szerző:
MTI

Egyhangúlag elfogadta az ENSZ Biztonsági Tanácsa az Izrael és a Hezbollah libanoni síita szervezet közötti harcok beszüntetésére felszólító határozatot helyi idő szerint pénteken (közép-európai idő szerint szombat hajnalban), pontosan egy hónappal az ellenségeskedések kezdete után.

Az 1701. határozat felszólítja a Hezbollahot minden támadás és Izraelt minden offenzív hadművelet azonnali beszüntetésére. A dokumentum előirányozza libanoni egységek és a megerősített ENSZ-erők (UNIFIL) felvonultatását Dél-Libanonban, és ezzel párhuzamosan az izraeli erők kivonását a térségből.

A szavazás előtt Condolezza Rice amerikai külügyminiszter hangsúlyozta: a Biztonsági Tanácsban benyújtott határozattervezet "megnyitja az utat a tartós béke előtt". Rice felszólította Iránt és Szíriát, tartsák tiszteletben Libanon szuverenitását.

© AP
A BT határozata előirányozza az ENSZ Libanoni Ideiglenes Hadereje (UNIFIL) létszámának a jelenlegi kétezerről legfeljebb 15 ezer főre történő emelését, és felhatalmazza az UNIFIL-t, "tegyen meg minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy a műveleti térségét ne használják fel semmilyen ellenségeskedésre".

A határozat nem tesz említést az ENSZ alapokmányának a VII. fejezetéről, amely megengedi erő alkalmazását, ha veszély fenyegeti a békét és a nemzetközi biztonságot. Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a libanoni helyzet ilyen veszélyt jelent.

A BT az UNIFIL feladatául szabja továbbá a humanitárius tevékenység támogatását Libanonban, ahol a konfliktus egy hónapja alatt összesen mintegy 1200 libanoni és izraeli állampolgár halt meg.

A határozat felszólít annak a két izraeli katonának a feltétel nélküli szabadon bocsátására, akiket a Hezbollah fegyveresei raboltak el Izraelből. A zsidó állam e két katona elrablása után kezdett katonai műveleteket Libanonban július 12-én.

A libanoni-szíriai-izraeli határ térségében lévő, vitatott hovatartozású Sebaa-tanyákkal kapcsolatban a határozat felszólítja Kofi Annant, hogy az érintett felekkel történt konzultációk után 30 napon belül tegyen javaslatot a kérdés megoldására.

Libanonból visszatérő izraeli katona.
© AP
Noha hírek szerint a libanoni kormány elfogadta a BT döntését, és szombati ülésén hivatalosan is áldását adja a dokumentumra, a kabinet ügyvezető külügyminisztere kétségét fejezte ki a határozat esélyeivel kapcsolatban. Tárik Mitri aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a BT a támadó hadműveletek leállítására szólította föl Izraelt ahelyett, hogy általában a harcok azonnali beszüntetését követelte volna. "Egy hiányos tűzszünet nem igazi tűzszünet" - mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy a libanoniak nem bíznak abban, hogy Izrael különbséget tesz "védelmi" és "támadó" hadműveletek között. "A katonai műveletek befejezésének nem szabadna kétértelműnek lennie" - fűzte hozzá.

Egy izraeli illetékes még az BT-ben megejtett szavazás előtt úgy nyilatkozott, Izrael a kormány vasárnapi üléséig - amelyen egy izraeli kormányzati tisztviselő tájékoztatása szerint Ehud Olmert kormányfő szorgalmazni fogja a határozat elfogadását - nem állítja le a hadműveleteket Libanonban. (Az izraeli kormányfő George Bush amerikai elnökkel folytatott pénteki telefonbeszélgetésében azt mondta, támogatja az ENSZ határozatát.) Az izraeli kormány szóvivője ugyanakkor kijelentette, az izraeli hadsereg által Dél-Libanonban indított, kiszélesített szárazföldi hadművelet "időben nem korlátozott".

Izrael ENSZ-nagykövete arra figyelmeztetett, "egy határozat önmagában nem ér semmit". Dan Gillerman szerint ha nem szereznek érvényt "gyorsan és határozattan" a péntek este elfogadott határozatnak, vissza kell térni a tárgyalóasztalhoz, "máskülönben (...) még nagyobb tragédiával nézhetünk szembe". Az izraeli diplomata azzal vádolta a libanoni hatóságokat, hogy nincs meg bennünk az akarat arra, hogy ellenőrzésük alá vonják a Hezbollahot, és kiterjesszék fennhatóságukat Dél-Libanonra.

Tony Blair brit kormányfő szombati közleményében üdvözölte az ENSZ-határozat egyhangú elfogadását és bejelentette, hogy rövidesen a Közel-Keletre látogat. "A határozat elfogadása után most a konfliktust kiváltó alapvető okok megoldásán kell dolgoznunk" - közölte a brit kormányfő, hozzátéve, hogy "nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a libanoni konfliktus a folytatódó palesztinai zsákutca kihasználásának szándékából nőtt ki".

Izrael folytatja a hadműveletet
A BT-határozat elfogadása után szombaton Izrael folytatta légi és szárazföldi hadműveleteit Libanonban, a Hezbollah pedig rakétákkal lőtte Észak-Izraelt. A források szerint izraeli harci gépek rakétákkal lőtték a Szúr (Türosz) közelében fekvő Rszaf falut néhány órával azután, hogy heves összecsapások voltak a közelben az izraeli erők és a Hezbollah libanoni síita szervezet fegyveresei között. A rendőrség közlése szerint a támadásban 15 meghaltak, illetve megsebesültek.

Az utolsó nyitva álló libanoni-szíriai határátkelő körzetét támadta szombat hajnalban az izraeli légierő, csaknem lehetetlenné téve a háború egy hónapja alatt folyamatosan üzemelő állomás megközelítését - közölték libanoni biztonsági forrásból. A Földközi-tengertől két kilométerre lévő Arida határátkelő volt az utolsó kapu, amelyen a libanoniak kimenekülhettek az országból, s ahol az emberbaráti segély külföldről szárazföldi úton, Szírián keresztül eljuthatott Libanonba. Feltételezhető azonban, hogy számos olyan illegális útvonal van, amelyen keresztül még lehet közlekedni Szíria és Libanon között.
 
Közben egy magas beosztású izraeli tisztségviselő Galileában úgy nyilatkozott az izraeli katonai rádió tudósítójának, hogy Izraelnek négy napra van szüksége ahhoz, hogy befejezze a Lítáni-hadműveletet. Az izraeli biztonsági kabinet a héten döntött úgy, hogy az izraeli haderő dél-libanoni szárazföldi hadműveleti övezetét ki kell terjeszteni a határtól 4-30 kilométerre húzódó Lítáni folyó vonaláig.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Izrael nagy hatóerejű, élőerő elleni rakétákat kért az USA-tól

Izrael sürgette az Egyesült Államokat, hogy minél előbb szállítsa le a korábban megígért, de a libanoni válság miatt visszatartott nagy hatóerejű, élőerő elleni rakétákat - a The New York Times pénteki értesülése szerint a Bush-kormány hamarosan útnak indítja a szállítmányt.

MTI Világ

Folytatódó izraeli előrenyomulás Libanonban

Izraeli csapatok bevonultak csütörtökön a libanoni Mardzsajúnba, nem sokkal azután, hogy az izraeli biztonsági kabinet döntést hozott a Dél-Libanonban zajló izraeli hadművelet kibővítéséről.

MTI Világ

A palesztin kormányfő szerint Izrael az életére tört

Iszmáil Haníje palesztin kormányfő azzal vádolta meg kedden az izraeli titkosszolgálatot, hogy az életére tört, miután előző nap rámalláhi irodájában egy neki címzett és Tel-Avivban feladott levél felbontását követően többen rosszul lettek.

MTI Világ

Perec: Izrael minden eszközt bevet

Ha a diplomácia csődöt mond, az izraeli hadsereg "minden eszközt" be fog vetni a libanoni síita Hezbollah elleni háború megnyerése érdekében – közölte csütörtökön Amír Perec izraeli védelmi miniszter.

Cser Ágnes: Igazságtalan és etikátlan a hálapénz büntetése

Cser Ágnes: Igazságtalan és etikátlan a hálapénz büntetése

Német-magyar állampolgár diplomata bukott le kémkedés gyanújával

Német-magyar állampolgár diplomata bukott le kémkedés gyanújával

Varázslatosan mutat a visegrádi vár a zúzmarában

Varázslatosan mutat a visegrádi vár a zúzmarában

Beleszállt a Facebookba egy amerikai csúcsképviselő: Ezek félrevezetik egész Amerikát

Beleszállt a Facebookba egy amerikai csúcsképviselő: Ezek félrevezetik egész Amerikát

11 000 000 000 éves titokra derült fény a Tejútrendszer múltjából

11 000 000 000 éves titokra derült fény a Tejútrendszer múltjából

Májusban indul be a Simonka-per, több vádlott a politikus ellen vallott

Májusban indul be a Simonka-per, több vádlott a politikus ellen vallott