunarea nevű állami import-export cégnél dolgozott – amelyről mindenki tudja, hogy a Securitate fedőcége volt – a konzervatívok a közelmúltban korrupciós botránya miatt lemondott George Copos helyébe javasolták. A miniszterelnök-helyettesi szék várományosa most bejelentette, feljelentést tesz a CNSAS ellen, mert oldalak tűntek el a múltjáról tanúskodó szekus dossziéból. Válaszként Germina Neagat, a CNSAS nyomozási részlegének vezetője kijelentette, azok a lapok hiányoznak, amelyeket az előző kormány alatt Voiculescu elvitt az arhívumból.

A konzervatívok vasárnap döntenek, hogy más jelöltet állítanak Voiculescu helyett, vagy kilépnek a koalícióból. Ha ez utóbbi variánst választják, a koalíció elveszíti parlamenti többségét, és a kormány akár el is bukhat a jövő hétfői bizalmatlansági szavazáson, amelyet a szociáldemokraták nyújtottak be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Felfüggesztik a román kormányfő-helyettest?

A Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) összeállította a George Copos-ellenes dossziét a Román Lottótársaság ügyében, a vádpontokat pedig ma ismertették is a miniszterelnök-helyettessel.

Elítélte Demeter Szilárd publicisztikáját az izraeli nagykövetség és a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is

Elítélte Demeter Szilárd publicisztikáját az izraeli nagykövetség és a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is

Lassul a járvány terjedése a briteknél

Lassul a járvány terjedése a briteknél

Két helyen is lezárták az M5-ös autópályát baleset miatt

Két helyen is lezárták az M5-ös autópályát baleset miatt