szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megölték szerdán Bagdadban Szaddám Huszein volt iraki elnök egyik ügyvédjét - közölték iraki bírósági illetékesek.

Mint Halíl ad-Dulaimi, a bukott diktátor vezető ügyvédje bejelentette, Hamísz al-Ubaidit, aki Szaddám Huszeint és féltestvérét, Barzán Ibráhimot képviselte az ellenük folyó perben, otthonából rabolták el rendőregyenruhát viselő ismeretlen személyek, majd lelőtték őket.

Dulaimi a gyilkosságért a belügyminisztériumot tette felelőssé, amely hagyta, hogy beszivárogjanak olyan síita elemek, akik halálbrigádokat hoztak létre a rendőrség egységein belül. Az ügyvéd egyúttal az amerikai hadsereg felelősségéről is beszélt, mert szerinte a háború tette lehetővé, hogy megnőjön a síita milíciák befolyása.

Az ügyvéd meggyilkolásának hírét a per főügyésze és a bagdadi rendőrség is megerősítette. Hamísz al-Ubaidi már a harmadik a tavaly októberben kezdődött per védőügyvédi csapatából, akivel végeznek. A gyilkosságot két nappal azután követték el, hogy a főügyész halált kért Szaddám Huszeinre és két másik vádlottra egy síita falu lakosságának 1982-es lemészárlása miatt.

Közben az amerikai hadsereg bejelentette, hogy Bagdad egyik északi kerületében elfogtak egy lázadóvezért, akinek csoportját egyebek közt azzal vádolják, hogy májusban elrabolták és kivégezték az új iraki hadsereg 14 katonáját. Egy héttel ezelőtt indult az iraki fővárosban az a biztonsági kampány, amelyben 50 ezer iraki katona és rendőr, valamint amerikai katona vesz részt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Szaddám nem tárgyal kurd bíróval

Az új főbíró lemondását szabták feltételül Szaddám Huszein bukott iraki diktátor ügyvédei, hogy visszatérjenek a tárgyalóterembe.

MTI Világ

Szaddám Huszein befejezte az éhségsztrájkot

Szaddám Huszein egy héttel ezelőtt befejezte az éhségsztrájkot, miután 11 napon át visszautasította az ételt - közölte Bagdadban a megbuktatott iraki diktátor legfőbb ügyvédje.

MTI Világ

Elutasították Szaddám keresetét

Elutasította Szaddám Huszein huszonegy európai ország ellen benyújtott keresetét az Emberi Jogok Európai Bírósága Strasbourgban azzal az indoklással, hogy az ügy nem tartozik a joghatósága alá.

Iványi Gáborékat támogató bolt nyílik

Iványi Gáborékat támogató bolt nyílik

Nem szavazták meg a svájciak a szabad munkavállalás korlátozását

Nem szavazták meg a svájciak a szabad munkavállalás korlátozását

Kirúgták a takarítót, aki megvert egy 16 éves pécsi diákot

Kirúgták a takarítót, aki megvert egy 16 éves pécsi diákot