szerző:
MTI

Az Irakban állomásozó amerikai, illetve többnemzetiségű erők főparancsnoka tervet készített az amerikai csapatok részleges kivonásáról - jelentette a hét végén a The New York Times. Közben az Egyesült Államok üdvözölte Núri al-Máliki iraki miniszterelnöknek a szunnita felkelés és a felekezete közötti erőszak felszámolását célzó megbékélési tervét.

Az amerikai csapatkivonási terv szerint az első létszámcsökkentés már szeptemberben megtörténne az Irakban állomásozó amerikai erők állományában - írta a New York Times, George Casey tábornok tervét ismertetve. A tábornok a héten tartott titkos tájékoztatót tervéről a Pentagonban. A New York-i lap névtelenül idézett amerikai tisztségviselőkre hivatkozva közölt részleteket a tájékoztatásból.
 
Casey terve szerint az Irakban szolgálatot teljesítő amerikai harci dandárok száma 2007 végéig hatra vagy ötre csökkenne a jelenlegi 14-ről. A kiszivárogtató tisztségviselők közül többen hangsúlyozták, hogy "inkább előrejelzésről van szó, mint végleges időkeretről".
 
Első lépésben - szeptemberben - két dandárt vonnának ki a terv szerint. Két dandár cseréje amúgy is be volt ütemezve; a terv annyiban hozna változást, hogy a hazautazó dandárok helyére nem vezényelnének friss erőket.
 
Jelenleg - három évvel a Szaddám Huszein előző elnök rendszerét megdöntő háború után - 127 ezer amerikai katona szolgál az arab országban.
 
A lapjelentés szerint a csapatkivonások keretében csökkenne az Irakban létesített amerikai támaszpontok száma is. Az év végéig 57-re apadna számuk a mostani 69-ről, a jövő év júniusáig 30-ra, 2007 végéig pedig 11-re. A folyamat végére az Egyesült Államoknak három fő regionális katonai parancsnoki központja maradna Irakban: az egyik hatásköre Bagdadra és környékére terjedne ki, a másiké el-Anbár tartományra, a harmadiké az arab ország nyugati és északi részére.
 
A terv ugyanakkor függővé teszi a kivonások végrehajtását az iraki biztonsági erők felkészültségének javulásától és a szunnita arab lakosság kormányellenességének mérséklődésétől. 
 
Casey - mint tájékoztatóján  elhangzott - négy fő veszélyt lát leselkedni Irakra: az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tevékenységét, a bűnöző csoportokat, az etnikai és felekezeti csoportok közti hatalmi harcot, valamint az erőszakos síita szervezeteknek nyújtott iráni támogatást.

Megbékélési terv, amnesztiával? (Oldaltörés)


Az Egyesült Államok üdvözölte Núri al-Máliki iraki miniszterelnöknek a szunnita felkelés és a felekezetközi erőszak felszámolását célzó megbékélési tervét, de a kongresszus több tagja szerint a terv amnesztiában részesítené az amerikai katonák haláláért felelős felkelőket is.
 
Az iraki parlamentben ismertetett terv amnesztiát ígér mindazoknak a foglyoknak, akik nem követtek el bűncselekményt, nem folytattak terrorista tevékenységet, nem követtek el háborús vagy emberiesség elleni bűnöket.
 
Carl Levin szenátor, a szenátus fegyveres szolgálatok bizottságának demokrata tagja azt mondta, hogy az amnesztia kiterjesztése azokra, akik amerikai katonák haláláért felelősek, "lelkiismeretlenség". "Az ég szerelmére, mi szabadítottuk fel az országot" - mondta Levin a Fox televízióban.
 
John Warner republikánus szenátor, a bizottság elnöke azt mondta, hogy ellenzi az amnesztiát, de az Egyesült Államoknak tiszteletben kell tartania Iraknak azt a szuverén jogát, hogy maga dönthessen saját jövőjéről.
 
Az iraki miniszterelnök a parlamentben azt is hangsúlyozta, hogy semmiképpen sem szabad "a gyilkosok és bűnözők jutalmazásaként vagy tetteik elismeréseként" értelmezni a megbékélési tervet. A gyilkos felkelők nem fogják elkerülni az igazságszolgáltatást, függetlenül attól, hogy áldozataik irakiak voltak, vagy az amerikaiak vezette koalíciós erők tagjai közül kerültek ki - emelte ki.
 
A Fehér Ház üdvözölte a tervet, anélkül, hogy külön kommentálta volna annak azt a mozzanatát, hogy egyes felkelőkre is kiterjed.
 

 


 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Bush nem döntött még az iraki csapatkivonásról

George Bush amerikai elnök leszögezte: a híresztelések ellenére nem döntött még az iraki csapatkivonás idejéről; indoklása szerint az idő előtti távozás felbátorítaná a lázadókat és az iraki nép cserben hagyásával érne fel.

MTI EU

Újabb többszáz szabadon bocsátott fogoly Irakban

Amrikai felügyelet alatt álló 500 foglyot bocsátottak szabadon Irakban a hazai hatóságok és az amerikai erők a nemzeti megbékélés jegyében. A szabadlábra helyezési program 2500 fogva tartottra terjed ki öszesen - jelentette be az igazságügy-miniszter helyettese.

MTI Világ

Iraki csapatkivonási javaslat Washingtonból

Részleges csapatkivonást javasolt Irakból a tekintélyes amerikai demokratapárti szenátor, Joseph Biden, aki szerint 2006 év végéig 50 ezer amerikai katonának ki kellene vonulnia.

MTI Világ

Irak: összesen ötvenezer polgári áldozat

A több mint három évvel ezelőtt lezajlott iraki háború kezdete óta legalább ötvenezer iraki vesztette életét erőszakcselekmények következtében - összesített vasárnap a Los Angeles Times.

MTI Világ

London iraki csapatkivonást jelentett be

Pár hónapon belül kivonja Irakból katonái tíz százalékát Nagy-Britannia - jelentette be John Reid brit védelmi miniszter. Jelenleg 8500 katonájuk állomásozik Irakban, ebből 800-at vonnak ki.

Gyengül Putyin hatalma, győzelmeket aratnak a helyi lázadók

Gyengül Putyin hatalma, győzelmeket aratnak a helyi lázadók

Kiürítették az Eiffel-tornyot, mert egy férfi felmászott rá

Kiürítették az Eiffel-tornyot, mert egy férfi felmászott rá

Nem ad be új darabra pályázatot az Örkény Színház

Nem ad be új darabra pályázatot az Örkény Színház

Üzent a felhasználóinak a Huawei

Üzent a felhasználóinak a Huawei

Fegyenclázadásban meghalt huszonkilenc rab és három fegyőr Tádzsikisztánban

Fegyenclázadásban meghalt huszonkilenc rab és három fegyőr Tádzsikisztánban

John Wick legyőzte a Bosszúállókat

John Wick legyőzte a Bosszúállókat