szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Irakban állomásozó amerikai, illetve többnemzetiségű erők főparancsnoka tervet készített az amerikai csapatok részleges kivonásáról - jelentette a hét végén a The New York Times. Közben az Egyesült Államok üdvözölte Núri al-Máliki iraki miniszterelnöknek a szunnita felkelés és a felekezete közötti erőszak felszámolását célzó megbékélési tervét.

Az amerikai csapatkivonási terv szerint az első létszámcsökkentés már szeptemberben megtörténne az Irakban állomásozó amerikai erők állományában - írta a New York Times, George Casey tábornok tervét ismertetve. A tábornok a héten tartott titkos tájékoztatót tervéről a Pentagonban. A New York-i lap névtelenül idézett amerikai tisztségviselőkre hivatkozva közölt részleteket a tájékoztatásból.
 
Casey terve szerint az Irakban szolgálatot teljesítő amerikai harci dandárok száma 2007 végéig hatra vagy ötre csökkenne a jelenlegi 14-ről. A kiszivárogtató tisztségviselők közül többen hangsúlyozták, hogy "inkább előrejelzésről van szó, mint végleges időkeretről".
 
Első lépésben - szeptemberben - két dandárt vonnának ki a terv szerint. Két dandár cseréje amúgy is be volt ütemezve; a terv annyiban hozna változást, hogy a hazautazó dandárok helyére nem vezényelnének friss erőket.
 
Jelenleg - három évvel a Szaddám Huszein előző elnök rendszerét megdöntő háború után - 127 ezer amerikai katona szolgál az arab országban.
 
A lapjelentés szerint a csapatkivonások keretében csökkenne az Irakban létesített amerikai támaszpontok száma is. Az év végéig 57-re apadna számuk a mostani 69-ről, a jövő év júniusáig 30-ra, 2007 végéig pedig 11-re. A folyamat végére az Egyesült Államoknak három fő regionális katonai parancsnoki központja maradna Irakban: az egyik hatásköre Bagdadra és környékére terjedne ki, a másiké el-Anbár tartományra, a harmadiké az arab ország nyugati és északi részére.
 
A terv ugyanakkor függővé teszi a kivonások végrehajtását az iraki biztonsági erők felkészültségének javulásától és a szunnita arab lakosság kormányellenességének mérséklődésétől. 
 
Casey - mint tájékoztatóján  elhangzott - négy fő veszélyt lát leselkedni Irakra: az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tevékenységét, a bűnöző csoportokat, az etnikai és felekezeti csoportok közti hatalmi harcot, valamint az erőszakos síita szervezeteknek nyújtott iráni támogatást.

Megbékélési terv, amnesztiával? (Oldaltörés)


Az Egyesült Államok üdvözölte Núri al-Máliki iraki miniszterelnöknek a szunnita felkelés és a felekezetközi erőszak felszámolását célzó megbékélési tervét, de a kongresszus több tagja szerint a terv amnesztiában részesítené az amerikai katonák haláláért felelős felkelőket is.
 
Az iraki parlamentben ismertetett terv amnesztiát ígér mindazoknak a foglyoknak, akik nem követtek el bűncselekményt, nem folytattak terrorista tevékenységet, nem követtek el háborús vagy emberiesség elleni bűnöket.
 
Carl Levin szenátor, a szenátus fegyveres szolgálatok bizottságának demokrata tagja azt mondta, hogy az amnesztia kiterjesztése azokra, akik amerikai katonák haláláért felelősek, "lelkiismeretlenség". "Az ég szerelmére, mi szabadítottuk fel az országot" - mondta Levin a Fox televízióban.
 
John Warner republikánus szenátor, a bizottság elnöke azt mondta, hogy ellenzi az amnesztiát, de az Egyesült Államoknak tiszteletben kell tartania Iraknak azt a szuverén jogát, hogy maga dönthessen saját jövőjéről.
 
Az iraki miniszterelnök a parlamentben azt is hangsúlyozta, hogy semmiképpen sem szabad "a gyilkosok és bűnözők jutalmazásaként vagy tetteik elismeréseként" értelmezni a megbékélési tervet. A gyilkos felkelők nem fogják elkerülni az igazságszolgáltatást, függetlenül attól, hogy áldozataik irakiak voltak, vagy az amerikaiak vezette koalíciós erők tagjai közül kerültek ki - emelte ki.
 
A Fehér Ház üdvözölte a tervet, anélkül, hogy külön kommentálta volna annak azt a mozzanatát, hogy egyes felkelőkre is kiterjed.
 

 


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Bush nem döntött még az iraki csapatkivonásról

George Bush amerikai elnök leszögezte: a híresztelések ellenére nem döntött még az iraki csapatkivonás idejéről; indoklása szerint az idő előtti távozás felbátorítaná a lázadókat és az iraki nép cserben hagyásával érne fel.

MTI EU

Újabb többszáz szabadon bocsátott fogoly Irakban

Amrikai felügyelet alatt álló 500 foglyot bocsátottak szabadon Irakban a hazai hatóságok és az amerikai erők a nemzeti megbékélés jegyében. A szabadlábra helyezési program 2500 fogva tartottra terjed ki öszesen - jelentette be az igazságügy-miniszter helyettese.

MTI Világ

Iraki csapatkivonási javaslat Washingtonból

Részleges csapatkivonást javasolt Irakból a tekintélyes amerikai demokratapárti szenátor, Joseph Biden, aki szerint 2006 év végéig 50 ezer amerikai katonának ki kellene vonulnia.

MTI Világ

Irak: összesen ötvenezer polgári áldozat

A több mint három évvel ezelőtt lezajlott iraki háború kezdete óta legalább ötvenezer iraki vesztette életét erőszakcselekmények következtében - összesített vasárnap a Los Angeles Times.

MTI Világ

London iraki csapatkivonást jelentett be

Pár hónapon belül kivonja Irakból katonái tíz százalékát Nagy-Britannia - jelentette be John Reid brit védelmi miniszter. Jelenleg 8500 katonájuk állomásozik Irakban, ebből 800-at vonnak ki.

Az Index volt munkatársa is ír a népszabis Fedél Nélkülben

Az Index volt munkatársa is ír a népszabis Fedél Nélkülben

Letiltotta a Twitch az egyik legnépszerűbb magyar gamercsatornát, a TheVR-t

Letiltotta a Twitch az egyik legnépszerűbb magyar gamercsatornát, a TheVR-t

Különleges videó került elő Károly főhercegről és Zita hercegnőről

Különleges videó került elő Károly főhercegről és Zita hercegnőről